Υγεία

Αρθρίτιδα: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία

Τι είναι οι αρθρώσεις και πόσα είδη αρθρίτιδας έχουμε;

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αρθρίτιδα, μία πάθηση η οποία θα μπορούσαμε να πούμε είναι λίγο παρεξηγημένη. Πολύς κόσμος, λόγω της άγνοιας, μόλις εμφανίσει συμπτώματα σταματάει να απολαμβάνει μερικά από τα πράγματα που του έδιναν χαρά. Όμως, στο δεύτερο επεισόδιο της εκπομπής «Υγιαίνετε», ξεκαθαρίσαμε το τοπίο και όλες οι ερωτήσεις έλαβαν απαντήσεις.

Κατανοήσαμε τους διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας, αντιμετωπίσαμε τα συμπτώματα, ενημερωθήκαμε για τις διαθέσιμες θεραπείες και εξηγήσαμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας, όπως και πριν. Όλα αυτά, βέβαια, τα καταφέραμε με την πολύτιμη βοήθεια του δόκτορος Θεόδωρου Χριστοφή, ορθοπεδικού χειρουργού.

Η αρθρίτιδα, ή αλλιώς η φλεγμονή της αρθρώσεως ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή άλατα, είναι ένα σύμπτωμα τουλάχιστον 100 σχετικών παθήσεων, οι οποίες ονομάζονται ρευματικές διαταραχές. Η φλεγμονή της αρθρώσεως υπάρχει σε όλες τις μορφές της αρθρίτιδας.

Ο πιο συνηθισμένος διαχωρισμός των μορφών της αρθρίτιδας είναι αυτός της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που είναι και η πλέον σοβαρή πάθηση.

Άλλες αρθριτικές παθήσεις μπορεί να προέλθουν από ερυθηματώδη λύκο, από ουρικό οξύ και αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Όλες οι αρθρίτιδες είναι χρόνιες και έχουν υφέσεις και εξάρσεις. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή αρθρίτιδα και η λιγότερο επικίνδυνη από τις υπόλοιπες. Το 90% του πληθυσμού άνω των 40 ετών έχουν μερικά συμπτώματα αρθρίτιδας. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος και καμιά φορά το κόκκαλο καταστρέφονται, πιθανώς ως αποτέλεσμα της χρόνιας καταπονήσεως μιας φυσιολογικής αρθρώσεως.

Σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα, όπου έχουμε ενοχλήσεις από μιαν άρθρωση, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουμε ταυτόχρονη προσβολή πολλών αρθρώσεων. Συνήθως αρχίζει από τα χέρια, τους καρπούς ή τον άκρο πόδα. Επιπροσθέτως υπάρχουν συμπτώματα από το δέρμα, τους μυς, τα αγγεία ή ακόμη από τους πνεύμονες και την καρδία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αρθρίτιδας ελέγχονται εύκολα και επιτυχώς και με τη σωστή αντιμετώπιση και άσκηση, πολλοί πάσχοντες μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή δίχως πόνο και με καλή κίνηση των αρθρώσεων. Παρότι η νόσος δεν είναι ιάσιμη, ακόμη και βαριές περιπτώσεις επιδέχονται θεραπεία.

Σε όλες τις αρθρίτιδες υπάρχει πόνος στις αρθρώσεις λόγω της καταστροφής της ομαλής επιφάνειας του χόνδρου. Η φλεγμονή δημιουργεί πόνο, ο οποίος περιορίζει την κίνηση, ώστε να δοθεί εύλογος χρόνος για την αποκατάστασή της.

Ο γιατρός μάς ανέφερε πως όταν ο πόνος της αρθρίτιδας γίνει χρόνιος, οδηγεί σε μεγαλύτερη καταστροφή της αρθρώσεως. Είναι επιβεβλημένο ο ορθοπεδικός να μεταχειριστεί κάθε μέσο, ώστε να σταματήσει τον πόνο. Χρόνιος πόνος θεωρείται αυτός που υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Η διάγνωση στην αρθρίτιδα γόνατος γίνεται με το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον ακτινολογικό έλεγχο. Ίσως χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε μαγνητική τομογραφία.

Ο Δρ Χριστοφή μάς ανέφερε πως η αντιμετώπιση στα αρχικά στάδια γίνεται συντηρητικά. Συστήνεται η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, όπως το ανέβασμα και κατέβασμα της σκάλας, η ένταξη δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα που δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα που στηρίζει το γόνατο, ενώ παράλληλα διατηρούν ή και αυξάνουν το εύρος κίνησης. Μια πολύ καλή άσκηση, που δεν έχει φορτία, είναι η κολύμβηση.

Παράλληλα με την άσκηση, οι φυσικοθεραπείες βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών που δρουν στο γόνατο και βοηθούν στη μείωση του πόνου και τη διατήρηση της κίνησης.

Και τέλος η φαρμακευτική αγωγή ή χρήση παυσίπονων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών μπορεί να βοηθήσει στα πρώιμα στάδια.

Μπορεί να ταλαιπωρεί, μπορεί να αλλάζει λίγο την καθημερινότητά μας, αλλά, αν ακολουθήσουμε πίστα τις συμβουλές των γιατρών, η αρθρίτιδα δεν θα καταφέρει να χαλάσει την ποιότητα ζωής μας. Υιοθετήστε ένα καλό εύρος κίνησης στις αρθρώσεις σας και διατηρήστε το σωματικό σας βάρος στα κανονικά επίπεδα. Όλα τα προαναφερόμενα θα μειώσουν την πίεση που επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Γενικά προσέχουμε σώμα και πνεύμα… για να μας προσέχουν και αυτά. Να είστε όλοι καλά και… Υγιαίνετε.



*Αναδημοσίευση από το ένθετο «Υγεία» (24 Οκτωβρίου 2021).