Αναλύσεις

«Κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός εν μέσω αντιδράσεων

Η θέσπιση του κατώτατου μισθού θα γίνει, διότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και πρέπει να εφαρμοστεί πριν από το τέλος της θητείας του, διαμηνύει η Ζέτα Αιμιλιανίδου

Ένα βήμα πριν από την εξαγγελία του κατώτατου μισθού, από την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν την αναστολή του. Η στάση του ΚΕΒΕ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με το συνδικαλιστικό κίνημα να συσπειρώνεται και να στέκεται απέναντί του. Οι συντεχνίες προτάσσουν τις πληθωριστικές τάσεις που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τονίζουν πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να ληφθούν αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων.

Ναι μεν… αλλά

Το ΚΕΒΕ, με την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ζητούσε το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού και τη μη καταβολή της ΑΤΑ -γιατί θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό- άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το ίδιο και η ΟΕΒ, που ζητά την αναστολή του, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία. Υποστηρίζει πως οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, καθώς τα δεδομένα είναι πολύ ρευστά και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφαση εγκυμονούν κινδύνους.

Μια γροθιά

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στέκονται ανάχωμα στις προσπάθειες των εργοδοτών ν’ αναβάλουν τη συζήτηση, επισημαίνοντας πως το ζήτημα έχει κλείσει και έχει πάρει τον δρόμο της εξαγγελίας. Χαρακτηρίζουν απαράδεκτη τη στάση των εργοδοτών, διότι η συζήτηση για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού έχει αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και δεν σέβονται τον κοινωνικό διάλογο. Η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τις συντεχνίες, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκεί όπου δεν εφαρμόζεται συλλογική σύμβαση, ενώ, την ίδια στιγμή, υποστηρίζουν ότι θα συμβάλει στην άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού, τόσο ανάμεσα σε εργαζομένους, όσο και ανάμεσα σε εργοδότες.

«Στοχοποιούν τους εργαζομένους»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ σημειώνει ότι «δεν θα μπούμε στη λογική του παραλόγου, η οποία προσπαθεί να προωθηθεί αυτήν τη στιγμή από τον εργοδοτικό κόσμο. Έχει κλείσει ο διάλογος και έχει ξεκαθαρίσει ότι προχωρούμε στη θέσπιση κατώτατου μισθού».

Η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως «οι εργοδοτικές οργανώσεις στοχεύουν να φορτώσουν τον λογαριασμό και αυτής της κρίσης στους ώμους των αδυνάτων». Σύμφωνα με την ΠΕΟ, από το 2011, με τις διαδοχικές κρίσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, «τα εισοδήματα του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 41%, ενώ τα εισοδήματα της εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 6%».

Η ΔΕΟΚ, από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου αποδόμηση και απορρύθμιση των εργατικών κεκτημένων. Η εργατική τάξη της Κύπρου είναι αυτή που επωμίσθηκε κατά κύριο λόγο το βάρος της οικονομικής κρίσης του 2013». Ξεκαθαρίζει την ίδια ώρα πως «το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει στους εργοδότες να χρησιμοποιήσουν την κρίση του πληθωρισμού ως όχημα για αναστολή ή και ακύρωση του ΚΜ».

Ύψος κατώτατου μισθού

«Μήλον της Έριδος» μεταξύ των εργοδοτών και των συντεχνιών αποτελεί και το ύψος του κατώτατου μισθού και ο τρόπος με τον οποίο θα αναπροσαρμόζεται. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, «πρέπει να υπάρχει συσχετισμός με τον εθνικό διάμεσο μισθό και με τρόπο συντηρητικό και προσεκτικό να ξεκινήσει και να επιμετρηθεί ποια είναι η επίπτωσή του στην πραγματική οικονομία».

Ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, δηλώνει ότι «εάν το ύψος του κατώτατου είναι σε επίπεδα που δεν θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα σ’ εκείνες που δεν θα μπορούν να αφομοιώσουν τον κατώτατο μισθό».

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αναφέρει ότι ο μηχανισμός αναπροσαρμογής θα πρέπει να έχει το στοιχείο της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Βασικό κριτήριο, προσθέτει, πρέπει να είναι το κόστος ζωής και να αναθεωρείται με βάση τον τιμάριθμο.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, δήλωσε πως «υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες δέχεται η οικονομία, και για την ακρίβεια, η οποία πλήττει σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς, κατά τρόπο που να μειώνεται συνταρακτικά η αγοραστική αξία των νοικοκυριών». Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, «πρέπει όλοι να δείξουμε την ανάλογη ευαισθησία, κυρίως στους χαμηλόμισθους».

Τελεσίγραφο Ζέτας

Παρά τις αντιδράσεις των εργοδοτών, το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν. Η Υπουργός Εργασίας έκανε ξεκάθαρο στους κοινωνικούς εταίρους και δη στους εργοδότες ότι η θέσπιση του κατώτατου μισθού θα γίνει, διότι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και πρέπει να εφαρμοστεί πριν από το τέλος της θητείας του.

Ποια επαγγέλματα έχουν κατώτατο μισθό

Στην Κύπρο ο ΚΜ καλύπτει συγκεκριμένα επαγγέλματα, βάσει του περί Κατώτατων Μισθών Διατάγματος του 2012, το οποίο προνοεί:

– Κάθε πωλητής/πωλήτρια, γραφέας, νοσηλευτικός βοηθός, βοηθός παιδοκόμου, βοηθός βρεφοκόμου, σχολικός βοηθός και φροντιστής ο οποίος/ η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση πρέπει να λαμβάνει αρχικό μηνιαίο μισθό, ο οποίος να ανέρχεται τουλάχιστον στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 ακαθάριστα.

– Κάθε φρουρός ασφαλείας πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον €4,90 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός πρέπει να αυξάνεται στα €5,20 ακαθάριστα.

– Κάθε καθαριστής/καθαρίστρια πρέπει να λαμβάνει αρχικό ωριαίο μισθό τουλάχιστον €4,55 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη περίοδο συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός πρέπει να αυξάνεται στα €4,84 ακαθάριστα.