Παραπολιτικά

Όταν η Βασίλισσα έπνιξε έναν φασιανό

Όλα τα είχαμε, τα παναΰρκα για το «πλατινένιο ιωβηλαίο» της Ελισάβετ μάς έλειπαν. Οι Βρετανικές Βάσεις ανακοίνωσαν ότι στις 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο Κουρίου συναυλία προς τιμήν της Βασίλισσας της Αγγλίας, για να εορτασθεί «η υπηρεσία της στο βρετανικό έθνος για πάνω από 70 χρόνια». Με αφορμή το γεγονός αυτό, ανέσυρα από το αρχείο μου ένα παλαιότερο κείμενό μου, υπό μορφή επιστολής προς την Ελισάβετ, το οποίο είχα δημοσιεύσει ύστερα από ένα περιστατικό, κατά το οποίο η Βασίλισσα είχε πνίξει... έναν φασιανό.

«Μεγαλειοτάτη!

Έτυχε να διαβάσω τη συγκλονιστική είδηση ότι, με μεγάλη φιλανθρωπία, πνίξατε με τα ίδια τα χεράκια σας έναν ετοιμοθάνατο φασιανό, τον οποίο είχαν κάνει προηγουμένως κόσκινο με τα σκάγια τους ο υψηλότατος σύζυγός σας, Δουξ του Εδιμβούργου Φίλιππος, και οι προσκεκλημένοι του σε κυνηγετική εξόρμηση εντός βασιλικού κτήματος.

»Προσπαθώ να φαντασθώ τα αισθήματά σας, Μεγαλειοτάτη, εκείνη τη φοβερή στιγμή που έπεσε στα πόδια σας ο ψυχορραγών φασιανός και σας κοίταξε με τα αθώα μάτια του, ζητώντας από την υψηλότητά σας να επιδείξει μεγαλοψυχία και να τον αποτελειώσει. Και πραγματικά πρέπει να τονίσω ότι εκείνη τη στιγμή δείξατε πόσο υψηλόφρων είσθε, Μεγαλειοτάτη. Θα μπορούσατε να δώσετε τη χαριστική βολή στον άτυχο φασιανό με το τακούνι σας. Όμως προτιμήσατε να του προσφέρετε την ευθανασία με τα ίδια τα βασιλικά σας χεράκια. Για να νιώσει ο θνήσκων φασιανός τη μοναδική υπερηφάνεια και την απέραντη ικανοποίηση ότι απήλθε από τον μάταιο τούτο κόσμο με την αίσθηση του βασιλικού πνιξίματος.

»Κλείοντας την παρούσα επιστολή μου, θέλω να σας υπενθυμίσω και μια παλαιότερη ιστορία, στην οποία, δυστυχώς, δεν λειτούργησε η ανθρωπιστική σας συνείδηση. Και με συγχωρείτε για το θράσος μου να αναφέρομαι σε τέτοια θέματα, αλλά αισθάνομαι ότι πρέπει να το κάνω. Πρόκειται για την περίπτωση του 19χρονου ήρωά μας, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Μεγαλειοτάτη, στον οποίο αρνηθήκατε να δώσετε χάρη, με αποτέλεσμα να σταλεί στη φοβερή αγχόνη της αποικιοκρατίας σας. ΄Ισως, βέβαια, το λάθος να ήταν του Παλληκαρίδη, ο οποίος δεν φρόντισε να γεννηθεί φασιανός...»

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ