Μητσοτάκης σε ΗΠΑ: Θετική αποτίμηση με αστερίσκους για το μέλλον

Θετικά αποτιμάται από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου η επίσκεψή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ– Τα σημεία που εκνεύρισαν τους Τούρκους και τα F-16 στις αποσκευές του Τσαβούσογλου για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Με θετικό πρόσημο αποτιμάται η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πλην όμως παραμένει να διαφανεί σε πιο βαθμό είναι ικανό το «άνοιγμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις ΗΠΑ να ικανοποιήσει εμπράκτως τους εθνικούς μας στόχους που αφορούν στην αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο την Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, αλλά και μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου και της Γερουσίας χθες το βράδυ της Τρίτης, αναφέρθηκε στα φλέγοντα εθνικά μας ζητήματα και διατύπωσε -στο πλαίσιο της διπλωματικής γλώσσας- τις ανησυχίες των Ελλήνων σε Κύπρο και Ελλάδα, που αφορούν τις αποσταθεροποιητικές και επεκτατικές δράσεις της Τουρκίας.

Ενοχλημένοι οι Τούρκοι – Ετοιμάζει βαλίτσες ο Τσαβούσολγου για ΗΠΑ

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη που απ’ ότι φαίνεται από τον τουρκικό Τύπο προκάλεσαν τη δυσφορία της Άγκυρας, αφορούν:

  1. Στη Γαλάζια Πατρίδα και την ανάδειξη της ως το στρατηγικό πλάνο που μπορεί να διαταράξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή,
  2. Στην επί σχεδόν μισό αιώνα βάρβαρη κατοχή στην Κύπρο
  3. Στην αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους Αμερικανούς Βουλευτές να «προσέξουν» που πουλάνε όπλα, φωτογραφίζοντας προφανώς την Τουρκία

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πραγματοποιείται παράλληλα με τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος διατυμπανίζει πως θα ασκήσει Βέτο, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα στη χώρα του και το δυτικό σύστημα ασφαλείας. Αφορμή για τη θέση του αυτή είναι όπως λέει, η στάση των χωρών αυτών απέναντι στου Κούρδους αγωνιστές τους οποίους ο Έρντογαν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει σήμερα με τον Αμερικανό Ομόλογό του Άντονυ Μπλίνκεν και το «ανοιχτό» ζήτημα αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Εκεί λοιπόν θα «δοκιμαστεί» κατά πόσον η ισχυρή σχέση που φαίνεται πως διαμορφώνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, είναι ικανή να επηρεάσει και να χαλιναγωγήσει την τουρκική επιθετικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση και αν ο Τούρκος ΥΠΕΞ καταφέρει να πάρει ότι θέλει από τους Αμερικανούς, τότε σίγουρα το θετικό κλίμα από τις επαφές Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ανατραπεί και η προσγείωση θα είναι ανώμαλη…

Αναστασιάδης: Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ομιλία Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Παράλληλα υπογράμμισε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του «Ανέδειξε τον ρόλο Ελλάδας αλλά και Κύπρου για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας. Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό».

Το Κυπριακό και ο αναθεωρητισμός

Στη χθεσινή του ομιλία στο Κογκρέσο, ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε το Κυπριακό με το γενικότερο κλίμα του αναθεωρητισμού του οποίου το επίκεντρο τοποθετείται στην Ουκρανία και την εισβολή των Ρώσων.

«Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας των αυτοκρατοριών, δεν μπορεί να επικρατήσει. Και μιλώντας για ανοιχτές πράξεις βίας, σας ζητώ το εξής αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου: Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο στον ελληνισμό τα τελευταία 48 χρόνια, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Εντυπωση δε προκάλεσε και το γεγονός ότι η πιο πάνω αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού, έλαβε το παρατεταμένο χειροκρότημα των μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

Προσέχετε που πουλάτε όπλα – Δεν θα ανεχτούμε υπερπτήσεις

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας υπόψη την ανοιχτή συζήτηση που υπάρχει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία αναφορικά με αμυντικούς εξοπλισμούς, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά την πώληση όπλων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός.