Υγεία

Πώς θα ταξιδέψουμε και αυτό το καλοκαίρι σε συνθήκες κορωνοϊού;

Το τρίτο καλοκαίρι «παρέα» με τον κορωνοϊό θα περάσει η ανθρωπότητα, ελπίζοντας ότι θα είναι και το τελευταίο. Οι περισσότεροι περιορισμοί σε όλες τις χώρες έχουν αρθεί, ωστόσο οι αριθμοί τουριστών είναι αποθαρρυντικοί για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας (για τις ημέρες 6-12 Μαΐου) σημειώθηκαν στις ελεύθερες περιοχές συνολικά 24 θάνατοι εξαιτίας της νόσου COVID-19 και καταγράφηκαν 2.422 νέα περιστατικά, βάσει των οποίων το ποσοστό θετικότητας μειώθηκε στο 0.97%. Την ίδια ώρα 45 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, εκ των οποίων οι 6 σε σοβαρή κατάσταση.

Εδώ και δυόμισι χρόνια η ανθρωπότητα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλάζοντας την καθημερινότητα και τις συνήθειες μας. Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις, αλλά και τα περιοριστικά μέτρα είναι πια η νέα καθημερινότητα. Η ανθρωπότητα πλήγηκε από την πανδημία τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τη νόσο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ψυχολογική κούραση που επέφερε η πανδημία έχει ως συνέπεια την αδημονία για τη λήξη της, με αποτέλεσμα οι αρκετοί πολίτες να μην τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται από το κράτος προκαλώντας έτσι συνεχιζόμενες εξάρσεις του ιού.

Λίγο πριν το καλοκαίρι, το δεύτερο σε σειρά που υπάρχει ελευθερία στα ταξίδια και στις διακινήσεις, οι περισσότεροι περιορισμοί στην Κύπρο έχουν αρθεί ενώ τα μόνα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και η επίδειξη safe pass σε δομές υγείας. Τι ισχύει, όμως, για τα ταξίδια και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι υπό την σκιά του κορωνοϊού;

Ταξιδεύοντας σε συνθήκες κορωνοϊού

Η χρήση προστατευτικής μάσκας παραμένει υποχρεωτική στα κυπριακά αεροδρόμια, ενώ οι παραβάτες θα «χρεώνονται» 300 ευρώ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το μέτρο αυτό παραμένει ακόμα σε ισχύ, αφού θεωρείται το πιο ισχυρό μέτρο κατά της εξάπλωσης του ιού, ιδίως σε κλειστούς χώρους όπως τα αεροπλάνα.

Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τη 18η Απριλίου έχει καταργηθεί η κατηγοριοποίηση των χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα.

Ετσι, από τη 18η Απριλίου έχει καταργηθεί η υποχρεωτική συμπλήρωση και απόκτηση του «Cyprus Flight Pass», το οποίο απαιτείτο για την είσοδο κύπριοι και τουρίστες στη Δημοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, μπορούν να ταξιδέψουν και να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από οποιοδήποτε κράτος αναχώρησης, χωρίς υποχρέωση εργαστηριακής εξέτασης, εφόσον κατέχουν ψηφιακό Ευρωπαϊκό ή ισοδύναμο από τρίτες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από κορωνοϊό, είτε έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις αρμόδιες Αρχές οποιουδήποτε τρίτου κράτους εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες δόσεις αποδεκτού από την Κυπριακή Δημοκρατία εμβολίου. 

Ωστόσο, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται αποδεκτό μόνο εάν έχει εκδοθεί από τις δημόσιες Αρχές των κρατών και εάν το εμβόλιο είναι ένα εκ των: Johnson&Johnson/Janssen, AstraZeneca, (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V (Gam-COVID-Vac), Sinopharm (BBIBPCOVID-19), CovaVax, Sinovac (CoronaVac), Covaxin, Sputnik Light (μόνο ως ενισχυτική δόση σε βασικό σχήμα εμβολιασμού) και Novavax Nuvaxovid COVID-19.

Επίσης, οι επιβάτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν λάβει την ενισχυτική 3η δόση σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή και την ενισχυτική 2η δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, ενός εκ των πιο πάνω εμβολίων, χωρίς ημερομηνία λήξεως της 3ης ή της 2ης δόσης αντίστοιχα. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιβατών που έχουν λάβει δύο δόσεις διδοσικού εμβολίου ή μια δόση μονοδοσικού εμβολίου, γίνονται αποδεκτά μόνο εφόσον δεν έχει παρέλθει περίοδος 9 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της 2ης δόσης σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή της μιας δόσης σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου αντιστοίχως. Για επιβάτες κάτω των 18 ετών, θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, εάν έχει ληφθεί η 2η δόση σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, χωρίς ημερομηνία λήξεως της 2ης ή της 1ης δόσης αντιστοίχως, με εξαίρεση το εμβόλιο Johnson&Johnson/Janssen για το οποίο θα πρέπει να έχει παρέλθει περίοδος 14 ημερών μεταξύ της χορήγησης της δόσης του εμβολίου και της ημερομηνίας ταξιδιού. 

Το ψηφιακό ευρωπαϊκό ή ισοδύναμο από τρίτες χώρες πιστοποιητικό ανάρρωσης θεωρείται αποδεκτό εάν έχει εκδοθεί από τις δημόσιες Αρχές των κρατών και εάν η ημερομηνία ταξιδιού δεν ξεπερνά τις 180 μέρες από το πρώτο θετικό αποτέλεσμα.

Για σκοπούς ελέγχου κατά την άφιξη, οι επιβάτες οφείλουν να παρουσιάζουν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό ανάρρωσής τους, ενώ σημειώνεται ότι οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει σε κράτη που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον κατέχουν ως αποδεικτικό στοιχείο σε ισχύ ψηφιακό ευρωπαϊκό ή ισοδύναμο από τρίτες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού η ανάρρωσης COVID-19.

Ταξιδεύοντας χωρίς εμβολιαστικό σχήμα

Οι επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θα μπορούν να ταξιδέψουν και να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από οποιοδήποτε κράτος αναχώρησης, εφόσον έχουν προβεί στη διενέργεια εργαστηριακής μοριακής εξέτασης (PCR) 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους, είτε έχουν προβεί στη διενέργεια εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) 24 ώρες πριν την αναχώρηση τους.

Πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν και να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικής εξέτασης PCR ή rapid test, ενώ οι επιβάτες άνω των 12 ετών που δεν κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, οφείλουν να παρουσιάζουν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το αποτέλεσμα της εξέτασής τους. Διευκρινίζεται ότι, οι εξετάσεις αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) από επιβάτες που δεν κατέχουν σε ισχύ πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης δεν γίνονται αποδεκτές για σκοπούς ταξιδιού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Η επιλογή προορισμού και φέτος εξαρτάται πρώτα από την επιδημιολογική κατάσταση και όχι από τα… μουσεία! Οι επιλογές των Κυπρίων θα περιοριστούν στις χώρες που έχουν καταργήσει τα περισσότερα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού ώστε να νιώσουν ελευθερία στις φετινές τους διακοπές.

Γαλλία

Η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία, με την άρση της υποχρέωσης αυτής να σηματοδοτεί τη λήξη του τελευταίου μεγάλου περιοριστικού μέτρου για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε ένα πλαίσιο άμβλυνσης της υγειονομικής κρίσης.

Ισπανία – Βέλγιο – Ιταλία

Η Ισπανία εξακολουθεί να διατηρεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους υγείας, τους οίκους ευγηρίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στο Βέλγιο εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική μόνον στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Ιταλία εξακολουθεί να την επιβάλλει ακόμη στους κινηματογράφους, στα θέατρα και στις αίθουσες συναυλιών, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο προσωπικό των εμπορικών καταστημάτων και στους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Αργεντινή

Η Αργεντινή έχει μπει στο «τέταρτο κύμα» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Υγείας, Κάρλα Βιτσότι, σχολιάζοντας τα δεδομένα για την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά 92% μέσα σε μία εβδομάδα, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται από αύξηση των λεγόμενων «σκληρών» δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων εξαιτίας της νόσου.

Βρετανία

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, υπερασπίστηκε την απόφαση κατάργησης και των τελευταίων νομικών περιορισμών κατά της πανδημίας στη χώρα, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης απομόνωσης όσων εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Σαγκάη

Σε σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19 προχώρησαν οι Αρχές στη Σανγκάη από τη περασμένη Δευτέρα. Συγκεκριμένα επαναλειτούργησαν ορισμένες επιχειρήσεις, όπως εμπορικά κέντρα και κομμωτήρια, ενώ το οικονομικό κέντρο της Κίνας με πληθυσμό περίπου 25 εκατομμυρίων παρέμεινε σε καθεστώς «lockdown» για περισσότερες από έξι εβδομάδες, στην προσπάθεια των αρχών για αναχαίτιση της επέλασης του κορωνοϊού.

Μειωμένος ο τουρισμός στην Κύπρο

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο του 2022 ανήλθαν στις 128.840 σε σύγκριση με τις 8.811 που καταγράφηκαν τον Μάρτιο 2021, καθώς και με τις 55.342 αφίξεις που καταγράφηκαν τον Μάρτιο 2020. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 244.705 σε σύγκριση με τις 17.747 την αντίστοιχη περίοδο του 2021, τις 246.556 την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020, καθώς και στις 357.475 την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019.

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Μάρτιο 2022, αφού αποτέλεσαν το 34,8% (44.829) των συνολικών αφίξεων. Οι αφίξεις από την Ελλάδα αποτέλεσαν το 9,9% (12.810), οι αφίξεις από το Ισραήλ το 8,6% (11.122), οι αφίξεις από τη Γερμανία το 8,2% (10.592) και οι αφίξεις από την Πολωνία το 7,6% (9.805). Ο σκοπός ταξιδιού τον Μάρτιο 2022 ήταν για ποσοστό 71,9% των τουριστών οι διακοπές, για το 16,3% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 11,8% επαγγελματικός. Αντίστοιχα για τον Μάρτιο 2021, ποσοστό 25,2% επισκέφθηκε την Κύπρο για διακοπές, 35,2% για επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και 39,4% για επαγγελματικούς λόγους.

Όσον αφορά στους Κύπριους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τον Μάρτιο του 2022 ανήλθαν στις 59.918 σε σύγκριση με τις 13.289 τον Μάρτιο 2021, σημειώνοντας αύξηση 350,9% και αύξηση 26,4% σε σχέση με τον Μάρτιο 2020. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Μάρτιο 2022 ήταν η Ελλάδα με 35,4%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,9% και η Βουλγαρία με 3,2% .