Διεθνή

Σουηδία & Φινλανδία χτυπούν και επίσημα την πόρτα του ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ - Προσπάθεια από τα μέλη της Συμμαχίας να καμφθούν τα τουρκικά εμπόδια

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

«Συμφωνούμε να πάμε χέρι-χέρι σε ολόκληρη αυτή τη διαδικασία και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας, για την οποία τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν σφόδρα να είναι fast track, αλλά υπάρχει το εμπόδιο Τουρκία.

Το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα είναι να υπογραφεί το πρωτόκολλο προσχώρησης στα μέσα Ιουνίου. Αυτό θα επιτρέψει στις δύο χώρες να μετέχουν με καθεστώς «παρατηρητή».

Τουρκικά εμπόδια

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονυ Μπλίνκεν και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και το ζήτημα της ένταξης των δύο χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σε δηλώσεις του στο Bloomberg προχθές Δευτέρα, υπογράμμισε ότι προτίθεται να ασκήσει ΒΕΤΟ στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αφού όπως είπε, η στάση των δύο χωρών απέναντι στους Κούρδους αγωνιστές (τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες) υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας του.

Στόλτενμπεργκ: «Ιστορική στιγμή που πρέπει να αδράξουμε» οι αιτήσεις προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.