Ειδήσεις

Απονομή των Ετήσιων Μαθητικών Βραβείων «Κώστα Μόντη»

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Ακροπόλεως, στη Λευκωσία, έγινε η τελετή απονομής των φετινών Μαθητικών Βραβείων του 18ου Ετήσιου Διαγωνισμού Συγγραφής Δοκιμίου Κώστα Μόντη και του 8ου Ετήσιου Διαγωνισμού Διασκευής – Δραματοποίησης στίχων Κώστα Μόντη.

Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν μεταξύ των μαθητών της Γ΄ και Β΄ Τάξης των Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Λυκειακού κύκλου Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης .

Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών ήσαν τα ακόλουθα:

18ος Ετήσιος Διαγωνισμός Συγγραφής Δοκιμίου Κώστα Μόντη

Α’ Βραβείο - Στυλιανή Καιμακάμη – Λύκειο Λινόπετρας

Β΄ Βραβείο – Αντρέας Κούμου - Λύκειο Κύκκου Α΄

Γ΄ Βραβείο - Ανδριάνα Ελευθεριάδου - Λύκειο Κοκκινοχωρίων

IMG_1191.jpg



8ος Διαγωνισμός Διασκευής – Δραματοποίησης Στίχων του Ποιητή Κώστα Μόντη

Α΄ Βραβείο - Λύκειο Λινόπετρας

Β΄ Βραβείο Γυμνάσιο – Λύκειο Ολύμπιον

Γ ‘ Βραβείο Λύκειο Γιαννάκη Ταλιώτη, Γεροσκήπου

IMG_1083.jpg

Τόσο τα δοκίμια όσο και τα δρώμενα που βραβεύτηκαν στους πιο πάνω διαγωνισμούς, όπως τονίστηκε και από την Κριτική Επιτροπή, ήταν πολύ υψηλού επιπέδου, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ καλή εργασία και τα πολύ αξιόλογα πράγματι επίπεδα που επιτυγχάνουν οι μαθητές και μαθήτριες με την ορθή και ακούραστη βοήθεια και καθοδήγηση, με την οποία οι διδάσκοντες στα σχολεία μας εκπαιδεύουν και καθοδηγούν τη μαθητική μας νεολαία.

Η διοργάνωση του Διαγωνισμού για την απονομή των Φιλολογικών Βραβείων Κώστα Μόντη έχει καθιερωθεί αμέσως μετά την εκδημία του μεγάλου ποιητή της Κύπρου και γενικότερα του Ελληνισμού Κώστα Μόντη και η απονομή τους είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αει. Φώτου Φωτιάδη, ο οποίος υπήρξε ο εισηγητής και εμπνευστής του θεσμού των Βραβείων Κώστα Μόντη, και ο οποίος συνδεόταν με τον ποιητή με μακροχρόνια στενή φιλία.

Κύριος Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Σπύρος Αντωνέλλος. Η ομιλία του γεμάτη βαθυστόχαστα νοήματα ήταν θαυμάσια και μοναδική. Αναφέρθηκε στον μεγάλο μας ποιητή και τη μεγάλη προσφορά του στην Κύπρο και τον Ελληνισμό. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο βαθύ νόημα και τη μεγάλη προσφορά του Κώστα Μόντη στην Ελληνική Ποίηση αλλά και γενικότερα τη προφορά στην Ελληνική Ποίηση καθώς επίσης του Ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που ανέφερε στην ομιλία του κ. Αντωνέλος, μιλώντας για τον Κώστα Μόντη τόνισε ότι η τύχη της Κύπρου σημάδεψε τη ζωή και την πορεία του ποιητή. Ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου 1955 – 59, στον οποίο πήρε μέρος και ο ίδιος ο Μόντης, καταγράφεται με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο στο «Τραγούδι για τον μεγάλο μας αδελφό» (Στιγμές 1958). Στο τραγούδι αυτό που είναι αφιερωμένο στο Γρηγόρη Αυξεντίου, ο ποιητής μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής:

«Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου

Να καθαρίσουμε το δικό μας,

Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα σου

Να μπολιάσουμε το δικό μας..

Να πάρουμε τις τελευταίες σου λέξεις να’ χουμε να τραγουδάμε

Ανεξάντλητα εμβατήρια για τη λευτεριά»

Ο Κώστας Μόντης έγραψε και για τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, που στιγμάτισε τον ποιητή μας. Γεννημένος στην Αμμόχωστο, με καταγωγή από τη Λάπηθο και παντρεμένος στη Μόρφου, η εισβολή τον απογύμνωσε υλικά, τον έθρεψε όμως πνευματικά – σημειώνει ο κ. Αντωνέλλος. Τους στίχους του διαπερνούν η θλιμμένη αισιοδοξία και το παράπονο, η πίκρα της αδικίας αλλά και η πληγωμένη εθνική υπερηφάνεια.

Ο λόγος του στα ποιήματα της εισβολής είναι σπαρακτικός. Το 1975, ένα χρόνο μετά τα τραγικά γεγονότα, στη συλλογή «Πικραινόμενος εν εαυτώ» γράφει:

«Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας

Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας»

O κ. Αντωνέλος σημειώνει επίσης ότι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ποίησης του Μόντη είναι η προσωποποίηση. Προσωποποιεί τα πάντα.

Βέβαια, λίγο αργότερα επανέρχεται στη θάλασσα της Κερύνειας και γράφει:

Πικρή θάλασσα της Κερύνειας

Που πρέπει ν’ αποσύρουμε πια

Τους στίχους που σου γράψαμε

Η αγαπημένη θάλασσα εδώ γίνεται «πικρή», αφού η μνήμη της πληγώνει τον αφηγητή. Η μνήμη της θάλασσας τον καλεί να αποσύρει τους στίχους που της αφιέρωσε όχι για να ξεχάσει, μα για να απαλύνει τον πόνο που τον προκάλεσε.

Και ο Αντωνέλος καταλήγει με τα εξής:

Με τη φωνή του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Μόντη άς ευαισθητοποιηθούμε, άς οδηγηθούμε σ’ ένα αισθητικό ταξίδι ανακάλυψης της ποίησης του. Και καταλήγει, δανειζόμενος τα λόγια τους Κώστα Χαραλαμπίδη, «ο Κώστας Μόντης, ευεργετικός σαν τη βροχή, με το έργο του αποθεώνει την ανθρώπινη περίπτωση».

Μετά την ομιλία του Επιθεωρτή κ. Σπύρου Αντωνέλου, παρουσιάστηκαν τα πολύ σημαντικά και βραβευμένα δρώμενα, τα οποία βασισμένα σε στίχους του ποιητή μας Κώστα Μόντη, τα οποία ετοίμασαν οι μαθητές των σχολείων της Κύπρου με πολλήν αγάπη και ιδιαίτερο σεβασμό στη μνήμη του.

Η μεγάλη σημασία του Διαγωνισμού Κώστα Μόντη

Το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» είναι υπερήφανο γιατί για δεκαοκτώ συνεχή χρόνια με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, συνεργαζόμενο με τους εξαιρετικούς λειτουργούς του, διοργανώνει κάθε έτος τα γνωστά και πολύ καταξιωμένα Βραβεία Κώστα Μόντη.

Τα Βραβεία Μόντη, ξεκίνησαν το 2004 αμέσως μετά τον θάνατο του Ποιητή.

Στην πορεία χάρη στην ευρεία αποδοχή τους από την μαθητική κοινότητα, τον εκπαιδευτικό κόσμο και τον λαό μας, που αγάπησε και αγαπά τον πολιτισμό, Τα Βραβεία Μόντη συνεχώς, όχι μόνο κέρδιζαν την αγάπη και εκτίμηση των χιλιάδων μαθητών της Κύπρου, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Παράλληλα, με τον διαγωνισμό έκθεσης ιδεών, η μεγάλη αυτή πολιτιστική προσφορά προς τον τόπο μας, με τη συμμετοχή της μαθητικής νεολαίας της Κύπρου, διευρύνεται διαρκώς με πολύ αξιόλογα νέα πολιτιστικά στοιχεία. Αρχικά στην έκθεση δοκιμίου προστέθηκε η μελοποίηση στίχων του ποιητή Κώστα Μόντη και στη συνέχεια έγινε και δεύτερη μεγάλη προσθήκη με την δραματοποίηση στίχων του ποιητή Μόντη.

Συνεπώς πλέον μιλούμε για μια τεράστια ετήσια προσφορά της μαθητικής νεολαίας που κάθε έτος παράγεται στα Σχολεία μας από τους φιλότιμους και αξιέπαινους μαθητές μας κάτω από τις οδηγίες και το άγρυπνο ενδιαφέρον και την αμέριστη βοήθεια που προσφέρεται στη μαθητική μας νεολαία, από τους πανάξιους και ακούραστους εκπαιδευτικούς μας.

Όλα σχεδόν τα Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης Δημόσια και ιδιωτικά σχεδόν από την αρχή κάθε σχολικού έτους, αμέσως μετά την προκήρυξη του Διαγωνισμού Κώστα Μόντη, μετατρέπονται σε πολύ παραγωγικά πολιτιστικά εργαστήρια, στα οποία η μαθητική νεολαία της Κύπρου, υπό την καθοδήγηση των ειδικά εκπαιδευμένων καθηγητών τους, εργάζονται και ετοιμάζουν την όσο το δυνατό καλύτερη συμμετοχή τους στους Διαγωνισμούς Κώστα Μόντη. Επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών είναι η καταξίωση και οι συνεχώς καλύτερες επιτυχίες που γνωρίζουν οι μαθητές μας στους πιο πάνω διαγωνισμούς.

Η διοργάνωση και απονομή των Βραβείων Συγγραφικού Δοκιμίου και μελοποίησης στίχων από το ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αποτελεί μια ακόμη σημαντική πτυχή και συνέχεια της πολιτιστικής προσφοράς, την οποία ο Όμιλος Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης άρχισε το 1970 και διατήρησε για δύο σχεδόν δεκαετίες με τη μόνιμη ετήσια για τόσα χρόνια διοργάνωση του Φεστιβάλ Carlsberg, το οποίο είχε καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως η μεγαλύτερη πολιτιστική γιορτή της Κύπρου.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, τόσο οι συνθήκες όσο και οι ανάγκες έχουν αλλάξει και ως εκ τούτου ο Όμιλος Εταιρειών «Φώτος Φωτιάδης», συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο και τον τομέα του Πολιτισμού με διαφορετικούς τρόπους, πιστός πάντοτε στη ρήση και επιθυμία του Ιδρυτή του Ομίλου, αει. Φώτου Φωτιάδη, που καθορίζει ότι «ο Όμιλος οφείλει να επιστρέφει στην Κοινωνία μας όσο πιο πολλά γίνεται από όσα η αγάπη και προτίμηση του λαού τον καταξιώνει». Ένας θαυμάσιος και ωφέλιμος τρόπος για εκπλήρωση αυτής της παρακαταθήκης του Ιδρυτή του πέραν όλων των άλλων εκδηλώσεων και προσφορών του στον πολιτισμό, ο Όμιλος Φωτιάδη μέσω του πολιτιστικού του Ιδρύματος με τα διάφορα βραβεία που απονέμει, εκπληρώνει ένα οφειλόμενο χρέος αγάπης και προσφοράς προς την θαυμάσια μαθητική μας νεολαία. Μια προσφορά που αποτελεί την καλύτερη επένδυση για τον λαό μας και την πατρίδα μας.