Διεθνή

Στήνει παζάρι ο Ερντογάν για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, έκανε πράξη το ΒΕΤΟ στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ ενώ προσπαθεί να στήσει παζάρι προκειμένου να αποκομίσει οφέλη για τη χώρα του

Επαναφέρει το προσφιλές για την τουρκική εξωτερική πολιτική, μοντέλο του παζαριού ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποκομίσει από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη για τη χώρα του.

Χθες η Τουρκία έκανε πράξη τις διακηρύξεις του Τούρκου Προέδρου, και άσκησε επισήμως ΒΕΤΟ στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν με την κίνησή του αυτή μπλοκάρει την ταχεία ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πράξη που όπως αναφέρει και ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ, «εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με το εάν θα καταφέρει το ΝΑΤΟ να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων».

Σημειώνεται πως και τα 30 υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επικυρώσουν τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει μόνο όταν η Αμυντική Συμμαχία εκδώσει πρωτόκολλο προσχώρησης και καλέσει επίσημα τις δύο χώρες να ενταχθούν.

Οι 10 όροι του Ερντογάν

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, το παζάρι που προσπαθεί να στήσει ο Ερντογάν στο μέτωπο της ένταξης των δύο σκανδιναβικών κρατών στη Συμμαχία, έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα όπως δημοσίευσε η φυλοκυβερνητική εφημεριδα Sabah οι δέκα «όροι» τους οποίους θα βάλει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά προκειμένου να «ανάψει πράσινο» είναι οι εξής:

  1. Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
  2. Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές, εννοώντας φιλοκουρδικές οργανώσεις.
  3. Να σταματήσουν τη φερόμενη από τους Τούρκους παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK
  4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες».
  5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
  6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης Φετουλάχ Γκιουλέν) που φέονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
  7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.
  8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όπως εννοούν οι Τούρκοι τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων.
  9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
  10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.