Παιδεία

Περίοδος διαβουλεύσεων για αλλαγές στα σχολεία

Σηκώνουν μανίκια για αλλαγές στα δημόσια σχολεία – Αναμένει εισηγήσεις το Υπουργείο

Μέσα στη βδομάδα πραγματοποιείται η έκτακτη συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, με κύριο θέμα τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Την Πέμπτη, 5 Μαΐου, στις 5:00 μ.μ., οι γενικοί αντιπρόσωποι των οργανωμένων καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης θα συνεδριάσουν για να μελετήσουν τις προτάσεις/αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες τους ανακοινώνονται σταδιακά μέσω επιστολών.

Αν και ο ίδιος ο Υπουργός τοποθετήθηκε άμεσα στη στάση της ΟΕΛΜΕΚ, λέγοντας πως οι αλλαγές αφορούν βελτιωτικές κινήσεις προς όφελος του σχολείου και κυρίως των μαθητών, εντούτοις η οργάνωση εμμένει στη θέση της πως αν το Υπουργείο προχωρήσει σε «αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες», δεν θα διστάσουν να αντιδράσουν δυναμικά και αποφασιστικά.

Διαβουλεύσεις ή μονομερείς αποφάσεις

Το ΥΠΠΑΝ κάνει λόγο για διαβουλεύσεις και αναμένει εισηγήσεις και προτάσεις από τους οργανωμένους γονείς και καθηγητές. Από την άλλη, οι οργανωμένοι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης μιλούν για ετσιθελικές αποφάσεις, τις οποίες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν. Μάλιστα, αφήνουν να νοηθεί ότι θα ληφθούν δυναμικά μέτρα στην περίπτωση που προχωρήσει το Υπουργείο σε αλλαγές που δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή τους, η ΟΕΛΜΕΚ καταδικάζει την «προχειρότητα με την οποία προσεγγίζονται ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο Σχολείο». Η διατήρηση των εξετάσεων τετραμήνων είναι κόκκινο πανί πλέον για τους καθηγητές, αφού δεν βλέπουν με ποιον τρόπο μπορούν αυτές να διατηρηθούν χωρίς να χάνεται ουσιώδης διδακτικός χρόνος. Επίσης, η εισήγηση για αφαίρεση μαθημάτων από τις εξετάσεις είναι κάτι που ξενίζει τους καθηγητές, αφού το βλέπουν σαν υποβάθμιση σημαντικότατων μαθημάτων για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών. «Η κατάργηση τριών κατευθύνσεων του Λυκείου που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε το 2015 -χωρίς να έχει παρουσιαστεί ποτέ η αξιολόγηση του νέου Λυκείου όπως είχε υποσχεθεί ο τότε Υπουργός Παιδείας, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018- επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Αναμένουν τον διάλογο οι γονείς

Κατά τη συνάντηση των οργανωμένων γονέων με τον Υπουργό πριν από το Πάσχα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διενέργεια των εξετάσεων για το Β’ Τετράμηνο. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι «επικεντρωνόμαστε στον διάλογο που ανοίγει μετά τις διακοπές του Πάσχα σχετικά με τη μορφή που θα πάρει η γραπτή αξιολόγηση των μαθητών με τη νέα σχολική χρονιά και με ποιον τρόπο θα γίνεται η πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας για τους τελειόφοιτους μαθητές».

Όσο για τις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο σχετικά με τη δομή του Λυκείου και για τα εξεταζόμενα μαθήματα, ο κ. Διονυσίου ανέφερε ότι «θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα σε συνεδρίες και συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε και με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς, γιατί η προσπάθειά μας είναι να έχουμε κοινή γραμμή και με τους υπόλοιπους όσον αφορά τις εισηγήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας».

Μέσα από τον διάλογο -ο οποίος δεν έχει καθοριστεί ακόμη- οι γονείς, όπως λένε, επιδιώκουν τη δυνατότητα κατάθεσης εισηγήσεων που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση των μαθητών και κυρίως στη γραπτή αξιολόγηση, ώστε να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις που οδηγούν στη θυματοποίηση των μαθητών.

Στην πρίζα οι μαθητές

Λίγο πριν από το τελευταίο εκατοστάρι οι μαθητές Λυκείου προθερμαίνονται, νιώθοντας την πίεση να τους βαραίνει. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι «η πίεση συνεχίζει αμείωτη από την αρχή του χρόνου και είναι ακόμη πιο έντονη αυτήν την περίοδο. Αφόρητη πίεση όμως νιώθουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, που καλούνται σε μικρό χρονικό διάστημα να παρακαθίσουν σε εξετάσεις τετραμήνου και Παγκύπριες».

Όσο για τα επόμενα βήματά τους σχετικά με τον αγώνα τους για τη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε ότι εμμένουν στη θέση τους για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και μάλιστα δηλώνουν διατεθειμένοι να καθίσουν με όλους τους φορείς για να συνδιαμορφώσουν ένα σύστημα αξιολόγησης, που θα εξυπηρετεί τον μαθητή και τις ανάγκες του.

Το μπαλάκι ρίχνουν στη Βουλή οι μαθητές, στην οποία εναποθέτουν τις ελπίδες τους ώστε να προχωρήσει στις νομοθετικές ρυθμίσεις για κατάργηση των εξετάσεων. «Ελπίζουμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να σταθούν δίπλα μας. Ομόφωνα σχεδόν όλοι ζητούμε την κατάργηση πλέον των εξετάσεων τετραμήνων. Από τη στιγμή που δεν είμαστε μόνοι μας ενάντια σε αυτόν τον θεσμό όπως αυτός εφαρμόζεται, αλλά είναι και οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΑΣΥΓΟΜΕ, ΟΛΤΕΚ και άλλοι ακαδημαϊκοί, τότε συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να εισακουστεί η άποψή μας. Αυτός ο θεσμός δεν μπορεί να δουλέψει, είναι απλώς ένα αποτυχημένο πείραμα».

«Καταταλαιπωρημένη η εκπαίδευση με τα τετράμηνα»

Τη γενική θέση της ΟΛΤΕΚ, ότι τα τετράμηνα πρέπει να αξιολογηθούν, εξέφρασε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ. «Πράγματι φέτος χάθηκε πολύς χρόνος και αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλους. Εμάς είναι γενική θέση μας ότι τα τετράμηνα πρέπει να αξιολογηθούν. Έχει καταταλαιπωρηθεί η Εκπαίδευσή μας με τα τετράμηνα. Οι μαθητές είναι σε αβεβαιότητα από τις συχνές αλλαγές που γίνονται στα τετράμηνα».

Την υποστήριξή του στις τετράμηνες εξετάσεις δήλωσε ο κ. Λυσάνδρου, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν για να παραμείνουν, καθώς έχουν πολλά πλεονεκτήματα. «Μοιράζεται η ύλη, ο μαθητής πληροφορείται για το πού ακριβώς βρίσκεται όσον αφορά το θέμα της επίδοσής του. Το απολυτήριο έτσι θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό της επίδοσης του μαθητή, αφού παρακάθονται όλοι στις ίδιες ενιαίες εξετάσεις».

Με τεστ η επιστροφή αύριο

Με αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), ισχύος 48 ωρών, θα επιστρέψουν οι μαθητές πίσω στα θρανία. Από τις 3 Μαΐου οι μαθητές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητική εξέταση (rapid test) ισχύος 7 ημερών. Από το μέτρο εξαιρούνται άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται από κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας που επισκέπτονται τα σχολεία.

Από τις 15 Μαΐου αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών, το μέτρο “test to stay” σε μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς και το μέτρο υποχρεωτικής επίδειξης safe pass από μαθητές/μαθήτριες.