Η θέση της Μολδαβίας, λόγω της ρωσο-ουκρανικής διαμάχης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο επίσης τη μικρή γείτονα, τη Μολδαβία. Με τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και στη γειτονιά της, η Μολδαβία και ο κόσμος βλέπει με ενδιαφέρον τι θα γίνει στη χώρα αυτή. Πολλοί επιφανείς επισκέπτες τελευταίως πέρασαν από τη Μολδαβία, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Antonio Guterres. Ο λόγος είναι γιατί η χώρα παρουσιάζει ενδιαφέρον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης σχετικά με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η Μολδαβία είναι μια μικρή χώρα που θεωρείται από μερικούς ως η πιο φτωχή της Ευρώπης. Από την εποχή της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία η Μολδαβία επηρεάστηκε σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων η υποδοχή 450.000 Ουκρανών προσφύγων, 95.000 εκ των οποίων φαίνεται ότι έχουν παραμείνει στη Μολδαβία (βλ. Thomas de Waal, “A Fragile Stability in Moldova” Carnegie, 10/5/2022).

Υπάρχει η ρωσόφωνη επαρχία της Transdniestria, αλλά, παρ’ όλους τους φόβους μερικών, δεν φαίνεται η άνω επαρχία προς το παρόν να υπάρχει πιθανότητα να επιτεθεί εναντίον της Μολδαβίας. Στη πραγματικότητα, παρ’ όλο που αυτή η περιοχή είναι πολιτικά και πολιτιστικά συνδεδεμένη με τη Ρωσία, εντούτοις η οικονομία της και το μέλλον της φαίνεται ότι εξαρτώνται από τη Μολδαβία και την Ευρώπη. Άλλωστε οι περισσότεροί της κάτοικοι κατέχουν διαβατήρια της Μολδαβίας, με τα οποία μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς στην Ε.Ε. Το εμπόριο της Transdniestria είναι περισσότερο με την ΕΕ και πολύ λιγότερο με τη Ρωσία.

Στην ουσία, παρ’ όλον ότι από τη γεωγραφική της θέση και την αγριότητα του πολέμου η Μολδαβία φαίνεται να κινδυνεύει με πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας, εντούτοις ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από την οικονομία μάλλον παρά από επίθεση εκ μέρους της Ρωσίας. Στη χώρα υπάρχει μεγάλη διαφθορά (ενθ.) και η οικονομία της τώρα επηρεάζεται περισσότερο από τον πόλεμο, με τον ρωσικό αποκλεισμό της ακτής της Μαύρης θάλασσας και του μεγαλύτερου λιμανιού της Ουκρανίας, της Οδησσού. Επιπλέον, όπως είπαμε πιο πάνω, η χώρα υποφέρει από τους πρόσφυγες που έρχονται συνέχεια από την Ουκρανία, με την όλη κατάσταση της οικονομίας της να ανησυχεί επίσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Με άλλα λόγια, η Μολδαβία μπορεί να επιζήσει του πολέμου, αλλά είναι αμφίβολον αν θα μπορέσει να επιζήσει από την καταστροφή της οικονομίας της. Αυτό είναι που φαίνεται ότι πρέπει να απασχολεί περισσότερο τη μικρή και φτωχή αυτή χώρα.