Κόμματα

Κλείδωσαν οι πρώτες συναντήσεις Μαυρογιάννη, είδε ήδη άτυπα τον Νικόλα

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης κάνουν και επίσημα πλέον άνοιγμα σε κόμματα, ομάδες πολιτών και οργανώσεις, με τις πρώτες επαφές να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί

Σε νέο κύκλο παρασκηνιακών ζυμώσεων, επίσημων και ανεπίσημων επαφών, εισέρχεται ο πολιτικός κόσμος του νησιού. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης κάνουν και επίσημα πλέον άνοιγμα σε κόμματα, ομάδες πολιτών και οργανώσεις, με τις πρώτες επαφές να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Δυναμικό μπάσιμο επιδιώκει - λίγο πριν πάρει το επίσημο χρήμα από το ΑΚΕΛ - ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», ζήτησε από την πλειοψηφία των κομμάτων επαφές, με κάποιες να έχουν κλειδώσει. Αυτήν την εβδομάδα θα δει ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, ενώ στις 20 Ιουνίου κλείδωσε η συνάντηση με τους Οικολόγους. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στην αντίπερα όχθη, δεν έχει κλείσει ακόμη επίσημες συναντήσεις με κόμματα, καθώς φαίνεται πως τα κόμματα με τα οποία υπάρχει μεγάλη - ομολογουμένως - προοπτική, θέλουν να ζυγίσουν τα νέα δεδομένα και να… κλείσουν τις τελικές τους εκκρεμότητες. Ο τέως ΥΠΕΞ βλέπει όμως οργανώσεις πολιτών και παραγωγικές ομάδες.

Είδε Νικόλα ο Μαυρογιάννης

Οι πληροφορίες μας λένε πως την Παρασκευή υπήρξε άτυπη συνάντηση Ανδρέα Μαυρογιάννη - Νικόλα Παπαδόπουλου. Πηγές από τον κύκλο του τέως διαπραγματευτή επισημαίνουν πως ο σκοπός δεν ήταν να οδηγήσει κάπου, αλλά περισσότερο για μια κοινή εκτίμηση της κατάστασης και ανταλλαγή απόψεων. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαυρογιάννης φαίνεται να προσδοκά και στη στήριξη του ΔΗΚΟ, αλλά και των υπολοίπων αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Σ’ αυτήν τη φάση, τελεί εν αναμονή της επίσημης στήριξής του από το ΑΚΕΛ και, αμέσως μετά, θα εξαγγείλει την υποψηφιότητά του. Πηγές από το ΔΗΚΟ, πάντως, δεν αναφέρθηκαν στη συνάντηση, διαμηνύοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση για συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη, αλλά μόνο με ανεξάρτητους υποψήφιους και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΑΚΕΛ.

Ως εκ τούτου, την Τρίτη ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα δει τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνεχίζει τις άτυπες επαφές του με τα άλλα κόμματα. Στο κάδρο μπαίνει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς, ωστόσο, να έχει κλειδώσει μια επίσημη συνάντηση, αναμένεται, όμως, σύντομα. Δεν φαίνεται πρόθεση, από την άλλη, για συνάντηση με τον ανεξάρτητο Γιώργο Κολοκασίδη, καθώς, όπως αναφέρουν οι πηγές, ο ίδιος αναφέρει πως δεν επιδιώκει επαφές με κόμματα.

Επίσημη πρώτη για Μαυρογιάννη με ΕΔΕΚ

Τη Δευτέρα το πρωί θα δει ο Μαρίνος Σιζόπουλους τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, μετά από κάλεσμα του δευτέρου. Αν και μια στήριξη στον κ. Μαυρογιάννη, λαμβάνοντας υπόψη τη στήριξή του από το ΑΚΕΛ, θεωρείται απομακρυσμένο ενδεχόμενο, ωστόσο, η ΕΔΕΚ επιδιώκει ζυμώσεις και συζητήσεις, με τον κ. Σιζόπουλο να διαμηνύει συνεχώς πως δεν προχωρεί σε παρασκηνιακές επαφές, θέλοντας να αποφύγει επιπλέον ψιθύρους και, ενδεχομένως, χτυπήματα κάτω από τη μέση. Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ξεκαθάρισε, εκ νέου, ότι δεν πρόκειται να αρνηθεί συνάντηση σε όποιον δείξει επίσημα ενδιαφέρον.

Αυτήν την περίοδο προτάσσεται η σύμπλευση με το ΔΗΚΟ, εξ ου και οι δύο Πρόεδροι είναι σε συχνή επικοινωνία, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, την προηγούμενη Πέμπτη ανταλλάχθηκαν κάποιες κουβέντες για τις Προεδρικές, μεταξύ των δύο ανδρών, στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη.

Ποντάρει στους Οικολόγους το ΑΚΕΛ

Πηγές από το ΑΚΕΛ θεωρούν ως μοναδική ενδεχομένως εκκρεμότητα, μια συνάντηση με τους Οικολόγους, καθώς - παρά το ευρύτερο κάλεσμα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης - εκτιμούν πως είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να στηρίξει τον κ. Μαυρογιάννη. Στο κόμμα της Αριστεράς, πάντως, φαίνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη στήριξη που λαμβάνει στις ψηφοφορίες στις ομάδες βάσεις ο τέως διαπραγματευτής (κοντά στο 80%). Σ’ αυτό, εκτιμούν πως έπαιξε ρόλο και η σύγκρουση που επέλεξε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, μετά την απόρριψή του από την Κ.Ε.

Στους Οικολόγους τελούν εν αναμονή της Κ.Ε. του κινήματος, που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Το συνέδριο των Ευρωπαίων Πρασίνων στη Λετονία, αρχές του Ιουνίου, αποτελεί προτεραιότητα και μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις για τις Προεδρικές μετέπειτα. Εξ ου και η συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη κλείδωσε για τις 20 Ιουνίου και όχι νωρίτερα. Το Κίνημα έχει συχνές επαφές με τον Δημητριάδη, ενώ είδε όλους τους ανεξάρτητους, πλην Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ, που - όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα - δεν ζήτησαν συνάντηση.

Κλείνει εκκρεμότητες, βλέπει Μαυρογιάννη και κοιτάζει προς Χριστοδουλίδη η ΔΗΠΑ

Η ΔΗΠΑ - σύμφωνα με πληροφορίες - θα δώσει ακόμη δύο- τρεις μέρες διορία για τις απαντήσεις και τα σχόλια των κομμάτων, σε σχέση με την τελική διαμόρφωση της πρότασης του κόμματος για κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Το σενάριο που εμπλέκει το ΑΚΕΛ θεωρείται λήξαν, και τώρα αναμένεται να μπει τελεία και στο σενάριο που εμπλέκει τον ΔΗΣΥ. Ήδη, στο κόμμα βλέπουν μπροστά. Εκτός απροόπτου θα γίνει συνάντηση Κάρογιαν - Μαυρογιάννη τη Δευτέρα (23 Μαΐου), ενώ Τρίτη ή Τετάρτη, με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, που ετοιμάζεται για εξαγγελία. Η συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη υπολογίζεται για την επόμενη εβδομάδα, ενώ άτυπα, οι δύο άνδρες ίσως βρεθούν κι αυτήν την εβδομάδα.

Χωρίς επαφές, αλλά με προγραμματισμό, ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ

Στον ΔΗΣΥ επεξεργάζονται τα νέα δεδομένα - όπως αυτά διαμορφώνονται με την επίσημη εξαγγελία του κ. Χριστοδουλίδη και την πρόταση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η τελευταία δημοσκόπηση του «Σίγμα», όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, δείχνει μια μικρή άνοδο κι αυτό, όπως εκτιμούν, θα συνεχιστεί, με τελικό στόχο τη νίκη στις εκλογές. Αξιολογούν μεν, δουλεύουν δε, καθώς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ότι ο κ. Νεοφύτου έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές με όλες τις παραγωγικές τάξεις του τόπου. Στο επίκεντρο της πολιτικής του ΔΗΣΥ θα μπει το Κυπριακό, με τα νέα γεγονότα στην περίκλειστη Αμμόχωστο να το στρέφουν προς επαφές εντός του ΕΛΚ για συνολική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο ΕΛΑΜ η τελική απόφαση για την αυτόνομη κάθοδο - πιθανότατα με τον Πρόεδρο Χρίστο Χρίστου - θα γίνει στις 29 Μαΐου στην Κ.Ε. Ήδη, φαίνεται πως στελέχη του κόμματος ποντάρουν σε μια καλή πορεία, που θα επιτρέψει στο κόμμα να μπει σε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα στον 2ο γύρο, καθώς για τον 1ο γύρο προαποκλείστηκε σχεδόν απ’ όλους.