Παιδεία

Με σχολικό οι μαθητές Δημοτικού

Σε πιλοτική βάση από τον Σεπτέμβριο η μεταφορά μαθητών Δημοτικού στο σχολείο με λεωφορείο

Ευχάριστα τα νέα για όσους δυσκολεύονται το πρωί με τις μεταφορές των παιδιών στο σχολείο. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, μίλησε για τη νέα δράση του Υπουργείου που αφορά στη μεταφορά με λεωφορείο μαθητών Δημοτικών Σχολείων από το σπίτι στα σχολεία τους. Μια δράση, που θα μπει σε πιλοτική εφαρμογή από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για έξι μήνες

Η παραλαβή και η παράδοση των μαθητών θα γίνεται από και προς το σπίτι με λεωφορείο με την παρουσία συνοδού. Ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό θα εφαρμοστεί για περίοδο έξι μηνών.

«Έχουν επιλεγεί σχολεία από αστικές, τουριστικές, απομακρυσμένες, ακριτικές και ορεινές περιοχές, ώστε να καταγραφούν τα πιθανά προβλήματα που θα παρουσιαστούν στο στάδιο της πιλοτικής εφαρμογής». Ο στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι το πρόγραμμα να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μελέτη για αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού

Ο κ. Καρούσος ενημέρωσε την Επιτροπή για τη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με την εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου στη Δημόσια Υπηρεσία, στα σχολεία και σε άλλους οργανισμούς, για αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και πώς θα επηρεάσουν τυχόν αλλαγές στα ωράρια εργασίας δημόσιου τομέα και εκπαίδευσης το κυκλοφοριακό.

«Η κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες είναι κάτι που απασχολεί το Υπουργείο Μεταφορών. Έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται διάφορες δράσεις, όπως η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στα σημεία φώτων τροχαίας, καθώς και η ενίσχυση των δημόσιων μεταφορών», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Προς την αλλαγή ωραρίων

Είναι κοινή παραδοχή ότι το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στα αστικά κέντρα κατά τις ώρες αιχμής πρέπει να πάψει να υπάρχει Στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λευκωσίας (ΣΒΑΚ), το πρώτο παραδοτέο θα είναι η μελέτη σε σχέση με το κυλιόμενο ωράριο και προς αυτήν την κατεύθυνση διενεργείται κατά την παρούσα περίοδο μελέτη με μετρήσεις, προσομοιώσεις και ερωτηματολόγια.

Μια μελέτη που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του Σεπτέμβρη και τότε θα τεθεί ενώπιον όλων των κοινωνικών εταίρων για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, όπως εξήγησε ο Υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

«Η τροποποίηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, πιστεύω θα βελτιώσει σημαντικά το κυκλοφοριακό και η οποιαδήποτε απόφαση για τη Δημόσια Υπηρεσία θα πρέπει να ισχύει και στα σχολεία. Θα έχουμε σύντομα τη μελέτη με τις προτάσεις και τις εισηγήσεις και θα πρέπει να περιμένουμε τη μελέτη πριν από τη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης, αφού ο στόχος είναι να λύσουμε το κυκλοφοριακό και όχι να το μεταφέρουμε από μια ώρα σε άλλη», είπε τέλος ο κ. Καρούσος.