Το χειροκρότημα να γίνει... χειροπιαστό

Τώρα που έμειναν ως μακρινός απόηχος τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, στη διάρκεια της ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού, τώρα που ξαναμπήκε σε κάποιο συρτάρι του Λευκού Οίκου η εντυπωσιακή γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες που φορούσε ο Μπάιντεν, θα περιμένουμε να δούμε και πόσο απτά αποτελέσματα θα έχει η ιστορική, όντως, επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Και, κυρίως, ποια θα είναι η επίδρασή της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ήταν ιδιαιτέρως σημαντική η έκκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να έχουν στο μυαλό τους την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, έστω και εάν δεν την κατονόμασε, όταν θα παίρνουν αποφάσεις για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην περιοχή, εννοώντας σαφώς το αίτημα της Τουρκίας για την προμήθεια αεροσκαφών F-16, μετά το ναυάγιο με τα F-35. Τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα τα μέλη του Κογκρέσου, μια ενθαρρυντική ένδειξη ότι δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα να περάσει από το νομοθετικό σώμα το οποιοδήποτε αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα F-16 προς την Τουρκία.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε και το Κυπριακό ενώπιον των κόγκρεσμεν: «Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, και όπως είπα και χθες στον Πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών».
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς λέχθηκε στην ιδιαίτερη συνάντηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη, αλλά από τις δημόσιες αναφορές συμπεραίνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε με σαφήνεια τις ελληνικές ανησυχίες για τις νεο-οθωμανικές επιδιώξεις του Ερντογάν, παρουσιάζοντας, μάλιστα, στον Αμερικανό Πρόεδρο και χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης διαζωγράφισε την εικόνα μιας αξιόπιστης συμμάχου, που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο, μιας χώρας που είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Μένει να δούμε αν θα την αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί αναθέτοντάς της ηγετικό ρόλο, στο πλαίσιο των νέων στρατηγικών σχεδιασμών για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Και κυρίως αν θα συμβάλουν στη θωράκιση του Ελληνισμού έναντι του τουρκικού επεκτατισμού.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ