Αναλύσεις

Στα σκαριά η δημιουργία κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών

Τι αναφέρει η έκθεση γεγονότων για τα επεισόδια ανήλικων αλλοδαπών σε δομή στην Πάφο - Πονοκέφαλο προκαλεί στους αρμόδιους η τοποθέτηση ανήλικων αιτητών ασύλου - Σε εξέλιξη η προκήρυξη για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών

Έχουν προκαλέσει σάλο τα όσα διαδραματίζονται στην επαρχία Πάφου με πρωταγωνιστές τους ασυνόδευτους ανήλικους που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής. Τα βίντεο που δείχνουν τους ανήλικους να καυγαδίζουν μεταξύ τους ενώ καταστρέφουν περιουσία ξενοδοχείου το οποίο τους φιλοξενεί έκαναν τον γύρο του διαδικτύου με τους αρμόδιους να τρέχουν να καθησυχάσουν τους έξαλλους κατοίκους της περιοχής.

Από τη πρώτη στιγμή η έκθεση των γεγονότων δόθηκε στα χέρια της κα. Αναστασίας Ανθούσης, Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ανήλικοι έπαιζαν ποδόσφαιρο όταν η φροντίστρια έληξε τον αγώνα με τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να μην το δέχονται. Συνέχισαν τον αγώνα τους με στόχο την επίτευξη τέρματος το οποίο ακυρώθηκε με αποτέλεσμα ο σκόρερ και η ομάδα του να αντιδράσουν και να επιτεθούν στη φροντίστρια. Ακολούθως όμως τα επεισόδια επεκτάθηκαν μεταξύ όλων όσων συμμετείχαν στον αγώνα.

Μεταφέρθηκαν για προστασία τους οι ανήλικοι στη Πάφο

Είναι πλέον καθημερινό πρόβλημα τόσο για το νησί μας όσο και για τους αρμόδιους οι καθημερινές μεταναστευτικές ροές που φτάνουν στην Κύπρο ενώ το θέμα που προκύπτει με τα ασυνόδευτα παιδιά που καταφθάνουν στο νησί μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αφού δεν μπορούν να ζουν μαζί με ενήλικους που δεν είναι κηδεμόνες τους. Παράλληλα και κατά γενική ομολογία πρέπει να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον κατάλληλο για αυτά.

Περί τα τέλη Μαρτίου μεταφέρθηκαν πενήντα ασυνόδευτοι ανήλικοι από το «Πουρνάρα» στη Πάφο ώστε να φιλοξενηθούν μακριά από ενήλικες. Όπως είχε δηλώσει τότε η κα. Αναστασία Ανθούση, Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, «όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι εκεί. Το ίδιο και οι ιδρυματικοί, οι ιατρικές υπηρεσίες, η αστυνομία για τα θέματα της φύλαξης, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες, αφού εξεταστεί η λειτουργία του καταλύματος, θα μεταφερθούν και τα υπόλοιπα παιδιά.» Ακόμα ανέφερε ότι είχε αποφασιστεί μαζί με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας όπως τα παιδιά μεταφερθούν σε δύο φάσεις.

Απευθυνόμενη στη «Σημερινή Online» η κα. Μαρία Κυρατζή, Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, τόνισε πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται στην Δημοκρατία, περνούν από διάφορα στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι να μπουν στο «Πουρνάρα» προκειμένου να τύχουν των πρώτων διαδικασιών, όπως όλοι οι αιτητές ασύλου άλλωστε. Όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά που μεταφέρθηκαν στην Πάφο ήταν λόγω αποσυμφόρησης του «Πουρνάρα» εφόσον στις αρχές του χρόνου (2022) υπήρξαν τεράστιες ροές στο νησί μας. Ακόμα ανέφερε πως «πάντοτε είμαστε στην αναζήτηση χώρου για τους ανήλικους αφού μετα την εξέταση της αίτησης τους θα πρέπει να ενταχθούν κάπου διαφορετικά από τους ενήλικους.»

Με δραστηριότητες απασχολούν τους ανήλικους

Από τον Μάρτιο που μεταφέρθηκαν τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά στην Πάφο, η κα. Ανθούση είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε συνεννόηση μαζί με τους εθελοντές και την ΠΟΕΔ που έχουν εκφράσει τη θέλησή τους για υποβοήθηση του έργου για εξωσχολικές δραστηριότητες και όλοι είναι εκεί, κοινωνικοί εταίροι και συναρμόδιες υπηρεσίες, για να γίνουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ανηλίκων.

Τα παιδιά τα οποία φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο χώρο στην Πάφο, είναι κοντά στην ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται όταν εισέρχονται στη Δημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό σε συνεργασία με τις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας θα προχωρήσουν σε ενέργειες προκειμένου να εξυπηρετηθεί τόσο η ολοκλήρωση των διαδικασιών και αφού ολοκληρωθούν η αποκατάσταση τους σε χώρους στους οποίους θα διαμείνουν μονιμότερα.

Ωστόσο, η κα. Μαρία Κυρατζή τόνισε πως «η αρμοδιότητα των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας πρωτίστως είναι να χειριστεί τα θέματα τα οποία είχαν προκύψει εκεί στη Πάφο με ενέργειες ούτως ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να γίνουν επιμέρους ενέργειες όσον αφορά τον χειρισμό τόσο των αναγκών αλλά και των συμπεριφορών των παιδιών, σε συνεννόηση πάντα και με την αστυνομία αλλά και με όλο το προσωπικό που ήταν εκεί.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πρόκειται για εφήβους οι οποίοι όταν συμμειγνύονται σε παιχνίδια ενδέχεται να έχουν κάποιες μεταξύ τους διαφωνίες, χωρίς να σημαίνει ότι αυτά τα γεγονότα τα οποία εξελίχθηκαν είναι αυτά που πρέπει να προκύπτουν και γίνονται χειρισμοί προκειμένου αυτά τα παιδιά τόσο να συμμειγνύονται ομαλότερα και ταυτόχρονα να αξιοποιούν τις ευκαιρίες για δραστηριότητες που έχουν.»

Συνεχίζοντας η κα. Κυρατζή ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ειπωθεί – αφού όπως ανέφερε κάποιοι κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχουν δραστηριότητες για τα παιδιά- ότι υπάρχουν σημαντικές δραστηριότητες εξού και τη συγκεκριμένη ημέρα που εξελίχθηκε ο καυγάς ηταν σε παιχνίδι ποδοσφαίρου, οπότε είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι γίνονται προσπάθειες για αξιοποίηση ευκαιριών απασχόλησης τους και αντιμετώπιση επιμέρους αναγκών τους όπως οι ιατρικές και άλλες υπηρεσίες, όπως και βασικών αναγκών τους για θέματα ένδυσης, υπόδησης και άλλων.

Όσον αφορά τη μόρφωση των παιδιών η κα. Κυρατζή ανέφερε πως είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά και τις δραστηριότητες απασχόλησης. «Υπάρχουν δραστηριότητες στον χώρο όπου διαμένουν οι ανήλικοι όπως επίσης και κάποιες απασχολήσεις που ενδιαφέρουν εφήβους. Αυτή τη στιγμή είμαστε συνεχώς σε εξέλιξη και για άλλες δραστηριότητες που οι ίδιοι προτιμούν, και αυτό το αναφέρουμε γιατί κάποιοι βγήκαν και είπαν ότι οι ανήλικοι είναι εκεί χωρίς τις βασικές ανάγκες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς απασχόληση. Βέβαια περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν σίγουρα γιατί είναι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών και πρέπει να βρούμε ξεχωριστές δραστηριότητες που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον», ανέφερε.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος γενικότερα περιλαμβανομένων και των ασυνόδευτων παιδιών είναι ένα ζήτημα το οποίο, απαιτεί τώρα παρά ποτέ την ολιστική προσέγγιση. Για αυτό και σε όλες τις δράσεις που αφορούν τους ασυνόδευτους συνδράμει αριθμός υπηρεσιών, ενώ για τη διευθέτηση φιλοξενίας στο ξενοδοχείο στην Πάφο, συνδράμουν αρκετές υπηρεσίες όπως η αστυνομία, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών με την Υπηρεσία Ασύλου όπως επίσης και το Υπουργείο Υγείας με επί τόπου νοσηλευτές.

Σε εξέλιξη η δημιουργία κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών

Η κα. Κυρατζή τόνισε στην «Σημερινή Online» ότι «είναι σημαντικό να πούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη δημιουργίας κέντρου υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών, η οποία θα λήξει μέσα Ιουνίου όπου εκεί θα έχουν ευκαιρίες να δημιουργηθεί κάποιος χώρος και θέσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά που ακόμα δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται όταν εισέρχονται στη Δημοκρατία. Η προκήρυξη είναι πολύ καθαρή ως προς την μορφή του κέντρου αφού θα είναι κέντρο υποδοχής ασυνόδευτων παιδιών, δηλαδή μια ενδιάμεση δομή».