Κόμματα

Τα «περίπλοκα» σενάρια των συνεργασιών για τον 1ο γύρο

Κόμματα και επιτελεία ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά σε σχέση με το πώς θα δράσουν, τόσο για τον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών, όσο και κατά τον 2ο - Μπαίνουν οι προϋποθέσεις, οι κόκκινες γραμμές και τα πλαίσια συνεργασίας

Σενάρια και αντισενάρια επεξεργάζονται κόμματα και επιτελεία, σε σχέση με το πώς θα δράσουν, τόσο για τον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών, όσο και κατά τον 2ο. Ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά και μπαίνουν οι προϋποθέσεις, οι κόκκινες γραμμές και τα πλαίσια συνεργασίας. Η παρούσα διαμόρφωση το προεκλογικού τοπίου επιτρέπει μια κατά δύναμη ασφαλή, πρώτη ανάγνωση των δεδομένων για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πορεύεται μόνος ο Αβέρωφ

Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται πως το σενάριο στήριξής του από κάποιον άλλο κομματικό χώρο είναι, πλέον, ιδιαίτερα απομακρυσμένο. Μόνη πολιτική δύναμη, που θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να σταθεί στο πλάι της υποψηφιότητας ΔΗΣΥ, είναι η ΔΗΠΑ. Ωστόσο, τόσο η ισχυρή τάση στο εσωτερικό του κεντρώου κόμματος υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, όσο και η χαμηλή δυναμική που αναπτύσσει ο κ. Νεοφύτου, που καθιστά ακόμη και την παρουσία του στον 2ο γύρο υπό αμφισβήτηση, θέτουν την επιλογή σχεδόν εκτός πραγματικότητας.

Πηγές από τον ΔΗΣΥ συμφωνούν πως, με τον τρόπο που σχηματοποιήθηκαν τα συμμαχικά δεδομένα, όντως, μια άλλη κομματική στήριξη δεν είναι κάτι που αναμένεται. Ωστόσο, είναι ανοιχτοί για επαφές, οι οποίες θα προκύψουν στη βάση «μιας σοβαρής συζήτησης που θα αφορά την ουσία, εννοώντας προγραμματικές θέσεις, και όχι μια συζήτηση με φόντο μια πρόσκαιρη συνεργασία».

Ποντάρει στους Οικολόγους και σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα το ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ γνωρίζουν καλά πως το ναυάγιο με το ΔΗΚΟ καθιστά την προσέγγιση με την ΕΔΕΚ εξίσου ή και ακόμη πιο δύσκολη, όπως και με τη ΔΗΠΑ σε κάποιο βαθμό. Ποντάρουν για την ώρα σε μια στήριξη από το Κίνημα Οικολόγων, δεδομένης και της στροφής που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Οικολόγοι στο Κυπριακό. Κοινά υπάρχουν επίσης στο Μεταναστευτικό, όπως και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων δευτερευούσης σημασίας, της λεγόμενης μεταμοντέρνας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, όπως ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας, μειονοτήτων και ατομικών δικαιωμάτων. Σε ένα πρώτο επίπεδο, υπάρχει κοινό έδαφος και στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Παρά το ότι σε ένα βαθύτερο ιδεολογικό και αναλυτικό επίπεδο, οι συγκλίσεις ενός πράσινου ευρωπαϊκού κινήματος με ένα άλλοτε σοβιετικού τύπου κόμμα, στο οποίο επιβιώνουν αποσπασματικά κάποιες «ορθόδοξες» μαρξιστικές απολυτότητες, στις οποίες τα πάντα υποτάσσονται στην κυρίαρχη αντίθεση, παρουσιάζουν δομικές δυσκολίες.

Η ΔΗΠΑ, επίσης, στον βαθμό που μέχρι προσφάτως πρότεινε μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, με συμμετοχή είτε του ΔΗΣΥ είτε του ΑΚΕΛ, αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας με το κόμμα της Αριστεράς, αν και, αυτό, θα κριθεί από την τελική σύνθεση του συμμαχικού μετώπου. Πηγές από την ΔΗΠΑ, εξάλλου, αναφέρουν πως «η σχέση Μάριου Καρογιάν και Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι φιλική και διαχρονική», επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξε η εισήγηση και η στήριξη του πρώτου, για τη θέση που έλαβε ο δεύτερος ως διαπραγματευτής. Ο χαρακτήρας του κ. Μαυρογιάννη είναι κάτι στο οποίο ποντάρει το ΑΚΕΛ, καθώς εκτιμούν πως «ο προσεγμένος του λόγος και η μη εμπλοκή του σε σκάνδαλα», ίσως να στρέψει άτομα και ομάδες προς την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, μια συνέργεια ΑΚΕΛ - ΔΗΠΑ δεν είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο θα στοιχημάτιζε κάποιος. Αφενός, η τάση για Νίκο Χριστοδουλίδη είναι ιδιαίτερα ισχυρή και, αφετέρου, αποτελεί την ιδανική επιλογή που θα δώσει στη ΔΗΠΑ και στα στελέχη της διέξοδο από τη «διαχρονική ρετσινιά» που τους θέλει να σέρνονται πίσω από τον επίσημο ΔΗΣΥ. Υπενθυμίζονται εδώ οι φήμες και οι διαρροές που υπήρχαν, κάθε που προέκυπτε ένα νέο κύμα φυγής από το ΔΗΚΟ. Επιπρόσθετα, φαίνεται πως η επιλογή Νίκου Χριστοδουλίδη ταιριάζει γάντι με τα επικοινωνιακά προφίλ που εξάγουν αμφότεροι, στη βάση μιας «υπερκομματικής, μετριοπαθούς, συνενωτικής, νηφάλιας και εποικοδομητικής πολιτικής δύναμης». Πολλοί ήσαν εξάλλου οι καλοπροαίρετοι που έτρεξαν να ερμηνεύσουν την προσπάθεια της ΔΗΠΑ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ευρύτερης αποδοχής, ως το λογικό πρελούδιο που συνειρμικά θα οδηγούσε στον Ν. Χριστοδουλίδη.

Φλερτ Χριστοδουλίδη με «ενδιάμεσους»

Όπως διαφαίνεται, μια μοναχική πορεία από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα συμβεί. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ακόμη και μερίδα των Οικολόγων, φλερτάρουν έντονα με την ιδέα στήριξής του, λαμβάνοντας υπόψη και την ισχυρή τάση που υπάρχει εντός των κομματικών τους βάσεων. Εξάλλου, σύμφωνα με παραδοχές στελεχών απ’ όλα τα προαναφερθέντα κόμματα στη «Σημερινή», με εξαίρεση τους Οικολόγους, το επικρατέστερο και ιδανικότερο σενάριο είναι αυτό. Σε επίπεδο κοινωνίας, πάντως, ισχυροποιείται το αφήγημα που θέλει τον κ. Χριστοδουλίδη να είναι το μόνο εκλέξιμο αντίβαρο, απέναντι στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ, κάτι που προφανώς λειτουργεί ευεργετικά για τον ίδιο. Ο οποίος, καλείται να διαχειριστεί και τη δυναμική του εντός του συναγερμικού κοινού, με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν πως το επιτυγχάνει.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίως για ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης αποτελεί μια επιλογή, η οποία έχει τη δυνατότητα να «κρύψει» τα ποσοστά τους, μεταθέτοντας το πρόβλημα της «καταμέτρησης δυνάμεων» και της εσωκομματικής «μουρμούρας» για αργότερα. Μπορεί όμως να αποσοβείται η εσωστρέφεια, ωστόσο, οι κίνδυνοι για οικειοποίηση του «ενδιάμεσου» χώρου από τον νεαρό Νίκο Χριστοδουλίδη, σαρώνοντας και τα δικά τους κόμματα, είναι στο μυαλό των ηγεσιών. Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, δρομολογεί επίσημες συναντήσεις με τα κόμματα, με προτεραιότητα σ’ αυτά που υπάρχει έδαφος και διάθεση συνεννόησης. Πηγές από το ΔΗΚΟ αναφέρουν πως «παρασκηνιακά γίνονται διαβουλεύσεις, αλλά και συζητήσεις, ως προς το πιθανό πλαίσιο συνεργασίας που θα διαμορφωθεί», θέτοντας το πλαίσιο Γκουτέρες ως ένα από τα «ζητήματα-αγκάθια».

Ώρα για τους «μικρούς»

Στο παιχνίδι υπάρχουν επίσης κόμματα με ένα μικρό, αλλά σεβαστό ποσοστό κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, που θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στο προεκλογικό τοπίο. Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Ενωμένων Κυνηγών με 3,27%, Αλλαγή Γενιάς με 2,82, Κίνημα Αλληλεγγύη με 2,31 και άλλα τέσσερα κόμματα με 1 - 1,6%, συμπληρώνουν την εξίσωση.

Η Αλλαγή Γενιάς με την Άννα Θεολόγου, στη βάση μιας πρώτης ιδεολογικοπολιτικής ταξινόμησης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις κοινοβουλευτικές συγκλίσεις κατά τη βουλευτική της θητεία, θα μπορούσε να στραφεί σε μιαν ανεξάρτητη υποψηφιότητα υπό το ΑΚΕΛ, όπως αυτή του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο ΑΚΕΛ εξηγούν πως «υπήρχε και υπάρχει πάντα ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας», αναμένουν ωστόσο να διαμορφωθεί το σκηνικό. Υπενθυμίζοντάς μας, παράλληλα, την τριβή που υπήρξε μεταξύ της Αλλαγής Γενιάς και των Ενωμένων Κυνηγών, εκτίμησαν πως οι δύο θα κινηθούν στη βάση ετεροπροσδιορισμού, καθώς δεν θα μπορούσαν να συμπράξουν σε ένα κοινό σχήμα.

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησε μια διαμαρτυρία για την Κυριακή, 29 Μαΐου, με κάλεσμα από τους Ενεργούς Πολίτες - ΚΕΚΚ (Κυνηγούς), το Κίνημα Αφύπνιση 2020 και το ΟΑΔ - Κόμμα Δικαιοσύνης. Το τελευταίο, ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες πως είχε ήδη προκαταρκτικές συναντήσεις τόσο με τον Μαυρογιάννη, όσο και με τον Χριστοδουλίδη.

Μοναχικός καβαλάρης το ΕΛΑΜ - «Ελπίζουν» Δημητριάδης και Κολοκασίδης

Το ΕΛΑΜ έχει ήδη επιλέξει εκ νέου την αυτόνομη πορεία, όντας προαποκλεισμένο από τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί στον 2ο γύρο, δεδομένων των δηλώσεων στελεχών του κόμματος, που διερωτώνται ποιος υποψήφιος/συνασπισμός θα κάνει το πρώτο βήμα για να σπάσει ο πάγος, ειδικότερα αν το ΕΛΑΜ διατηρήσει τα ποσοστά του και αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο. Το πρώτο βήμα έγινε, με την υποστήριξη της Αννίτας Δημητρίου, για Πρόεδρο της Βουλής.

Σε μια κομματική στήριξη φαίνεται πως ελπίζει και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, η οποία, εκ των πραγμάτων, θα μπορούσε να υπάρξει μόνο από το Κίνημα Οικολόγων, καθώς, τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και οι πληροφορίες μας, θέλουν κάποια υψηλόβαθμα και όχι μόνο στελέχη να βλέπουν θετικά το πρόσωπό του. Ο κ. Δημητριάδης ποντάρει επίσης στο μικρό κόμμα «Αμμόχωστος για την Κύπρο».

Ο επίσης ανεξάρτητος Γιώργος Κολοκασίδης αναμένεται να κινηθεί μόνος, αν και υπάρχει ένα ρεύμα στήριξής του από στελέχη και μέλη της ΕΔΕΚ. Η ηγεσία, ωστόσο, τον έχει θέσει εκτός κάδρου. Δεδομένης της αναζωπύρωσης της εσωκομματικής διένεξης και των επιπτώσεων που οι «προεδρικές αποφάσεις» μπορεί να έχουν για την ηγεσία, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη στήριξη Ευσταθίου στον κ. Κολοκασίδη, τίποτα δεν μπορεί να προαποκλειστεί. Γύρω από τον κ. Κολοκασίδη υπάρχουν επίσης άτομα προερχόμενα από την Αλληλεγγύη.