Περιβάλλον

ΠΟΥ: Η καπνοβιομηχανία ως «ένας εκ των μεγαλύτερων παραγόντων ρύπανσης»

Οι προειδοποιήσεις του αξιωματούχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας [ΠΟΥ], Rüdiger Krech, για τις επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από τη βιομηχανία καπνικών προϊόντων – Εισηγήσεις για κατάργηση των φίλτρων τσιγάρων και για υιοθέτηση του συστήματος «Όποιος ρυπαίνει, πληρώνει»

Ο καπνός δεν είναι μόνο επιβλαβής για την υγεία, αλλά και για τον πλανήτη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί ότι η καπνοβιομηχανία είναι, όντως, αιτία σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής. Συγκεκριμένα, ο Rüdiger Krech, υπεύθυνος για την προώθηση της Υγείας του ΠΟΥ, σχολίασε ότι η καπνοβιομηχανία είναι «ένας εκ των μεγαλύτερων παραγόντων ρύπανσης που γνωρίζουμε».

Περίπου 4.5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως

Σε έντυπο που κυκλοφόρησε με τίτλο «Καπνός, δηλητήριο για τον πλανήτη μας» εξετάζεται η επίδραση του τομέα της καπνοβιομηχανίας στο περιβάλλον σε συνολικό επίπεδο: από την καλλιέργεια του καπνού μέχρι την παραγωγή καπνικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης και των ρύπων.

Στις περιβαλλοντικές συνέπειες καταγράφεται ότι ο εν λόγω τομέας ευθύνεται για την απώλεια 600 εκατομμυρίων δέντρων. Παράλληλα, για την καλλιέργεια καπνού χρησιμοποιούνται 200.000 εκτάρια γης και 22 δισεκατομμύρια τόνοι νερού ετησίως. Επιπλέον εκπέμπονται 84 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

«Τα προϊόντα καπνού, τα οποία είναι τα συχνότερα απόβλητα στον πλανήτη, περιέχουν πάνω από 7.000 χημικά συστατικά, τα οποία διοχετεύονται στο περιβάλλον όταν τα πετάμε», συμπήρωσε ο Rüdiger Krech.

Κάθε ένα από τα 4.5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα που καταλήγουν πεταμένα στη φύση κάθε χρόνο, μπορούν να μολύνουν μέχρι και 100 λίτρα νερού, υποδεικνύει ο ίδιος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

FUErf6DXwAExwMp.jpg


Παιδική εργασία

Οι κίνδυνοι για την υγεία που προέρχονται από τον καπνό δεν περιορίζονται στα απόβλητα και στην κατανάλωσή του. Περίπου το ¼ των παραγωγών καπνού πάσχουν από την «Πράσινη Ασθένεια Καπνού», ένα είδος δηλητηρίασης από τη νικοτίνη μέσω του δέρματος.

Όπως εξηγεί ο Rüdiger Krech, καθώς έρχονται σε συνεχή επαφή με τα φύλλα καπνού, οι παραγωγοί του καταναλώνουν ίση ποσότητα νικοτίνης με 50 τσιγάρα ημερησίως. Ο ίδιος υποδεικνύει επίσης ότι στον τομέα απασχολείται μεγάλος αριθμός παιδιών: «Φανταστείτε: ένα 12χρονο παιδί εκτίθεται σε 50 τσιγάρα την ημέρα».

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, ο καπνός καλλιεργείται κυρίως σε φτωχές χώρες όπου το νερό και η καλλιεργήσιμη γη σπανίζουν, και όπου οι συγκεκριμένες καλλιέργειες καπνού αντικαθιστούν την παραγωγή τροφής που είναι κρίσιμη.

Εκτός των άλλων, η καλλιέργεια καπνού ευθύνεται για το 5% της αποψίλωσης δασών παγκοσμίως και συντείνουν στην εξάντληση πολύτιμων αποθεμάτων ύδατος.

Σημειώνεται ότι και ένα σημαντικό μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από την επεξεργασία και τη μεταφορά καπνού. Το ποσοστό ισούται με το 1/5 του άνθρακα που απελευθερώνεται εξαιτίας των αεροπορικών ταξιδιών.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα, καπνός χωρίς καύση και ηλεκτρονικά τσιγάρα), υπό την έννοια ότι συμβάλλουν στην ρύπανση του πλανήτη από πλαστικό. Τα φίλτρα τσιγάρου περιέχουν ίχνη μικρο-πλαστικών τα οποία εντοπίζονται σε ωκεανούς ανά τον κόσμο, όπως και στην Τάφρο των Μαριανών που είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών της γης. Υπό την έννοια αυτή, τα μικρο-πλαστικά από τα φίλτρα των τσιγάρων καθίστανται η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από πλαστικό στον κόσμο.

Όποιος ρυπαίνει, πληρώνει

Ο ΠΟΥ τονίζει πως, παρά τους ισχυρισμούς των βιομηχανιών καπνού, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα φίλτρα των τσιγάρων έχουν οποιαδήποτε ευεργετική ιδιότητα στην υγεία. Ο Οργανισμός, λοιπόν, προτρέπει όπως τα φίλτρα αντιμετωπίζονται ως πλαστικά μιας χρήσης και όπως απαγορευθεί η χρήση τους.

Πέραν τούτων, σημειώνεται και το γεγονός ότι το κόστος για τον καθαρισμός των απορριμμάτων της καπνοβιομηχανίας βαραίνει τους φορολογούμενους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Κίνα ξοδεύει περίπου 2.6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη διαχείριση των αποβλήτων καπνικών προϊόντων. Στην περίπτωση της Ινδίας το ποσό φτάνει στα 766 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στη Βραζιλία και στη Γερμανία τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά συνέπεια, ο ΠΟΥ προτρέπει περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και της Γαλλίας, οι οποίες υιοθέτησαν το σύστημα «Όποιος ρυπαίνει, πληρώνει». Στη λογική αυτή, ο Rüdiger Krech υποστηρίζει πως είναι σημαντικό «οι βιομηχανίες να πληρώνουν πραγματικά για τη ζημιά που προκαλούν».

Πηγή: «L'industrie du tabac est "un des plus grands pollueurs", alerte l'OMS», France24.com, 31 Μαΐου 2022.