Δεν μας... έλαχαν της μοίρας τ’ ανάποδα

ΑΝΑΠΟΔΑ από τις βεβαιότητες τα φέρνει κάποτε η... μοίρα. Ένα απλό, στην πολυπλοκότητά του, παράδειγμα: Στην Κύπρο, οι αείμνηστοι παππούδες των τωρινών εν ζωή 70-80ρηδων παππούδων, κατά τη δική τους ηλικιακή νεότητα, συμμετείχαν στην αυθόρμητη και ανοργάνωτη εθνικο-λαϊκή εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931 εναντίον των Εγγλέζων αποικιοκρατών, πυρπολώντας και το Κυβερνείο τους στον Λόφο των Εχιδνών των Αγίων Ομολογητών της Λευκωσίας, αξιώνοντας την Ένωση της Κύπρου με τη μάνα Ελλάδα.

- Εξέγερση με δεκάδες νεκρούς, που καταπνίγηκε από τον βρετανικό στρατό και ακολούθησε μια δεκαετία στυγνής, βίαιης καταστολής, με το όνομα Παλμεροκρατία, επειδή Πάλμερ λεγόταν ο βάναυσος Εγγλέζος τότε Κυβερνήτης της Colony of Cyprus.

- Φυσιολογικό ήταν, συνεπώς, το γεγονός ότι ο αντι-βρετανισμός της ανερχόμενης δύναμης των Εθνικοσοσιαλιστών του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία ενθουσίαζε τα αμέσως επόμενα χρόνια τούς περισσότερους Έλληνες Κυπρίους, οι οποίοι υπέφεραν υπόδουλοι τη βρετανική κατοχή. Ακόμη και το 1939, που ο Χίτλερ προκάλεσε την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την εισβολή στην Πολωνία...

ΑΙΦΝΗΣ, όμως, η... μοίρα έλαχε να τα φέρει ανάποδα:

Η εισβολή της συμμάχου του Χίτλερ φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι 28η Οκτωβρίου 1940 στη μητέρα Ελλάδα ανέτρεψε άρδην τις μέχρι τότε εν Κύπρω βεβαιότητες.

- Για τον αγώνα σωτηρίας της Ελλάδας, χιλιάδες Κύπριοι άφησαν κατά μέρος τον αντι-βρετανισμό τους, έσπευσαν να καταταγούν στο Cyprus Regiment του βρετανικού στρατού και στάλθηκαν να πολεμήσουν τους Ιταλούς και Γερμανούς εισβολείς στην Ελλάδα το 1941 και αλλού.

- Όταν ο Χίτλερ, παραβιάζοντας τις συμφωνίες του με τον Στάλιν, εξαπέλυσε την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση και αφού υπέστη στον εικοστό μήνα της, 2 Φεβρουαρίου 1943, την ήττα στην ηρωική αντίσταση του Στάλινγκραντ, τέσσερεις μήνες υστερότερα έσπευσε και το σοβιετόφιλο ΑΚΕΛ να καλέσει στελέχη, μέλη και οπαδούς του, Ιούνιο 1943, να καταταγούν εθελοντικά στον αγγλικό στρατό της... ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής και αποικιοκρατικής Βρετανίας.

ΙΔΟΥ ΞΑΝΑ και τώρα της... μοίρας τα ανάποδα:

Από δεκαετίες φιλορώσοι και ευγνώμονες προς τη Μόσχα στην πλειονότητά τους οι Έλληνες σε Ελλάδα και Κύπρο. Δικαιολογημένα απεχθάνονται τον αγγλο-αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Εξαιτίας ιδίως της θωπείας των ΗΠΑ-Βρετανίας-ΝΑΤΟ που προσφέρεται προς τους Τούρκους Αττίλες εισβολείς - κατακτητές από το 1974 στην Κύπρο, επιβουλευόμενους και το Αιγαίον. Αίφνης τώρα αναγκάζονται δικαιολογημένα οι Έλληνες να συνταχθούν και με τους Αγγλοαμερικανούς ΝΑΤΟϊκούς εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΜΠΟΡΕΙ ο καθείς να θυμηθεί και πολλά άλλα... ανάποδα της μοίρας παραδείγματα:

- Πώς, λόγου χάριν, θλιβερός δικτατορίσκος του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου (1936) ο Ιωάννης Μεταξάς, αναγορεύθηκε αίφνης απ’ όλους (ακόμη και από τα θύματα της δικτατορίας του) ως ο γίγαντας του Έθνους με το ΟΧΙ του προς την φασιστική Ιταλία την 28η Οκτωβρίου 1940 και την νικηφόρα αντίσταση 1940-1941 κατά των Ιταλών εισβολέων; Υπήρξε ο κατ’ εξοχήν γερμανόφιλος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-1918, εκ των αντι-βενιζελικών πρωταγωνιστών από το 1915 του Εθνικού Διχασμού, ο οποίος όμως έσπευσε να συνταχθεί με τους Βρετανούς εναντίον του Άξονα των Χίτλερ - Μουσολίνι το 1940.

- Τώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν υπήρξε βέβαια δικτάτορας. Ένας ηθοποιός ήταν πριν εκλεγεί Πρόεδρος της ανήλικης δημοκρατίας της Ουκρανίας. Αναδεικνύεται όμως επί του παρόντος ως ο ανυποχώρητος ηγέτης της επί 74 ήδη ημέρες συνεχιζόμενης σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών απέναντι στην υπερδύναμη των Ρώσων εισβολέων - κατακτητών...

ΠΛΗΘΟΣ τα όμοια και παραπλήσια παραδείγματα στην παγκόσμια Ιστορία, παλαιότερη και νεότερη, ων ουκ έστι αριθμός. Η μελέτη της ιστορίας και της γεωγραφίας, όμως, φανερώνει ότι δεν πρόκειται για «τ’ ανάποδα» μιας κάποιας μαγικής εξωγήινης μοίρας. Αλλά για τις εν πολλοίς προβλέψιμες συμπεριφορές, θετικές, αρνητικές και μοιραίες, της ανθρώπινης φύσης. Παραγόμενες από συγκεκριμένες συστοιχούμενες αιτίες. Στις εντός των κρατών, εμφύλιες, κομματικές κ.λπ αντιπαλότητες αφ’ ενός. Στις διεθνείς σχέσεις και στους εκάστοτε συσχετισμούς δυνάμεων, τα ανισοζύγια ισχύος, ανάμεσα στα κάθε φορά ανταγωνιστικά συμφέροντα, αφ’ ετέρου.

ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ αποτελεί ήδη προανάκρουσμα επικείμενου Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η αιματηρή πολεμική εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας τον έχει προκαλέσει. Με προβαλλόμενη διαρκώς την απειλή της πυρηνικής του εκτράχυνσης. Ως έσχατου παράγοντα αποτροπής του.

- Με την απειλή της πυρηνικής της ισχύος η Μόσχα επιδιώκει να την αφήσουν ανενόχλητη να ολοκληρώσει την πολεμική της επέκταση στα εδάφη και στη θάλασσα της Ουκρανίας.

ΠΡΟΣ το παρόν η Δύση αντεπιτίθεται με γιγαντιαίες, παγκοσμίων διαστάσεων και συνεπειών, οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της επιτιθέμενης Ρωσίας.

- Και με αυξανόμενη εφοδιαστική ενίσχυση της σθεναρώς αμυνόμενης Ουκρανίας.

- Η ρωσική εισβολή παρήγαγε ήδη αυτομάτως και την «ανάσταση» του «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία των Αγγλοαμερικανών.

- Παρήγαγε τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας.

- Παρήγαγε και την εσπευσμένη βούληση εισδοχής στο ΝΑΤΟ και των γειτονικών της Ρωσίας κρατών στην Σκανδιναβία, Σουηδίας και Φινλανδίας.

- Παρήγαγε και παράγει, με αυξανόμενη ταχύτητα και με ποικίλους βαθμούς έντασης, συνασπισμούς κρατών και συμφερόντων εναντίον της.

ΟΛ’ ΑΥΤΑ δεν έλαχαν τυχαίως από κάποια... εξωγήινη μοίρα. Προϊόντα, συνέπειες και απότοκα είναι, «εσαιεί... κατά το ανθρώπινον τοιούτων και παραπλησίων έσεσθαι», όπως προέβλεψε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια η επαληθευόμενη έκτοτε επιστημοσύνη του παππούλη μας του Θουκυδίδη.

ΑΥΡΙΟ Δευτέρα, 9η Μαΐου 2022, αναμένεται η πραγματοποίηση της διθυραμβικώς προαναγγελθείσας και πολυ-προπαρασκευασθείσας επετειακής ρωσικής παρέλασης, επίδειξης στρατιωτική ισχύος, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

- Μεταδόθηκαν πλήθος εικασίες, για τα μηνύματα που προετοιμάστηκε να εκπέμψει, με όσα θα εκφωνήσει στην παρέλαση και με το είδος της παρέλασης, προς όλον τον κόσμο, ο Ρώσος ηγεμών Βλαντιμίρ Πούτιν.

- Η διαδοχική αλληλουχία των όσων «έλαχαν» προβλέπει με βεβαιότητα την σκλήρυνση των απειλών εναντίον όλων όσων η Μόσχα αισθάνεται ότι την έχουν στριμώξει. Και αποτελούν για την ίδια, μείζονα απειλή. Και αυτό θα πει η αυριανή της παρέλαση...

ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΗ συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν οι φιλικές προς τη Ρωσία, Ελλάς και Κύπρος, να βρεθούν αίφνης στον αρτι-ρωσικό συνασπισμό. Δεν ήταν «απ’ της μοίρας τ’ ανάποδα». Ο Πούτιν το προκάλεσε.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ τώρα είναι, σε αυτόν τον συνασπισμό, με ποιον αποτελεσματικότερο τρόπο η Αθήνα και η Λευκωσία θα εξασφαλίσουν με τις λιγότερες ζημιές τα μεγαλύτερα κέρδη για τα εθνικά συμφέροντα των δύο κρατών του Ελληνισμού;

- Με πόση επί πλέον αναγκαία επιδεξιότητα θα κατορθώσουν να αξιοποιήσουν τις παρούσες και αυριανές περιστάσεις οι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης;

- Ιδίως και ιδιαίτατα, απέναντι στους ανέκαθεν ανάξιους εμπιστοσύνης Αγγλοαμερικανούς.

- Των οποίων τα συμφέροντα, οι ίδιοι απέδειξαν ότι κλίνουν μονίμως υπέρ της απειλούσας τον Ελληνισμό Τουρκίας. Της ερντογανικής Τουρκίας τού συνεχιζόμενου για 48 χρόνια Αττίλα Κατακτητή των βόρειων ελληνικών εδαφών της Κύπρου.

ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ, γι’ αυτούς τους λόγους, από την 9η Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για τον Ελληνισμό, καθίσταται η 16η Μαΐου των συνομιλιών Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο της Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.