Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία της 24ης Απριλίου 2022

Ο Emmanuel Macron επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 58,5% έναντι 41,5% της Marine Le Pen ως Πρόεδρος της Γαλλίας. Είναι αξιοσημείωτον ότι το ποσοστό της υποψήφιας της άκρας δεξιάς αυξήθηκε από προηγούμενες αναμετρήσεις. Επιπλέον, το ποσοστό της αποχής ήταν πολύ μεγάλο.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τη νίκη του Macron και κυρίως από τον αποκλεισμό, τουλάχιστον προς το παρόν, της άκρας δεξιάς από την εξουσία. Από την άλλη μεριά, λέγεται ότι οι Ρώσοι υποστήριξαν την Marine Le Pen στην εκστρατεία και μάλιστα ελέχθη ότι η Ρωσία υποστήριξε και οικονομικά την εκστρατεία της κ. Le Pen. Αυτά ελέχθησαν, ως είναι γνωστόν, και για την εκστρατεία του κ. Trump.

Είναι γνωστές οι θέσεις της κ. Le Pen έναντι της ΕΕ, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους επικριτές της. Είναι, λοιπόν, φυσικό η Ρωσία να την υποστηρίζει.

Ο κ. Macron, ως ο νικητής, δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του ότι είναι ο Πρόεδρος όλων και όχι μόνον αυτών που τον ψήφισαν.

Στην ουσία, και οι δύο πλευρές έστρεψαν την προσοχή τους προς τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών. Είναι αυτές που έχουν σημασία και οι δύο αντίπαλοι σπεύδουν για να κάμουν συμμαχίες ενόψει των νέων εκλογών.

Τι μας έδειξαν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές; Την επιπλέον ελάττωση της δύναμης των αριστερών κινημάτων στη Γαλλία, την αύξηση της δύναμης της δεξιάς και ακόμη της άκρας δεξιάς, ως ένα είδος αντίστασης, μεταξύ άλλων, στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και της στράτευσης της κοινωνίας.

Θυμάμαι όταν ο Chirac αντιμετώπισε στον δεύτερο γύρο το κόμμα του Le Pen, το τελευταίο έπαθε σχεδόν πανωλεθρία. Αντιθέτως, το 41,5 % των φετινών εκλογών είναι μια μεγάλη πρόοδος. Τα άλλα κόμματα, όμως, και κινήσεις φοβούνται την άκρα δεξιά και τις πολιτικές της και γι’ αυτό συνασπίζονται εναντίον της, όπως έγινε ξανά και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας στον δεύτερο γύρο. Πόσον καιρό, όμως, θα συμβαίνει αυτό; Δεν είναι καιρός να κοιτάξουν τα άλλα κόμματα τον λόγο ή τους λόγους της ανόδου της άκρας δεξιάς και να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα;