Υπερατλαντικών προσδοκιών μετάβαση

Η εν Αθήναις καλλιεργούμενη προσδοκία δημιουργίας καλού και θετικού κλίματος με την αντίπερα όχθη, σε συνέχεια της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Μαρτίου στηρίχθηκε στο αίολο άνοιγμα της Άγκυρας προς τη Δύση, στο οποίο και συνεισέφερε η κατά τα ανωτέρω συνάντηση.

Ο εσχάτως προβαλλόμενος προς τη Δύση τουρκικός βηματισμός, όμως, στην ουσία του εμπεριέχει κινήσεις τακτικής υφής στοχεύοντας πρωτίστως στη βελτίωση του κλίματος με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να αρθούν οι θεσμικές αντιρρήσεις, που προβάλλει κυρίως το Κογκρέσο για τη χορήγηση των διεκδικούμενων από την Άγκυρα αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Συναφώς και εξαιτίας της μη αναστρέψιμης στρατηγικής της Άγκυρας να οικοδομήσει έναν χώρο επιτηρούμενο από την ίδια στο Αιγαίο, το κατά τα ανωτέρω επισημανθέν κλίμα προσέγγισης μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας περιόρισε κατά τα αναμενόμενα τη διάρκειά του σε λίγες εβδομάδες. Το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και δη κατοικημένα τοιούτα διαδηλώνει του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν ορρωδεί ενώπιον οποιασδήποτε υπόδειξης ή προσδοκίας, αντιθέτως δε, παραμένει σταθερή και ενεργός στις αναθεωρητικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Τούτων δοθέντων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταβαίνει περί τα μέσα Μαΐου στην Ουάσιγκτον επ’ ευκαιρία των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, όπου και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να απευθύνει ομιλία στα δύο νομοθετικά σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, όπου και αναμένεται να προσεγγιστούν και οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και η ελληνική στρατηγική ειρήνης και ασφάλειας στον 21ον αιώνα.

Σημειώνουμε εν προκειμένω πως το Κογκρέσο συνιστά σε διαχρονική διαδρομή μια φιλική προς την Ελλάδα δύναμη, όπου ο ρόλος του ελληνοαμερικανικού λόμπι εκδηλώθηκε ενεργώς και κατ’ επανάληψιν με ιδιαίτερη έμφαση στην κατά τη δεκαετία του 1970 επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται πως το κατά τα ανωτέρω εμπάργκο οδήγησε τότε την Τουρκία σε καταστάσεις εσωτερικής βαθύτατης κρίσης, φέρνοντας το πολιτικό της σύστημα στα όρια της κατάρρευσης.

Τούτων δοθέντων, θα πρέπει αυτονοήτως να αναμένεται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, θα θέσει ευκρινώς το Κυπριακό στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή ως ζήτημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού.

Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση τόσο με το Ουκρανικό, όσο και αναφορικά προς τις τουρκικές κινήσεις προς τη Μόσχα, δεδομένου ότι η Αθήνα προέβη διαδηλωτικά σε ενέργειες στήριξης της Ουκρανίας, πολιτική που προδήλως εκλαμβάνεται εξαιρετικά θετικά από την Ουάσιγκτον, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει το ευνοϊκό υπόβαθρο, ούτως ώστε με τόλμη και οραματισμό να μπορέσει να καταθέσει και να διεκδικήσει απτά και χειροπιαστά οφέλη από τις ΗΠΑ για Αθήνα και Λευκωσία.

Τα εκ των Αθηνών επί του προκειμένου διεκδικούμενα παραπέμπουν αφεύκτως, τόσο στην επανενεργοποίηση του κρίσιμου ενεργειακού προγράμματος του αγωγού East-Med, όσο και στην προβολή και ανάδειξη του υφιστάμενου εσχάτως και όχι μόνο συστηματικού εποικισμού της κατεχόμενης Κύπρου με ιδιαίτερη αναφορά στο εποικιστικό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Συμπερασματικά, η πρόσληψη των Αθηνών από τις ΗΠΑ ως αξιόπιστου εταίρου, γεγονός που η χώρα διέρχεται ενίοτε και μετά διεθνοπολιτικού κόστους, σημαίνει πως η Ελλάδα δύναται να προβάλει ζητήματα ανταποδοτικής, διεκδικητικής συνάντησης με τα αμερικάνικα συμφέροντα, διανύοντας μια διαδρομή υλοποίησης ελληνικής στρατηγικής, η οποία συνάδει πρωτίστως τόσο ως προς την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, όσο και ως προς την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο.