Η ευρωπαϊκή Κύπρος χρειάζεται τον δικό της Ε. Μακρόν

Υπό τη σκιά και τον τρόμο του πολέμου στην Ουκρανία γιορτάζουμε φέτος την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Η ένταξη της νήσου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004

ως πλήρους και ισότιμου μέλος αποτελεί αναντίλεκτα το ιστορικότερο γεγονός στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται περί ενός εθνικού άθλου, που επιτεύχθηκε μέσα από συμπληγάδες, χάρη στην ξεκάθαρη εθνική στρατηγική και την ειλικρινή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας. Η πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με την εισδοχή το 2008 στην Ευρωζώνη, κατατάσσοντας τη μικρή και ημικατεχόμενη χώρα μας στην πιο προηγμένη οικογένεια χωρών του κόσμου.

Δυστυχώς, η μετέπειτα πορεία δεν ήταν η προσδοκώμενη, καθώς η διακυβέρνηση της Κύπρου πέρασε σε χέρια ανάξιων ηγετών, οι οποίοι, θέτοντας το προσωπικό και κομματικό συμφέρον υπεράνω του εθνικού, έσυραν τον τόπο στο σημερινό χάος, με το Κυπριακό σε βαθύ τέλμα, την κοινωνία σε βαθιά κρίση και τα πλατιά στρώματα του πληθυσμού στην οικονομική εξαθλίωση.

Η Ευρώπη, παρά τα μειονεκτήματα που έχει, αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα για εδραίωση της ειρήνης όχι μόνο στην πολυτάραχη γειτονιά μας, αλλά και στον ταραγμένο πλανήτη, που ζει σε συνθήκες μόνιμης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ειδικότερα, για μια μικρή χώρα όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε μια νευραλγική και ευαίσθητη γεωπολιτική θέση, η ιδιότητα του ισότιμου μέλους της ΕΕ αποτελεί μοναδική εγγύηση για την ίδια την ύπαρξή της. Έχοντας αυτά κατά νουν, οφείλουμε να παραμείνουμε προσκολλημένοι στο ευρωπαϊκό άρμα, αξιώνοντας πάνω σε συνεχή βάση δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και εδραίωση κράτους δικαίου μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης. Η πολιτική μας ηγεσία έχει χρέος να απαλλαγεί από λάθη και σκοπιμότητες του παρελθόντος και να ορθώσει ανάστημα, αξιώνοντας έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πείθοντας τους Ευρωπαίους εταίρους πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ζωντανή, διασφαλίζοντας μαζί με την Ελλάδα τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο λαός καλείται να αφυπνισθεί από τον λήθαργο στον οποίο τον έριξαν επιτήδειες κομματικές και πολιτειακές ηγεσίες, σημαίνοντας συναγερμό, για να αναδειχθεί στο ανώτατο αξίωμα τίμιος, άξιος, εμπνευσμένος και οραματιστής ηγέτης που θα θέσει τα συμφέροντα της πατρίδας υπεράνω προσωπικών, κομματικών και ιδιοτελών επιδιώξεων.

Η φετινή 9η Μαΐου μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει εφαλτήριο για νέο ξεκίνημα αναγέννησης και διάσωσης της Κύπρου, αρκεί η κοινωνία των πολιτών να ξεσηκωθεί στέλνοντας στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας ανάξιες και αναξιόπιστες κομματικές, πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες.

Ο Φεβρουάριος 2023 μάς καλεί στην πρώτη γραμμή ενός τίμιου αγώνα, για να αναδείξουμε στο πηδάλιο του κράτους τον δικό μας Εμμανουέλ Μακρόν, που θα σημοτοδοτήσει την πορεία προς ένα ελπιδοφόρο αύριο, με την οικοδόμηση της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, με αιχμή την κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας και άμυνας και την ισχυροποίηση του κράτους δικαίου.