Συνεντεύξεις

Ημέρα Ευρώπης σε περιόδους κρίσεων…

Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Μαυρίδης, Δημήτρης Παπαδάκης. Τέσσερεις ευρωβουλευτές στέλνουν το δικό τους μήνυμα για την Ημέρα Ευρώπης, σε μια περίοδο που ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οδηγεί σε ακόμα πιο επικίνδυνες ατραπούς, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία του Covid-19 έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατομμύρια συνανθρώπων μας, και την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει να τρίζει τα δόντια της προωθώντας τα δικά της συμφεροντολογικά πολιτικά παιχνίδια με κάθε αντιδημοκρατικό τρόπο και ύφος

Την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέσσερεις Κύπριοι ευρωβουλευτές, απ’ όλες τις Πολιτικές Ομάδες, μας στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τα δικά τους μάτια και την δική τους οπτική, με αφορμή την αυριανή επέτειο.

Λουκάς Φουρλάς

Λουκάς Φουρλάς: «Το κοινό μας σπίτι»

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Φέτος, δυστυχώς, έχει διαταραχθεί η ειρήνη και η ενότητα της ηπείρου μας», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Λουκάς Φουρλάς.

«Εβδομήντα δύο χρόνια πριν, ο εμπνευστής του ευρωπαϊκού οράματος και Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε στους λαούς της ηπείρου μας μια ευρωπαϊκή συνεργασία. Μια συνεργασία, μέσα από την οποία θα ανθούσαν οι οικονομίες, θα ευημερούσαν οι πολίτες και θα αποτρέπονταν οι συγκρούσεις.

»Παρά το ότι σήμερα ο πόλεμος έχει κτυπήσει την πόρτα μας, η Ευρώπη τον αντιμετωπίζει με κοινό αίσθημα για ασφάλεια, ειρήνη και συνεργασία. Έχουν ξυπνήσει σ’ εμάς τους Ευρωπαίους παλαιά άσχημα συναισθήματα, αλλά και έχουν ενισχύσει την εγρήγορση και οξυδέρκειά μας.

»Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που συνθέτουν αρμονικά την οικονομία της αγοράς με την κοινωνική προστασία και την ευθύνη για τον πλανήτη, την ασφάλεια του κράτους δικαίου με τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εθνικό με το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

»Η Ευρώπη αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη και η Κύπρος είναι μέρος της δύναμης αυτής. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ μάς έχει δείξει ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες μπορούν να αποτελέσουν βάση για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Προβλήματα υπήρχαν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Άλλωστε αυτά υπάρχουν και σε κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τα όσα έχει καταφέρει η Ένωση μέχρι σήμερα. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη δύναμη της ενότητας», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ.

Και καταλήγει πως «μαζί, προσπαθούμε για μια Ένωση πιο αποτελεσματική και πιο αλληλέγγυα».

Γιώργος Γεωργίου

Γιώργος Γεωργίου: «Η ημέρα των λαών»

«9 Μαΐου, η Ημέρα της Ευρώπης... Η ημέρα των λαών της Ευρώπης...», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου.

«Ημέρα Γιορτής; Θα μπορούσε... Δεν μηδενίζουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί. Πώς μπορούμε, όμως, να γιορτάσουμε όταν η Ευρώπη νοσεί και ματώνει; Όταν οι λαοί έχουν γονατίσει από την κρίση που βαθαίνει σε όλους τους τομείς; Γι’ αλλού ξεκινήσαμε και αλλού μας εγκλώβισαν...

»Μας μίλησαν για ‘‘ευημερία’’, αλλά καθημερινά οξύνονται οι ανισότητες, πληθαίνουν οι άνεργοι και οι λαοί φτωχοποιούνται. Τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται, η ακρίβεια μάς έχει λυγίσει και η ενεργειακή φτώχια μαστίζει. Το κράτος πρόνοιας ανύπαρκτο και ο δημόσιος πλούτος έχει ξεπουληθεί προ πολλού.

»Υποσχέθηκαν ‘‘ειρήνη’’, αλλά η ΕΕ στρατιωτικοποιείται, διαρκώς. Αντί να λειτουργεί ως πυρήνας ειρήνης, θέτει ως προτεραιότητα την αποστολή πολεμικού υλικού και την ενίσχυση των αμυντικών της δαπανών σε βάρος της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.

»Ζητούν ‘‘αλληλεγγύη’’, αλλά οι ίδιοι οικοδομούν την Ευρώπη-Φρούριο, διαχωρίζουν τους πρόσφυγες σε κατηγορίες και αρνούνται να προχωρήσουν σε μια δίκαιη μετεγκατάστασή τους. Την ίδια στιγμή, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει την Κύπρο με τη βία των όπλων, της δίνουν πακτωλό χρημάτων για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και την παρουσιάζουν ως στρατηγικό εταίρο.

»Περηφανεύονται για ‘‘δημοκρατία’’, αλλά με τις πολιτικές τους λειαίνουν το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς και την επικράτηση των εκπροσώπων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δεν λυγίζουμε, όμως. Εμείς, τιμούμε σήμερα τη δική μας Ευρώπη. Τιμούμε τη Νίκη των Λαών, αποτίνοντας φόρο τιμής σ’ όλους όσοι έπεσαν στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό, σ’ όλους όσοι πάλεψαν ενάντια στον φασισμό.

»Για εμάς η Ευρώπη δεν είναι τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Είναι οι αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει ο ευρωβουλευτής.

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως «εμπνευσμένοι από τη Γαλλική Επανάσταση και τον Ρωσικό Οκτώβρη μέχρι την Ισπανία της Δημοκρατίας και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με φάρο το Πολυτεχνείο της Ελλάδας και την Επανάσταση του Απρίλη, στην Πορτογαλία, συνεχίζουμε τον αγώνα, μαζί με τους λαούς που παλεύουν για μιαν άλλη Ευρώπη, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη. Την Ευρώπη των λαών που θα κάνει, επιτέλους, πράξη τις διακηρυγμένες αξίες της».

Κώστας Μαυρίδης

Κώστας Μαυρίδης: «Η ένταξή μας εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα»

«Επειδή τέτοια μέρα προβάλλονται διάφορες ‘‘ανακρίβειες’’, ξεκαθαρίζω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δι’ όλων της των εδαφών, εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, όταν ο λαός απέρριψε το σχέδιο Ανάν περιφρονώντας εγχώριους και ξένους εκβιασμούς. Παρά τις απογοητεύσεις και τις υποκρισίες, η ένταξή μας στην ΕΕ εξυπηρετεί τα στρατηγικά μας συμφέροντα και, επιπλέον, η Κύπρος ανήκει στην Ευρώπη που αποτελεί τον φυσιολογικό μας πολιτισμικό χώρο, αφού ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός οικοδομήθηκε στον αρχαίο κλασικό πολιτισμό», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, που ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και είναι πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο, Κώστας Μαυρίδης.

«Το κυριότερο είναι που η ΕΕ, παρά τις κρίσεις, άντεξε και απέδωσε μια περίοδο ειρήνης και δημοκρατίας. Η πανδημία απέδειξε ξανά την αξία τής ΕΕ για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ανάμεσα σε 27 κυρίαρχα κράτη-μέλη, με δικά τους συμφέροντα και προτεραιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν οι κατοχυρωμένες ευρωπαϊκές αξίες και το δεσμευτικό κράτος δικαίου με τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, τα οποία, όμως, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή παραβιάζει και εμποδίζει να επικρατήσουν σε όλην την Κύπρο.

»Η φετινή 9η Μαΐου συμπίπτει με την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που επικεντρώθηκε στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία, παράλληλα με μια κοινωνική Ευρώπη. Έχουμε πολύ δρόμο προς μια ουσιαστικότερη κοινωνική και οικονομική συνοχή, αλλά και για κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, ώστε να αποκτήσει η ΕΕ γεωπολιτικό ρόλο στον κόσμο, για τη συνέχεια της ΕΕ χωρίς εξαρτήσεις από άλλους. Γι’ αυτό, θα πρέπει να αντιπαλέψουμε αντίθετες επιδιώξεις εντός και εκτός ΕΕ, που κινούνται βάσει δικών τους συμφερόντων», προσθέτει ο ευρωβουλευτής.

Καταλήγει πως «η νέα εποχή παρέχει εντός ΕΕ δυνατότητες και ευκαιρίες που αλληλοσυνδέονται (ενέργεια, Κυπριακό, οικονομία, περιβάλλον κ.ά.), αλλά με κυπριακή ηγεσία που θεωρεί τον ενεργειακό πλούτο πρόβλημα στη λύση του Κυπριακού και επιδιώκει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τον εγκάθετο του Ερντογάν στα κατεχόμενα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε προοπτική».

Παπαδάκης

Δημήτρης Παπαδάκης: «Η φετινή επέτειος που δεν οραματιστήκαμε»

«Η φετινή επέτειος για την Ημέρα της Ευρώπης δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι. Θα θέλαμε να είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και της ειρήνης σε όλον τον κόσμο. Δυστυχώς, όμως, οι χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, διάγουν δύσκολες φάσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δηλώνει ο ευρωβουλευτής, που ανήκει στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης.

«Στεκόμαστε δίπλα από τον ουκρανικό λαό και οφείλουμε να του παρέχουμε την κάθε δυνατή βοήθεια για να ξανασταθεί στα πόδια του. Βεβαίως το ίδιο θα θέλαμε κι εμείς, ως κυπριακός λαός, από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, να δείξουν την ίδια ευαισθησία και την ίδια τόλμη. Δικαίως νιώθουμε απογοητευμένοι από τη στάση τους σε σχέση με το Κυπριακό και την ανοχή που επιδεικνύουν στην Τουρκία.

»Ας μη λησμονούμε ότι μέσω της Ευρώπης έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά μας, ότι η Ευρώπη παραμένει ο κορυφαίος προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι στην Ευρώπη εργαζόμαστε για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης όλων των πολιτών.

Για την Ημέρα της Ευρώπης, οραματίζομαι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι περισσότερο χώρος αρχών και αξιών και λιγότερο συμφερόντων. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη των λαών και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου θα ευημερούν οι ανθρώπινοι δείκτες και όχι μόνο οι οικονομικοί δείκτες.

»Για την Μέρα της Ευρώπης θέλω την Ευρώπη της διαφάνειας και της λογοδοσίας», προσθέτει.

«Η Ευρώπη τού σήμερα δεν είναι τέλεια, είναι όμως πολύ καλύτερη από την Ευρώπη τού χθες και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, για να την κάνουμε ακόμα καλύτερη», καταλήγει ο Δημήτρης Παπαδάκης.

Lorida-1000x137-Final-Greek.png