Εντός των τειχών ο κίνδυνος

Όχι καμπανάκι, αλλά οι καμπάνες της Αγιάς Σοφιάς κτυπούν και μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο που βρίσκεται όχι προ των πυλών, αλλά εντός των τειχών. Οι δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπών που φτάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, με διάφορες ιδιότητες και προφάσεις, είναι ολοφάνερος κίνδυνος γι’ αυτήν τούτην τη φυσική παρουσία του γηγενούς πληθυσμού στη γη των πατέρων του.

Ποιος προσφέρει προστασία στο σύμπλεγμα των γύρω χωριών, από τις χιλιάδες μεταναστών που κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς επιτήρηση και με άγνωστες προθέσεις; Ποιος προστατεύει κοινότητες όπως η Χλώρακα και η Έμπα στην Πάφο, όπου είδαμε πρόσφατα τις παράνομες δραστηριότητες των κάθε λογής ξένων που συγκεντρώνονται στην περιοχή, δημιουργώντας γκέτο και άβατο για τους ντόπιους κατοίκους;

Το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτό και άπτεται αυτής τούτης της ασφάλειας των κατοίκων της χώρας αυτής. Πρέπει αμέσως να ληφθούν μέτρα, αυστηρά και αποτελεσματικά. Κι ας μη μας πουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις. Μπορούν να πάρουν μέτρα και για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται ήδη στην Κύπρο, αλλά και για όσους αποπειρώνται να εισέλθουν στα εδάφη που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μόλις πριν από λίγες μέρες μεταδόθηκε ότι η Τουρκία επαναπροώθησε πάνω από 500.000 Σύρους προς την πατρίδα τους. Γιατί να μην πράξει το ίδιο και η Κύπρος, από τη στιγμή που στη Συρία οι συγκρούσεις έχουν τερματιστεί; Το ίδιο μπορεί να συμβεί με μεγάλους αριθμούς άλλων λαθρομεταναστών, που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν, όπου δεν υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες και δεν δικαιολογείται η παροχή σε υπηκόους τους ασύλου.

Οι υπήκοοι από αφρικανικές χώρες συρρέουν στην Κύπρο, γιατί πληροφορούνται από ομοεθνείς τους ότι εδώ είναι ο Παράδεισος. Μαθαίνουν ότι έχουν δωρεάν φαγητό, στέγη και επιπλέον και πλούσια επιδόματα. Αρκετά δελεαστικό πακέτο για να διακινδυνεύσουν ακόμα και τη ζωή τους, να ταξιδεύσουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο όλοι αυτοί οι αλλοδαποί να ξεπεράσουν το 5% του συνόλου του πληθυσμού, ενώ ο ρυθμός έλευσής τους συνεχώς αυξάνεται.

Όλο αυτό το μωσαϊκό των φυλών, εθνών και λαών που κατακλύζουν και πολιορκούν τον πενιχρό γηγενή πληθυσμό της Κύπρου αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά του, αλλά και διάβρωση των ηθών και εθίμων, αναστατώνει την καθημερινότητα τού λαού και ροκανίζει τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Δείκτη της σοβαρότητας της κατάστασης αποτελούν τα βιώματα των υπαλλήλων του Τμήματος Ευημερίας, που καθημερινά απειλείται η ζωή τους στις επαφές που έχουν με τους αλλοδαπούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που δήθεν ανήλικοι αλλοδαποί προέταξαν μαχαίρι, απειλώντας τους υπαλλήλους, ενώ συχνές είναι οι βιαιοπραγίες σε βάρος τους. Φτάνουν μερικές μόνο επισκέψεις νεαρών λειτουργών του Τμήματος στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα, για να τους οδηγήσουν στην απόφαση να παραιτηθούν από την εργασία τους. Τόσο αφόρητη είναι η κατάσταση.

Είναι γι’ αυτό που επείγει η λήψη μέτρων. Είναι γι’ αυτό που όλες οι πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα κοινωνικά και άλλα σύνολα πρέπει να τρέξουν και να στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής για ανάσχεση της κατάστασης. Στήριξη και ενίσχυση θέλει και χρειάζεται ο κ. Νουρής στην αποστολή του κι όχι υπόσκαψη, κατηγορίες και καταγγελίες μέχρι και στην Ευρώπη. Ο γνωστός ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, που πρωτοστατεί στη διαβολή της Κύπρου και του κ. Νουρή σε ευρωπαϊκά Σώματα, πρέπει να συνέλθει και να δει την πραγματικότητα. Κι αν θέλει να εμφανίζεται τόσο αλληλέγγυος, ο δρόμος είναι εύκολος. Παίρνει στο σπίτι του μερικούς από αυτούς τους λαθρομετανάστες και καλεί τους οπαδούς και ψηφοφόρους του ιδίου και του κόμματός του να πράξουν το ίδιο, για να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Γιατί, κ. Γεωργίου και κύριοι όμοιοί του, δεν γίνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Κύπρου να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και ο συρφετός των λαθρομεταναστών να χορηγείται με παχυλά επιδόματα. Δεν είναι επιτρεπτόν όλες αυτές οι χιλιάδες να έχουν εξασφαλισμένα σχεδόν τα πάντα για μιαν άνετη ζωή, χωρίς να εργάζονται, και ο ντόπιος πληθυσμός να εκλιπαρεί για ψίχουλα για να επιβιώσει. Έχουμε υπόψη γυναίκα καρκινοπαθή, που, στο αίτημά της για κάποια οικονομική βοήθεια, πήρε το τεράστιο ποσό των 10,41 ευρώ. Αν είναι δυνατόν!

Είναι καιρός ν’ αλλάξει η κατάσταση. Με μέτρα δραστικά και αποτελεσματικά. Να απελαθούν όλοι οι Ινδοί και Πακιστανοί, που με διάφορες προφάσεις βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ το ίδιο να γίνεται με όσους αποπειρώνται να εισέλθουν στο νησί. Να ελεγχθεί κατά τρόπο αποτελεσματικό το κύκλωμα των εικονικών γάμων υπηκόων τρίτων χωρών με γυναίκες από χώρες της Ευρώπης. Όλοι γνωρίζουν τα περί κυκλωμάτων, στα οποία συμμετέχουν και δικοί μας, αφού το οικονομικό κέρδος είναι τεράστιο. Οι δήθεν φοιτητές, κυρίως από Ινδία και Πακιστάν (υπολογίζονται σε πάνω από 60.000), που με συνέργεια διαφόρων εκπαιδευτηρίων έρχονται για σπουδές, χωρίς να γνωρίζουν λέξη αγγλικά, πρέπει να επαναπατρισθούν χωρίς χρονοτριβή και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου να διεκπεραιώνεται τάχιστα κι όχι να βρίσκονται για χρόνια σε εκκρεμότητα. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις έχουμε κυρίως ατόμων από την Ινδία και διερωτάται κανείς γιατί δεν προωθούνται, ώστε να ξεκαθαρίζουν και να επαναπατρίζονται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, που δείχνει διάθεση και αποφασιστικότητα να πατάξει τα φαινόμενα αυτά, δεν πρέπει να απογοητευθεί, ούτε να παραιτηθεί από τα όποια προβλήματα ή προσκόμματα προβάλλουν ορισμένοι τύποι, που για δικούς τους λόγους, ακόμα και κομματικούς, θέλουν να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Τον στηρίζουν όσοι βλέπουν και θέλουν το καλό της Κύπρου και των παιδιών της.