Παραπολιτικά

Γαϊδούρια στο κέντρο της πόλης!

Πώς θα αντιδρούσατε εσείς, αν οδηγούσατε στο κέντρο της πόλης και βλέπατε ξαφνικά μπροστά σας να σεργιανίζουνε... γαϊδούρια; Ε, λοιπόν, συνέβη και αυτό στη Λεμεσό, όταν σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης εμφανίστηκαν δυο γαϊδούρια που είχαν διαφύγει από τον ιδιοκτήτη τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Με αφορμή αυτό το απίστευτο περιστατικό, έκανα κάποιες σκέψεις για τα... μηνύματα που εκπέμπονται από την απροσδόκητη παρουσία των τετραπόδων στην πόλη, την οποία πρέπει να δούμε ως... συμβολική.

Δεδομένου ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των γαϊδουριών είναι η... υπομονή, αντιλαμβάνεστε ότι το βασικό μήνυμα της εκεί παρουσίας τους απευθυνόταν στους... οδηγούς των αυτοκινήτων, να επιδεικνύουν παρόμοια συμπεριφορά, ιδιαίτερα κατά τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής. Και να αποφεύγουν τις φιλοφρονήσεις μεταξύ οδηγών, του τύπου... «πού πάεις, ρε γάρε»;

Ένα δεύτερο μήνυμα είναι: «Ξεχάστε τα αυτοκίνητα κι αρχίστε να χρησιμοποιείτε για τη διακίνησή σας το πανάρχαιο μεταφορικό μέσο των Κυπρίων! Επιβαίνοντες όνου, όχι μόνο θα αποφεύγετε το εκνευριστικό μποτιλιάρισμα στους δρόμους, αλλά θα κάνετε και τεράστια οικονομία, δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων καίνε και θα κάψουνε ακόμη περισσότερο, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία».

Και βεβαίως θα αποφεύγετε και την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καυσαέρια των οχημάτων. Αν το καλοσκεφτείς το πράμα, η χρήση γαϊδουριών ως μεταφορικού μέσου είναι μια ιδανική λύση. Τα κυριότερα προσόντα ενός καλού... σηερκά είναι ότι χρησιμοποιεί μόνον... αμόλυβδο κριθάρι, ξέρει... μόνος του τη διαδρομή, έχει γερό κράτημα στον δρόμο, διαθέτει αντοχή και μπορείς εύκολα να τον... παρκάρεις! Και μπορεί μεν ο γάιδαρος να μην είναι το ταχύτερο μεταφορικό μέσον, αλλά σίγουρα είναι το ασφαλέστερο! Και το οικονομικότερο! Αντί να κυκλοφορείς με πολυδάπανο αυτοκίνητο πολλών αλόγων, είναι προτιμότερο να κυκλοφορείς με όχημα... ενός γαϊδάρου!

Ναι, η τυχαία παρουσία των δύο γαϊδουριών στο κέντρο της Λεμεσού μάς δίνει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε τον ρόλο των συμπαθών αυτών τετραπόδων στην καθημερινή μας ζωή. Και να τον αξιοποιήσουμε δεόντως...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ