Ανθρώπινες Ιστορίες

Αθλητές με αναπηρία ξεπερνούν τα εμπόδια και στοχεύουν ψηλά! (VIDEO)

Η «Σημερινή Online» εγκύπτει σε μια κοινωνική πτυχή εν πολλοίς άγνωστη και αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους αθλητές με αναπηρία, αλλά και τη δύναμη της ψυχής τους. Η προσωπική τους ιστορία, η πορεία και οι στόχοι τους, με φόντο τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Τι και αν η ζωή τους έβαλε εμπόδια; Αυτοί όχι μόνο τα ξεπέρασαν, αλλά παράλληλα έβαλαν υψηλούς στόχους και προχωρούν μπροστά.

Οι αθλητές Μαρία Μάρκου της άρσης βαρών σε πάγκο, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης της κολύμβησης και οι Μάριος Λάμπρου και Παναγιώτης Κκομόρ της τοξοβολίας δίνουν τον δικό τους αγώνα για μια θέση στο βάθρο των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024.

Αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η δύναμη της ψυχής υπερνικά κάθε εμπόδιο προπονούνται εντατικά ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουν την κάρτα συμμετοχής για τους Παραολυμπιακούς.

Και οι τέσσερις αθλητές σε κάποια φάση της ζωής τους βρέθηκαν σε αναπηρικό αμαξίδιο, όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν.

Η Μαρία Μάρκου γεννήθηκε αθλήτρια όπως λέει, αφού από την παιδική της ηλικία ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική, τον στίβο, την καλαθοσφαίριση και το κολύμπι. Έπειτα από ένα ατύχημα που την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο σε πολύ νεαρή ηλικία, δέχθηκε πρόταση από την Παραολυμπιακή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών σε πάγκο και αφού είναι φτιαγμένη για τα δύσκολα δέχθηκε και δικαίωσε τους πάντες. Βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ πήρε την 7η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς μέχρι σήμερα, ενώ το 2021 πήρε το τιμητικό βραβείο «Αθλήτρια της Χρονιάς» στα βραβεία «Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς».

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης αθλητής κολύμβησης. Ασχολείται με το άθλημα από την παιδική του ηλικία. Ένα ατύχημα τού άλλαξε τα σχέδια αρχικά, αλλά πολύ σύντομα πήρε την απόφαση να συνεχίσει με αυτό που αγαπά και πλέον προπονείται καθημερινά ώστε να επιτύχει τον στόχο του που είναι η συμμετοχή αλλά και ένα μετάλλιο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Μάριος Λάμπρου αρχικά ασχολήθηκε με το bodybuilding που ήταν και η μεγάλη του αγάπη. Ωστόσο, εξαιτίας του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν συγκαταλέγεται στα παραολυμπιακά αθλήματα, προχωρεί πλέον με την τοξοβολία αφού όνειρό του είναι να πάρει μια διάκριση ούτως ώστε να μπορέσει να ακούσει τον εθνικό μας ύμνο και να κυματίσει η σημαία της Κύπρου μας ψηλά!

Η ζωή του Παναγιώτη Κκομόρ ανατράπηκε μετά το ατύχημα που υπέστη, παρ' ότι ήταν επαγγελματίας οδηγός. Ωστόσο η γνωριμία του με τον Μάριο στο νοσοκομείο, και συγκεκριμένα στο φυσικοθεραπευτήριο, έμελλε να του αλλάξει τη ζωή αφού μέσω του αθλήματος της τοξοβολίας βγήκε ξανά από το σπίτι. Έκτοτε προχώρησε αρκετά γρήγορα με το άθλημα και στοχεύει σε υψηλές επιδόσεις.

Σημείο αναφοράς είναι η μειωμένη στήριξη που λαμβάνουν οι αθλητές με αναπηρία σε σχέση με τους αρτιμελείς. Παράλληλα, στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στα εμπόδια που συναντούν τα άτομα με αναπηρίες στην καθημερινότητά τους.

Εμείς τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία, αν και γνωρίζοντάς τους είναι δεδομένη, αφού με την θετικότητα και τον δυναμισμό τους, βήμα-βήμα εκπληρώνουν τα όνειρά τους.

Δείτε το βίντεο:


*Δείτε την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2022: Αυξητική πορεία παρουσιάζουν τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού στην Κύπρο. 1 στα 5 παιδιά θυματοποιούνται στο σχολικό πλαίσιο. Πώς το bullying συνδέεται με τη μετέπειτα εγκληματικότητα;