Κόστος Ζωής

«Καίνε» οι τιμές των καυσίμων

Απέρριψαν τα περί αισχροκέρδειας οι εταιρείες, που δηλώνουν ανοικτές στον έλεγχο, με τους βουλευτές να ζητούν στοιχεία

Απέναντι στους βουλευτές της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών πετρελαιοειδών στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, που «γονατίζουν» τις τσέπες των πολιτών.

Σε μια μακρά και έντονη συνεδρία, οι εκπρόσωποι των πετρελαιοειδών κλήθηκαν να απαντήσουν στις αναφορές περί αισχροκέρδειας και ολιγοπωλίου, ενώ η Επιτροπή επανεξέτασε τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ και των πρατηριούχων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε στη συνεδρία ότι έγιναν καταγγελίες σε σχέση με την ολιγοπωλιακή εμπορία καυσίμων, με τις εταιρείες να καλούνται να τεκμηριώσουν ότι δεν πράττουν αυτό για το οποίο κατηγορούνται. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τους τελευταίους 3 μήνες οι τιμές πετρελαίου διεθνώς υποχώρησαν χωρίς να πέφτει η τιμή στην Κύπρο. Διερωτήθηκε αν οι εταιρείες μέσα σε αυτό το χρονικό σημείο δεν έφεραν νέα φορτία στη χώρα.

«Κατηγορίες στα όρια της συκοφαντίας - Ελάτε να ελέγξετε»

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών στις τοποθετήσεις τους απέρριψαν τις κατηγορίες περί αισχροκέρδειας, ενώ δήλωσαν έτοιμοι να δεχθούν έλεγχο από την Επιτροπή και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γρηγοράς, εκ μέρους της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, ανέφερε ότι ακούστηκαν ανακρίβειες και ανυπόστατες κατηγορίες στα όρια της συκοφαντίας. Σημείωσε ότι είναι έτοιμοι να δώσουν οποιεσδήποτε πληροφορίες στο Υπουργείο Ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Staroil, Γιώργος Πέτρου, ανέφερε ότι δεν μπορούν να αποκαλούν κλέφτες τις εταιρείες, σημειώνοντας ότι τέτοιες ζημιές δεν είχαν υποστεί ποτέ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, κάλεσε του βουλευτές στα γραφεία της εταιρείας για να ελέγξουν τα βιβλία τους. «Καταθέτουμε στο Τελωνείο και στο Υπουργείο Ενέργειας τα τιμολόγιά μας. Αυτά που μπορείτε κάντε τα για να προστατεύσετε τους καταναλωτές και εμάς».

Ο Αντώνης Mούζουρος, εκ μέρους της ExxonMobil, δήλωσε στη Βουλή ότι κάθε στοιχείο εισαγωγών και κερδών είναι στη διάθεση του Εφόρου Εταιρειών και του Υπουργείου. Σημείωσε ότι οι τελευταίοι μήνες είναι ζημιογόνοι. «Κάθε χρόνο ψάχνουμε πιο φθηνό διυλιστήριο». Από την πλευρά του, ο Κώστας Τσιγάρας της Shell τόνισε ότι υπάρχει ανταγωνισμός στην Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι οι εταιρείες είναι αντιμέτωπες με αυξημένα έξοδα.

Στην τοποθέτησή του ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου επανέλαβε ότι τα στοιχεία της Υπηρεσίας δεν δικαιολογούν πλαφόν στην τιμή των καυσίμων.

Χατζηγιάννης: Ελέγχουμε αυτούς που πραγματοποιούν τους ελέγχους

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, μιλώντας στη «Σημερινή», τόνισε ότι οι εταιρείες εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις. «Εμείς ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τις εταιρείες να μας παρουσιάσουν τους ελέγχους και τις μεθοδολογίες τους. Ως Επιτροπή ελέγχουμε αυτούς που πραγματοποιούν τους ελέγχους στις εταιρείες».

Συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι γίνονται από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, την Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή, τον ΦΠΑ και τα Τελωνεία. Διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο έμποροι που προμηθεύουν την αγορά και τέσσερεις εταιρείες.

Κώστα: Οι εταιρείες προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε στη «Σημερινή» ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν. «Οι εταιρείες προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση». Πρόσθεσε ότι ως ΑΚΕΛ εξακολουθούν να θεωρούν πως «υπάρχει αισχροκέρδεια και σίγουρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να επεκταθούν».

Επεσήμανε ότι κατά τη συνεδρία οι πρατηριούχοι έκαναν λόγο για ζήτημα ανταγωνισμού, καθώς οι προμηθευτές πουλούν στα πρατήρια με διαφορετικές τιμές. «Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη δουλειά από το Τμήμα Τελωνείων, την Υπηρεσία Καταναλωτή και να παρέμβει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού», ανέφερε.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση, ο κ. Κώστα αναφέρεται σε έρευνα που έκαναν για τις τιμές διυλιστηρίου, τις τιμές χονδρικής και τη διαφορά της τιμής για την περίοδο 26/2/22 με 28/5/22, υπολογίζοντας τη μείωση του φόρου κατανάλωσης, με παράδειγμα τον μήνα Απρίλη του 2022, όταν, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι τιμές διυλισμένου πετρελαίου κίνησης έμειναν σταθερά χαμηλές, ενώ οι εταιρείες έχουν αυξήσει το περιθώριο κέρδους.

«Οι πρατηριούχοι λαμβάνουν άδικα τα πυρά από τον κόσμο»

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Σάββας Προκοπίου μίλησε στη «Σημερινή», τονίζοντας ότι θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης στην Επιτροπή όταν μαζευτούν τα απαραίτητα στοιχεία για την αισχροκέρδεια.

Σημείωσε ότι η αισχροκέρδεια δεν είναι κάτι που αφορά τους πρατηριούχους, αλλά τις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων και το Τμήμα Προστασίας Καταναλωτών. «Ως πρατηριούχοι είμαστε στη διάθεση του Διευθυντή του Τμήματος Καταναλωτών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για οποιεσδήποτε πληροφορίες προς εμάς».

Όσον αφορά την αντίδραση και αγανάκτηση του κόσμου για τις τιμές των καυσίμων, ανέφερε ότι οι πρατηριούχοι είναι στην πρώτη γραμμή και λαμβάνουν άδικα τα πυρά από τον κόσμο. «Το περιθώριο στην χονδρική τιμή είναι περίπου 5 σεντ από τη μέση τιμή του Υπουργείου. Εμείς σε μια τιμή του 1.85 έχουμε ως ποσοστό 2,7% και είναι μη βιώσιμο αυτό το ποσοστό», είπε.

Συμπλήρωσε ότι οι πρατηριούχοι είναι διπλά ζημιωμένοι από αυτήν την κατάσταση γιατί είναι και αυτοί καταναλωτές. «Δεχόμαστε αλυσιδωτά κτυπήματα ως πρατηριούχοι γιατί αναγκαζόμαστε να βγάλουμε λεφτά από την τσέπη μας για να διατηρήσουμε τα αποθέματα, του μηνιαίους πελάτες με περισσότερα έξοδα». Ο κ. Προκοπίου πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι οι εταιρείες καθορίζουν την τιμή που θα αγοράζουν οι πρατηριούχοι τα καύσιμα είτε με αύξηση είτε με μείωση. «Και εμείς υποφέρουμε και το κράτος οφείλει να βρει τη λύση και να μειώσει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει αν το επόμενο διάστημα αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις, διευκρίνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις εταιρείες. «Ελπίζω ότι στο σύντομο μέλλον θα μειωθούν οι τιμές πετρελαίου. Ίσως σε κάποια φάση τα καύσιμα επανέλθουν σε πιο φυσιολογικές τιμές, αλλά σε κάποια άλλα προϊόντα δύσκολα θ’ αλλάξουν οι τιμές».

Η Επιτροπή Εμπορίου θα επανεξετάσει το θέμα όταν σταλούν τα στοιχεία που ζήτησαν οι βουλευτές.

Ραγδαία αύξηση από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα

Ραγδαία είναι η αύξηση της τιμής στα καύσιμα κίνησης από το 2016 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Εξωγενείς παράγοντες του τελευταίου διαστήματος, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταβάλλουν συνεχώς τις τιμές διεθνώς. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, η διαφορά αυξήθηκε 0.436 σεντ στη βενζίνη και 0.438 στο πετρέλαιο.

Την τελευταία φορά που η βενζίνη 95 είχε πιο ψηλή τιμή από το πετρέλαιο κίνησης ήταν το 2016. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου ήταν 1,126 σεντ το λίτρο και της βενζίνης 95 1,145 σεντ το λίτρο, δηλαδή 1,9 σεντ χαμηλότερη. Το 2017 οι τιμές πετρελαίου κίνησης και βενζίνης 95 κυμάνθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Το 2018 το πετρέλαιο είχε τιμή 1,307, ενώ η βενζίνη 95 είχε τιμή 1,280, δηλαδή 0,027 σεντ χαμηλότερη. Πτώση παρουσίασε η μέση τιμή των καυσίμων κατά το έτος 2019, ωστόσο η διαφορά μεταξύ πετρελαίου και βενζίνης 95 αυξήθηκε στα 0,046 σεντ. Το πετρέλαιο κίνησης ήταν 1,232 σεντ το λίτρο και η βενζίνη 95 1,186 σεντ το λίτρο.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που κατέγραψε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών για τα έτη 2020, 2021 και 2022. Τον Μάρτη του 2020, η τιμή της βενζίνης 95 ανήλθε στο 1.208, ενώ η τιμή του πετρελαίου στο 1.233, με τη διαφορά να μειώνεται σε 0.025 σεντ. Η χαμηλότερη τιμή στα καύσιμα κίνησης εν καιρώ πανδημίας ήταν τον Ιούνιο του 2020, καθώς η τιμή της βενζίνης 95 ήταν 0.966 και του πετρελαίου 0.974. Την 1/1/21 η τιμή της βενζίνης 95 ήταν 1.070, ενώ του πετρελαίου 1.100. Η διαφορά μεταξύ τους ήταν 0.003 σεντ.

Η τελευταία καταγραφή των τιμών έγινε στις 8/6/22 και έδειξε ότι η μέση τιμή της βενζίνης 95 είναι 1.752 και του πετρελαίου 1.856, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στα δύο καύσιμα και που φτάνει 0.104 σεντ.

Μάλιστα τον Ιανουάριο (πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία) η τιμή της βενζίνης ήταν 1.316, ενώ του πετρελαίου ήταν 1.418, με τη διαφορά σε σχέση με την τελευταία μέτρηση του Ιουνίου να φτάνει το 0.436 σεντ στη βενζίνη και 0.438 στο πετρέλαιο.

12.6 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΥΣΙΜΑ .png

Η Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τις αυξήσεις των καυσίμων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι τιμές καυσίμων τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 33,63%, ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες καταλυμάτων, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.