Κόμματα

Επιχειρεί υπέρβαση της διαφοράς με Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό η ΕΔΕΚ - Διαφορές στο πνεύμα της συνεργασίας από τα κόμματα

Κόμματα και επιτελεία αρχίζουν ξανά δουλειά, καθώς τα περιθώρια στενεύουν - Η πρώτη επίσημη επαφή ΔΗΚΟ - Χριστοδουλίδη έστειλε σαφή διάθεση στήριξης, με τα φώτα να στρέφονται τώρα σε ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ

Μετά τη μικρή ανάπαυλα, που έφερε ο θάνατος της αείμνηστης Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, κόμματα και επιτελεία αρχίζουν ξανά δουλειά, καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Η πρώτη επίσημη επαφή ΔΗΚΟ - Νίκου Χριστοδουλίδη έστειλε σαφή διάθεση στήριξης, με τα φώτα να στρέφονται τώρα στις συναντήσεις του υποψηφίου με ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ. Με τα κόμματα να επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους, αφενός, θα διαχειριστούν επικοινωνιακά μια στήριξη στο τέως επιφανές στέλεχος της κυβέρνησης Αναστασιάδη, και, αφετέρου, πώς θα δουλέψει κάτι τέτοιο, καθώς, ιδίως στην ΕΔΕΚ, υπάρχουν διαφωνίες που αγγίζουν τον πυρήνα των θέσεων του κόμματος. Μπορεί οι άτυπες και τυπικές μετρήσεις των ηγεσιών να φανερώνουν ως κυρίαρχη τάση την επιλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο, τα κόμματα δεν είναι διατεθειμένα να πουλήσουν το τομάρι τους φθηνά. Γιατί πέραν των συμπαθειών που υπάρχουν σε επίπεδο βάσης, οι ηγεσίες ζυγίζουν το αύριο και το μεθαύριο των επιπτώσεων μιας διακυβέρνησης, τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και σε ζητήματα υλοποίησης πολιτικών που θα κληθούν να φέρουν εις πέρας.

Στο επίκεντρο των κομματικών επαφών του Νίκου Χριστοδουλίδη βρίσκεται η συνάντηση με τη ΔΗΠΑ, την Τρίτη, αλλά και με την ΕΔΕΚ, την Πέμπτη. Όπως μας ανέφεραν πηγές από το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη, ο υποψήφιος θα αναπτύξει το πλαίσιο αρχών και τη λογική διακυβέρνησης που προκρίνει. Σε σχέση με το ΔΗΚΟ, διευκρίνισαν πως αναμένουν τις προτάσεις/εισηγήσεις του κεντρώου κόμματος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για «θέσεις». Θέλοντας, προφανώς, με αυτόν τον ασαφή διαχωρισμό, να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία της υποψηφιότητας και να θέσουν τα όρια της πιθανής στήριξης που θα λάβουν. Αναμένουν, επίσης, το ερωτηματολόγιο των Οικολόγων. Θέλουν, πάντως, να δώσουν χρόνο στα κόμματα γιατί εκτιμούν πως πρέπει να γίνει μια σωστή προεργασία. ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ ετοιμάζονται επίσης για τη συνάντηση. Πηγές από τα δύο κόμματα αναφέρουν πως θα θέσουν στο μικροσκόπιο τις θέσεις του κ. Χριστοδουλίδη και αναμένουν να ακούσουν σαφείς τοποθετήσεις.

Πρόταση για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ετοιμάζει η ΕΔΕΚ

Στην ΕΔΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», επεξεργάζονται ήδη πρόταση, που θα λειτουργήσει ως «όργανο συναντίληψης», κυρίως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, που θα επιτρέψει στο κόμμα να συμμετέχει σε έναν σχηματισμό με κόμματα και υποψήφιο που στηρίζουν τη ΔΔΟ. Ένα έγγραφο, δηλαδή, που θα καθορίζει τα «επόμενα πρακτικά βήματα», υπερβαίνοντας τις δομικές ιδεολογικές διαφορές και «κατεβάζοντάς» τες σε επίπεδο διαχείρισης. Π.χ., ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε συνομιλίες, αν παράλληλα θα επιδιωχθεί και Διεθνής Διάσκεψη, αν θα προτεραιοποιηθεί η πολιτική κυρώσεων, αν θα ακυρωθεί το υφιστάμενο πακέτο ΜΟΕ που προτείνεται κοκ. «Θα πρέπει να συζητήσουμε και να βρεθούν λύσεις διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος με τα συνεργαζόμενα κόμματα. Να είναι σεβαστές οι θέσεις μας, να ακούγονται, ανάλογα με τη διαχείριση των δεδομένων», όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πηγές από την ΕΔΕΚ επιμένουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο για τον κ. Χριστοδουλίδη. «Ειλικρινά, δεν απορρίψαμε ακόμη την αυτόνομη κάθοδο. Αν δεν είχαμε εσωκομματικά προβλήματα, ίσως αυτό να αποτελούσε την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή», κατέληξαν.

Σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ δεν δείχνουν να βιάζονται

Κάποια κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ, θεωρούν πως τα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει για τις επιλογές τους - κλείνοντας έτσι έναν κύκλο εσωτερικών συζητήσεων που μεταξύ άλλων προκαλούσαν και τριβές - αρκούν για να συνδιαμορφωθεί, αν όχι το σύνολο των προγραμματικών θέσεων, ένα βασικό περίγραμμα συγκλίσεων και βασικών κινήσεων. Στην ΕΔΕΚ δεν θεωρούν πως ένα τόσο στενό χρονοδιάγραμμα αποτελεί ουσιαστική επιλογή, με κομματικές πηγές να αναφέρουν στη «Σημερινή» πως «δεν μπορεί να αποφασιστεί κυβερνητικό πρόγραμμα -και άρα στήριξη σε έναν υποψήφιο- εντός 20 ημερών. Αποτελεί εμπαιγμό στην κοινωνία να ισχυριστεί κάποιος κάτι τέτοιο». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις στελεχών της ΔΗΠΑ, που επισημαίνουν πως δεν θα αυτοεγκλωβιστούν ούτε σε χρόνους ούτε σε συνεργαζόμενα κόμματα.

Σαφές πλαίσιο συνεργασίας με όλους ζητά η ΕΔΕΚ

Βάζοντας ως προτεραιότητα την ουσιαστική εμπλοκή στη διαμόρφωση του προγράμματος και της συνεργασίας, στην ΕΔΕΚ θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει και μια σειρά από συναντήσεις, μεταξύ των κομμάτων που θα στηρίξουν τον υποψήφιο. Όπως μας διαμηνύθηκε, «δεν μπορεί να υπάρχει μια συνεργασία με το ΔΗΚΟ, άλλη με την ΕΔΕΚ και άλλη με τη ΔΗΠΑ», επιδιώκοντας, ουσιαστικά, μια συνολική εικόνα της όποιας συνεργασίας προκύψει. Πέραν τούτου, σχολιάζοντας το περίγραμμα που απέστειλε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, στη βάση του οποίου ο υποψήφιος θα επιδιώξει να εξηγήσει τις θέσεις του στην ΕΔΕΚ, ανέφεραν: «Είναι κάποιες γενικές προτάσεις, δεν είδαμε συνολικές πολιτικές. Εμείς θα ζητήσουμε συνδιαμόρφωση. Αν υποστηριχθεί κι από άλλα κόμματα, πρέπει να συσταθεί ένα κοινό επιτελείο, που θα καθορίσει τα δεδομένα».

ΔΗΠΑ: Πρώτα με Χριστοδουλίδη και μετά με τους υπόλοιπους

Από την άλλη, στη ΔΗΠΑ διαφωνούν με αυτήν την στενή και άκαμπτη προσέγγιση συνεργασίας, σε ό,τι αφορά τον «δρόμο» και τη διαδικασία για την επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας, επικαλούμενοι και το υπερκομματικό πνεύμα που επικαλείται ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης. Παράλληλα, θεωρούν πως η ΔΗΠΑ έχει τον δικό της ρόλο να επιτελέσει και η όποια απόφασή της δεν θα εξαρτηθεί από τα υπόλοιπα κόμματα ή από τον τελικό σχηματισμό στήριξης. Όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει ανεξάρτητος. Δεν θα κάνουμε συμμαχία με όλα τα κόμματα για να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Ο καθένας πάει αποσπασματικά. Δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να μιλήσουμε με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην παρούσα φάση». Διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως αν και εφόσον υπάρξει απόφαση στήριξης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν και οι περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων, υπενθυμίζοντας πως η ΔΗΠΑ έδειξε εποικοδομητική διάθεση, στην πρόταση που υπέβαλε για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ή Ευρύτερης Αποδοχής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και στην ΕΔΕΚ, στη ΔΗΠΑ αφενός δεν βιάζονται και, αφετέρου, διαμηνύουν πως δεν δέχονται μια λογική αφαιρετικής προσέγγισης, ούτε μια λογική «βλέπουμε και κάνουμε», αλλά ουσιαστική συνδιαμόρφωση και συμμετοχή. Εννοώντας, φυσικά, από τις προγραμματικές θέσεις, μέχρι την πιθανή σύσταση του κυβερνητικού σχηματισμού σε επίπεδο προσώπων.