Καβγαδίζουν ακόμα για τον Μακάριο

Όπως έγινε και σε όλες τις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, ως «έθιμο» πλέον, ρίφθηκαν από κάποιους στην αρένα ο Μακάριος, το πραξικόπημα και τα άλλα γνωστά διχαστικά. Η ιστορία ξεκίνησε από μιαν αναφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου σε συνέντευξή του στον «Πολίτη». Όταν τον ερώτησε ο δημοσιογράφος αν αληθεύουν οι φήμες ότι υποστηρίζει τον τέως ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Μακαριότατος απάντησε: «Δεν είμαι σε κανέναν κοντά, αλλά είδα ότι μετά τον Μακάριο, μόνον ο Χριστοδουλίδης έχει λαϊκό έρεισμα. Δεν είχε λαϊκό έρεισμα κανένας Πρόεδρος». Ο δημοσιογράφος έκρινε σκόπιμο να στεγάσει τη συνέντευξη κάτω από τον πιασάρικο (αλλά παραπλανητικό) τίτλο: «Χριστοδουλίδης, ο νέος Μακάριος»! Και τότε ξεκίνησαν... τα όργανα.
Πρώτος έσπευσε να σχολιάσει ο Αβέρωφ, ο οποίος, ερμηνεύοντας όπως ήθελε τη συνέντευξη, θεώρησε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «αναφέρθηκε στις μακαριακές μεθόδους, νοοτροπίες και πρακτικές. Μας παρέπεμψε σ’ εκείνη την περίοδο. Θέλω να σημειώσω κάτι. Ο λόγος που δημιουργήθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι για να είναι απέναντι από τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές».
Οι αιχμές του Αβέρωφ κατά του Μακαρίου προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ, που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι «επαναφέρει τον μύθο της ΕΟΚΑ Β΄ ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Μακάριος ήταν δικτάτορας και γι’ αυτό διέπραξαν το πραξικόπημα».
Την ίδια ώρα και ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως παντελώς ατυχείς τις δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε σεβαστεί τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου. Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα, ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «άλλα έλεγε όταν ήταν ομιλητής στο μνημόσυνο του Μακαρίου».
Εν τω μεταξύ επανήλθε η μνεία του Μακαρίου και σε ένα άλλο δημοσίευμα του «Πολίτη», στο οποίο καταγραφόταν η έγκριση της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ με... «μακαριακά» ποσοστά (90%).
Λοιπόν! Ας αφήσουν όλοι τον Μακάριο ήσυχο. Εν έτει 2022, ο Μακάριος ούτε ζει, ούτε μάς καθοδηγεί. Είναι καιρός, πλέον, να τον αφήσουμε στην ηρεμία του τάφου του και στην κρίση της Ιστορίας και να κοιτάξουμε μπροστά. Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον λαό είναι εκεί και θέλουν άμεσες λύσεις, τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει ένας ηγέτης ο οποίος πέθανε πριν από 45 χρόνια...
ΜΠΟΞΕΡ