Να καθιερωθεί «Νόμπελ Αφέλειας»

Νομίζω είναι καιρός να καθιερωθεί ένα «Νόμπελ Αφέλειας» στην Κύπρο που θα απονέμεται σε όσους επικινδύνως αφελείς νομίζουν ότι θα εξευμενίσουν την Τουρκία είτε με τα ούτω καλούμενα Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) είτε με προτάσεις όπως το φυσικό αέριο να διέρχεται από την Τουρκία για να κλείνει την στρόφιγγα όποτε θέλει.

Επειδή φαίνεται ότι δεν ακούν τις καθημερινές δηλώσεις, αλλά, πολύ περισσότερο, τις απειλές και τη δημιουργία συνεχώς νέων τετελεσμένων γεγονότων κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα είτε της Κύπρου είτε στο Αιγαίο.

Παραθέτω μόνο την πρόσφατη δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγού των «Γκρίζων Λύκων»: «Πρώτ’ απ’ όλα να ξέρουν ότι η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική».

Ακούει κανείς από τους ποικιλώνυμους πολιτικούς ηγέτες και ηγετίσκους στην Κύπρο και την Ελλάδα;

Αν έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες μας σε διεθνείς οργανισμούς (Ο.Η.Ε., Ε.Ε., ΝΑΤΟ και άλλους) για τις τουρκικές ενέργειες και απειλές θα έχουν αποτέλεσμα, την απάντηση τη δίδει ο Διονύσιος Σολωμός στον «Ύμνον προς την Ελευθερίαν».

«Μοναχή τον δρόμο πήρες

εξανάρθες μοναχή

δεν είναι εύκολες οι θύρες

όταν η χρεία τες κουρταλεί».

Ο εθνικός μας βάρδος Βασίλης Μιχαηλίδης, όταν κάποιος Άγγλος τον εξύβρισε και τον συμβούλευσαν μερικοί να τον καταγγείλει, αυτός απάντησε «εν να αγκαλέσω τον Θεόν και ποιος εν να τον κρίνει, αφού η κρίση μια είναι και ρίζει την τζιαι τζιείνη».

Όταν προ ετών οι Τούρκοι αλώνιζαν στο Αιγαίο, ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε διακηρύξει τότε το αλήστου μνήμης «Βυθίσατε το ‘‘Χώρα’’» (ερευνητικό σκάφος).

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι «ετοιμάζεται να αλλάξει όψη η οδός Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα». Τα πολύχρωμα κτήρια φιλοδοξούν να αποτελέσουν εντυπωσιακή βιτρίνα της Κύπρου, αφού θα είναι η πρώτη εικόνα που θα βλέπουν από το αεροπλάνο οι τουρίστες που φθάνουν στο αεροδρόμιο στη Λάρνακα.

Δεν γνωρίζω, αν τελικά θα φωταγωγήσουν και την οδό Λαλά Μουσταφά ή και άλλες που υπάρχουν στη Λάρνακα αλλά και στη Λεμεσό.

Πριν από μερικά χρόνια έγραψα μακροσκελές άρθρο για την εξάλειψη των τουρκικών οδωνυμίων. Ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, σε απαντητική επιστολή μού τόνισε ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων.

Εμείς πράττουμε ακριβώς το αντίθετο. Τα αναβαθμίζουμε για να… τιμήσουμε τους σφαγείς του Κυπριακού Ελληνισμού και των άλλων λαών της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής, που διετέλεσαν υπό οθωμανικό ζυγό.

Έτσι… δικαιώνουμε και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που θέλει την Κύπρο εσαεί τουρκική. Ντροπή!

Υ.Γ. Κουρταλώ: Κτυπώ επανειλημμένα.