Der Spiegel: Ένας άγνωστος απόηχος του ενωτικού δημοψηφίσματος

Η Κύπρος ως επίκεντρο γεωστρατηγικό σε ένα σχεδόν προφητικό κείμενο

der spiegel 20220615.JPG

Έπειτα από χρόνια έρευνας στον ξένο περιοδικό Τύπο, προσεγγίσαμε τελικά έναν απόηχο του ενωτικού Δημοψηφίσματος σε μια ξένη περιοδική έκδοση. Η δυσκολία ανεύρεσης ξένων περιοδικών που να προβάλλουν το ενωτικό δημοψήφισμα και τα γεγονότα που συνδέονται με τη μεταφορά και παράδοση των τιμών στους τρεις βασικούς παραλήπτες, αποτελεί ένα αξιόλογο ερευνητικό πεδίο. Για κάποιους ερευνητές ένα ερευνητικό μυστήριο.

Τελικά εντοπίσαμε προ ετών το τεύχος της 13ης Απριλίου του 1950 με αριθμό τεύχους 13, του γνωστού περιοδικού «Der Spiegel», όπου στη σελίδα 14, μαζί με έναν χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, μια φωτογραφία του Βασιλέως Παύλου και κείμενο δεκαπέντε παραγράφων, παρουσιάζεται η Κύπρος, η ιστορική της πορεία και το ενωτικό δημοψήφισμα.

Το κείμενο ξεκινά με αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα, στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β΄ και τον ρόλο της Εκκλησίας και των Επισκόπων, και στη μεγάλη συλλογική ενεργοποίηση. Τονίζει την παρουσία των Ελλήνων Κυπρίων κομμουνιστών και την παράλληλη δράση τους στο Δημοψήφισμα. Στη δεύτερη παράγραφο ομιλεί περί κυπριακής κομμουνιστικής μηχανής προπαγάνδας.

Στην τρίτη παράγραφο αναφέρεται εκτενώς στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β΄ και το αίτημα της ένωσης με την Ελλάδα. Ακολουθεί μια εκτενής ιστορική αναδρομή στο νησί με τους χρονολογικούς σταθμός του 1878, του 1914 και 1919, καθώς και το 343 π.Χ και τον Μέγα Αλέξανδρον.

Ακολουθεί μια γεωγραφική ανάλυση με εμβάθυνση και αναλύσεις με το Ιράκ και την «Irak Petrol». Επιπρόσθετα, επεξηγεί το βρετανικό Στρατηγείο και τη σύνδεση και την εξάρτησή του με την Κύπρο. Κατόπιν, το κείμενο αναλύει τα περί αεροπλοΐας με την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, τη διώρυγα του Σουέζ, τα προβλήματα των Βρετανών στην Ιορδανία και στην Τρίπολη της Λιβύης. Τονίζει τον ρόλο της Κύπρου ως κόμβου αεροπλοΐας. Αυτά προφητικά το έτος 1950...

Στις τελευταίες επτά παραγράφους, ο κειμενογράφος παρουσιάζει την τότε πρόσφατη συνέντευξη του Βασιλέως Παύλου στη γνωστή εφημερίδα «New York Times» και τις αναφορές του στην ελληνική Κύπρο.

Παραδόξως το κείμενο κατόπιν εισέρχεται σε μια αναφορά, αναδρομή στο κίνημα του 1931, τα «Οκτωβριανά», και στους αγώνες του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου. Γίνεται, επίσης, αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Κύπρου.

Επίσης τονίζει την ανερχόμενη οικονομία του νησιού. Τέλος, ο χάρτης παρουσιάζει με έμφαση και γεωστρατηγική προοπτική τις αποστάσεις της Λευκωσίας από τη Μάλτα (1800χμ), από τα Δαρδανέλια (840χμ), από τον Βόσπορο (770χμ), από τη Χάιφα (290χμ), από τη Διώρυγα του Σουέζ (420χμ) και από την Κριμαία (1050χμ),ενώ τονίζει τις γειτονικές χώρες Τουρκία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία και Ισραήλ.

Ένα γερμανικό περιοδικό παρουσιάζει το ενωτικό δημοψήφισμα του λαού μας, αλλά εικονογραφεί και όλους σχεδόν τους γεωστρατηγικούς παίκτες και κομπάρσους των επομένων εβδομήντα χρονών της τραγικής κυπριακής περιπέτειας ελευθερίας.

Σημείωση:

Το ανωτέρω κείμενο αποτελεί μέρος πολυετούς έρευνας, που κατέληξε στην παρουσίαση εκατοντάδων αφιερωμάτων στην Κύπρο στον ξένο περιοδικό Τύπο από το 1870 μέχρι το 1980. Τα δημοσιεύματα αυτά αποτέλεσαν τη ραχοκοκκαλιά δεκάδων ομιλιών και παρεμβάσεων σε συνέχεια και συναφείς εκδηλώσεις.