Ανθρώπινες Ιστορίες

Οικογένειες στα όρια της φτώχειας – Ανθρώπινες ιστορίες στην κάμερα της «Σημερινής»

Η «Σημερινή Online» δίνει τον λόγο στους πολίτες και συγκεκριμένα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στα καθημερινά έξοδα

Η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά, αφού ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες οι αυξήσεις στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και σε βασικά αγαθά είναι ασύμφορες.

Η «Σημερινή Online» δίνει τον λόγο στους πολίτες και συγκεκριμένα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στα καθημερινά έξοδα.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Μονογονιών, Αργεντουλα Ιωάννου, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, αναλύουν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η ακρίβεια έχει φτάσει στα ύψη.

«Τα δύο μου παιδιά σταμάτησαν τις σπουδές τους λόγω των οικονομικών δυσκολιών»
«Πολύτεκνη οικογένεια χρειάζεται πέραν των 1.000 ευρώ τον μήνα μόνο για τρόφιμα»

Γροθιά στο στομάχι και οι μαρτυρίες μητέρας οκτώ παιδιών, μητέρας μονογονιού, αλλά και χαμηλοσυνταξιούχων που στερούνται βασικών αγαθών, ακόμα και φαγητού.

Ιδιαίτερα οι λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εξηγούν ότι με το επίδομα που παίρνουν από το κράτος, είναι αδύνατον να ζήσουν αξιοπρεπώς και βασίζονται στη φιλανθρωπία.

Όσον αφορά στην απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση των συντάξεων τον μήνα Ιούλιο κατά 4% για ένα χαμηλοσυνταξιούχο, σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 15 ευρώ και σύμφωνα με τους ίδιους η εν λόγω πρωτοβουλία δεν θα λύσει κανένα από τα πιο πάνω προβλήματα.

Αλλά ούτε η απόφαση να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό των 100 ευρώ στους λήπτες ΕΕΕ θα ανακουφίσει τα οποία οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι.

Τόσο ο Κώστας Σκαρπάρης όσο και η Αργεντούλα Ιωάννου θεωρούν απαράδεκτο οι ευάλωτες ομάδες των χαμηλοσυνταξιούχων και των μονογονιών να μην δικαιούνται τη διατίμηση με κώδικα 08 από την ΑΗΚ, ώστε να έχουν έκπτωση 20% στους λογαριασμούς. Παρ' όλες τις προσπάθειες και τα αιτήματά τους, ακόμη δεν έχουν λάβει καμία απάντηση από τους αρμοδίους.

«Γιαγιά βάζει νερό στο γάλα της γιατί δεν μπορεί να αγοράσει άλλο»
«Ζητούν λίγο λάδι και λεμόνι για να φάνε τα όσπριά τους»

Η ακρίβεια οδηγεί σε απόγνωση αυτές τις τρεις κατηγορίες του πληθυσμού, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Να σημειωθεί ότι επικοινωνήσαμε και με άλλες πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες δεν θέλησαν να μιλήσουν στην κάμερα, έχοντας κατά νουν τα παιδιά τους και τον στιγματισμό.

Οι ομάδες αυτές δυστυχώς υποφέρουν σιωπηλά, αφού οι αυξήσεις είναι δυσβάσταχτες. Ίσως ήρθε ο καιρός οι αρμόδιοι και το κράτος να εγκύψουν στα προβλήματα και να δουν ξανά το θέμα των επιδομάτων, γιατί οι βασικές ανάγκες έχουν αυξηθεί και το ποσό των επιδομάτων δεν τις καλύπτει.

Δείτε το βίντεο:


Πιο κάτω παραθέτουμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση και αναμένεται να δοθεί στους δικαιούχους τις προσεχείς μέρες:

Το πρώτο μέτρο αφορά την στήριξη των συνταξιούχων, είπε και ανακοίνωσε πως από τον Ιούλιο οι συντάξεις 165 χιλιάδων δικαιούχων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 4,3% με το κόστος αναπροσαρμογής να κυμαίνεται γύρω στα 34 εκ. ευρώ.

Η δεύτερη ενότητα αφορά την στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και θα παραχωρηθεί εφάπαξ στοχευμένης στήριξης. Αναλυτικά, όπως είπε, στην πρώτη κατηγορία που αφορά 6.639 νοικοκυριά που έχουν εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 ετών και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 150 ευρώ για κάθε παιδί ηλικίας ως 18 ετών.

Η δεύτερη κατηγορία που αφορά 13.008 νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα και ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα από 10 χιλιάδες ευρώ ως 19,5 χιλιάδες. Σε αυτές τις οικογένειες θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 120 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

Στην τρίτη κατηγορία που αφορά 1.804 νοικοκυριά με εισοδήματα από 19,5 χιλιάδες μέχρι 29 χιλιάδες ευρώ με τρία ή περισσότερα τέκνα. Σε αυτές τις οικογένειες θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 100 ευρώ για το τρίτο και κάθε επιπλέον παιδί ηλικίας ως 18 ετών.

Η τέταρτη κατηγορία, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, αφορά 1.587 νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια από 29 μέχρι 39 χιλιάδες ευρώ, με τρία ή και περισσότερα τέκνα, στα οποία θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 80 ευρώ για το τρίτο και κάθε επιπλέον τέκνο ως 18 ετών.

Στην 5η κατηγορία που αφορά 1.037 νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια από 39 ως 49 χιλιάδες ευρώ ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα, με τρία ή και περισσότερα παιδιά, στα οποία θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους 60 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί ως 18 χρόνων.

Από τις πιο πάνω κατηγορίες θα επωφεληθούν περίπου 24.075 οικογένειες και 45.883 παιδιά.

Η 6η κατηγορία αφορά τα νοικοκυριά που εμπίπτουν στο ΕΕΕ ή του δημόσιου βοηθήματος χωρίς εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 χρόνων. Σε αυτά τα νοικοκυριά θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους 100 ευρώ για κάθε δικαιούχο, 50 για τον σύζυγο ή την σύζυγο του δικαιούχου και 25 για κάθε τέκνο του δικαιούχου. Σε αυτή την κατηγορία, όπως είπε, εμπίπτουν 18 χιλιάδες νοικοκυριά ή 23 χιλιάδες άτομα.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο 3ο μέτρο στήριξης, το οποίο έχει να κάνει με την άμεση προκήρυξη σχεδίου επιδότησης των υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά ηλικίας ως 4 ετών, για επιδότηση των διδάκτρων της φοίτησης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το μέτρο θα στηρίξει 16 χιλιάδες δικαιούχους με μηνιαίο ύψος επιδόματος που θα καλύπτει το 80% των διδάκτρων και της σίτισης με επιδότηση από 100 μέχρι 300 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί στη βάση κριτηρίων. Η έναρξη του μέτρου θα είναι ο Σεπτέμβριος του 2022.

Η τέταρτη σειρά στοχευμένων μέτρων αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, είπε ο Υπουργός, αριθμώντας ως πρώτο την επέκταση των οριζόντιων και στοχευμένων μέτρων για μείωση του ΦΠΑ μέχρι την 31η Αυγούστου 2022.

Το 5ο μέτρο αφορά την αύξηση της επιδότησης δικαιούχων του σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής, με αύξηση της επιχορήγησης στους δικαιούχους από τα 750 στα 1.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ και για τους οικιακούς καταναλωτές από τα 250 ευρώ στα 375 ανά κιλοβάτ.

Το 6ο μέτρο είναι η διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας που θα δικαιούνται αυξημένη επιχορήγηση από τα σχέδια χορηγιών ΑΠΕ και του προγράμματος «εξοικονομώ και αναβαθμίζω» του Υπουργείου Εμπορίου. Στον κατάλογο αυτό θα προστεθούν 19,5 χιλιάδες οικογένειες που έχουν ακαθάριστο εισόδημα κάτω από 19000 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως το 7ο μέτρο αφορά την αύξηση από το 90 στο 100% της δυνατότητας κάλυψης της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού υποστατικού για ίδια κατανάλωση από την παραγώμενη ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις.

Το 8ο μέτρο αφορά την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ και μέσα από εντολή του ΥΠΕΣ δεν θα απαιτείται άδεια οικοδομική για εγκατάσταση συστήματος φωτοβολταϊκών σε περιπτώσεις που υπάρχει ήδη πολεοδομική άδεια.

Το 9ο μέτρο που εμπίπτει στον 4ο τομέα, αφορά τα καύσιμα, και όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, επεκτείνεται το μέτρο του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης μέχρι την 31η Αυγούστου 2022.

Ο κ. Πετρίδης είπε στη συνέχεια πως ο 5ος τομέας μέτρων αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, είπε, το 10 μέτρο αφορά την στήριξη ομάδων και οργανώσεων παραγωγών για κάλυψη μέρος των λειτουργικών τους εξόδων. Το 11ο μέτρο αφορά επιπρόσθετη στήριξη σε κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας με στόχο την κάλυψη μέρους των αυξήσεων των τιμών λόγω πληθωρισμού.

Από τα 2 τελευταία μέτρα αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 5,5 χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι με μια επιπρόσθετη δαπάνη της τάξης των 9,5 εκ. ευρώ.

*Σημειώνεται ότι οι οικογένειες που μίλησαν στην κάμερα της «Σημερινής» έχουν ανάγκη από άμεση οικονομική αρωγή. Οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν βοήθεια μπορούν να επικοινωνήσουν με τη «Σ».

**Δείτε την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022: Ρεπορτάζ – αφιέρωμα στην ηρωίδα δασκάλα Ελένη Φωκά. Ένα μήνα πριν τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, η «Δασκάλα του Έθνους» (όπως πέρασε στη συνείδηση των Κυπρίων), μας φιλοξενεί στην οικία της και ξεδιπλώνει τις δραματικές της θύμησες.