Τουρισμός

Η Θεσσαλονίκη στους αγαπημένους προορισμούς των Κυπρίων

Η Θεσσαλονίκη μαζί με την Αθήνα και την Κρήτη, συγκαταλέγεται, στην διάρκεια όλου του χρόνου, στους ελκυστικότερους προορισμούς για τους Κυπρίους

Η τουριστική κίνηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου ανακάμπτει πλέον μετά την πανδημία και μαζί της, ανακάμπτει και η Θεσσαλονίκη ως προορισμός για τους Κυπρίους.

Τώρα  που υποχώρησαν τα μέτρα κατά της covid-19, η Θεσσαλονίκη και οι τουριστικοί φορείς της πόλης, ξαναβλέπουν πιο ζεστά την Κυπριακή αγορά. Η Θεσσαλονίκη, με τις οδικές αλλά και ακτοπλοϊκές συνδέσεις που διαθέτει – π.χ. για Σποράδες- ακολουθεί το Αθηναϊκό «παράδειγμα», για να προσελκύσει περισσότερους Κυπρίους περιηγητές και τουρίστες.

«Στην Κύπρο, η τουριστική σεζόν για φέτος έχει ξεκινήσει πολύ καλά, ιδιαίτερα από Μάρτιο και μετά, λόγω της μείωσης ή και απάλειψης των πρωτοκόλλων άφιξης στον προορισμό» όπως επισημαίνεται από το υφυπουργείο τουρισμού. «Βεβαίως, η απώλεια της Ρωσικής και Ουκρανικής αγοράς είναι μεγάλη, κενό που δεν αναμένεται να καλυφθεί στο σύνολό του, παρόλο που περιμένουμε αυξήσεις από όλες τις υπόλοιπες αγορές-  πηγές εισερχομένου τουρισμού, λόγω και της διαθεσιμότητας δωματίων τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο» σύμφωνα με τον λειτουργό του Υφυπουργείου, Γιώργο Μηνά.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο Κυπριακός τουρισμός εκτιμάται ότι φέτος θα χάσει περί τις 800.000 Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες, δηλαδή περίπου το 22% των συνολικά αναμενόμενων αφίξεων.

Άνοιγμα σε αγορές στόχους

Η Κύπρος, προσπαθώντας να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις, έχει βγει δυναμικά με προωθητικές ενέργειες και καμπάνιες, σε αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, του Ισραήλ, αλλά και της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα απευθύνεται και προς τους τουριστικούς φορείς της Ελλάδας και τους Ελλαδίτες, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και από τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά στους Ελλαδίτες που επισκέπτονται την Κύπρο, η κίνηση προς τη Μεγαλόνησο δείχνει να ανακάμπτει αλλά η αριθμητική συμβολή των Ελλαδιτών, στον εισερχόμενο τουρισμό της Κύπρου είναι, συγκριτικά με πολίτες άλλων χωρών, περιορισμένη.

Οι αφίξεις περιηγητών  από Ελλάδα στο 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022,  συγκρινόμενες με το αντίστοιχοι διάστημα του 2019.

1grt.JPG

Έτσι, τον Απρίλιο του 2022 (σ.σ. τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), οι αφίξεις των Ελλαδιτών ήταν μόλις 17.347 ή 6% επί του συνόλου των αφίξεων κατά τον συγκεκριμένο μήνα.

Θεσσαλονίκη-Λάρνακα με τη Cyprus Airways

Το υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου όπως και η Cyprus Airways, θέλουν να τονώσουν την κίνηση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κύπρου, συνδέοντας απευθείας  τη Λάρνακα με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με δύο πτήσεις την εβδομάδα τις οποίες θα διατηρήσουν και στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν.

Σημειωτέον ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» συνδέεται με την Κύπρο και με πτήσεις της Aegean.

Ωστόσο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, το ενδιαφέρον των Κυπρίων που ταξιδεύουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, στρέφεται περισσότερο στα νησιά, για τον πρόσθετο λόγο της δρομολόγησης πολλών πτήσεων charter, όπως είπε ο κ. Μηνάς. Πτήσεις charter προς Κρήτη, Σκιάθο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο, έχουν συμπεριλάβει στα πτητικά τους προγράμματα η Cyprus Airways , η Ryanair, η Olympic Αir, η Wizz Air.

Επίσης, από πολλούς Κυπρίους συνηθίζεται η μετάβαση στην Αθήνα για ολιγοήμερη διαμονή και στη συνέχεια, μετάβαση με πλοίο σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.

H Θεσσαλονίκη ως συνδυαστικός προορισμός

Ένας αντίστοιχος συνδυασμός, δηλαδή της Θεσσαλονίκης με σχετικά κοντινούς προορισμούς περιηγητικού ενδιαφέροντος και διακοπών, θα μπορούσε να προβληθεί συστηματικά στους Κυπρίους, είτε μέσα από τα κλασικά κανάλια διαφήμισης τουριστικών προορισμών, είτε και μέσω των social media, blogs, διαφόρων influencers του life and travel.

Οι τρόποι προσέλκυσης Κυπρίων επισκεπτών, πρέπει να απασχολήσουν τους φορείς της πόλης, όπως επισημαίνουν εξάλλου επαγγελματίες του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. «Οι τουριστικοί φορείς αλλά και οι επιχειρηματίες» όπως γράφει σχετικό ρεπορτάζ του GR Times «θα πρέπει να διερωτηθούν τι έχει συμβεί και τα τελευταία χρόνια, οι Κύπριοι, από πρώτη αγορά ( μεταξύ 2015-2017) σε διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, έφθασαν να είναι στην τέταρτη και πέμπτη θέση».

Βεβαίως εξηγήσεις υπάρχουν, όπως π.χ. ότι αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις άλλων εισερχόμενων επισκεπτών – τουριστών , όπως Αμερικανών , Ισραηλινών και Δυτικοευρωπαίων. Άλλωστε, οι αποκλείσεις σε αριθμούς διανυκτερεύσεων των Κυπρίων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Πέραν αυτού, δεν πρέπει να λησμονείται ότι πολλές επισκέψεις Κυπρίων συνδέονταν και με την φοίτηση Κυπρίων σπουδαστών στα πανεπιστήμια της πόλης, κάτι που έχει αλλάξει με την ανάπτυξη Πανεπιστημίων στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: GrTimes.gr