Περιβάλλον

Τα φίδια της Κύπρου: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Στην Κύπρο υπάρχουν 8 είδη φιδιών και από αυτά μόνο η φίνα έχει δηλητήριο που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο

Το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την εμφάνιση απρόσκλητων και ανεπιθύμητων επισκεπτών στα σπίτια και τις αυλές μας, όπως είναι τα φίδια. Κι αυτό γιατί στην προσπάθειά τους να βρουν λίγη τροφή, νερό και σκιά, βγαίνουν από τα φυσικά τους λημέρια και έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους και εισβάλλουν στον χώρο μας. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν συμβεί αυτό; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας και πώς θα ξεχωρίσουμε τα δηλητηριώδη από τα ακίνδυνα φίδια; Απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα, έδωσε ο Γιάννης Αγγελή, Ιδιοκτήτης του Ερπετολογικού Κέντρου Κύπρου, όντας καλεσμένος στην εκπομπή του «ΣΙΓΜΑ», «Μεσημέρι και Κάτι» χθες Πέμπτη 16 Ιουνίου.

Όπως εξήγησε, στην Κύπρο υπάρχουν 8 είδη φιδιών και από αυτά μόνο η φίνα έχει δηλητήριο και ξεχωρίζει πολύ ευκολά από τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, «τα φίδια είναι πολύ παρεξηγημένα ζώα και μόνο όταν νιώσουν απειλή θα δαγκώσουν. Εάν συναντήσουμε κάποιο δεν χρειάζεται να το σκοτώσουμε ή να πανικοβληθούμε. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε και να το αφήσουμε στην ησυχία του».

Πώς ξεχωρίζουμε τη φίνα

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, «μπορείς να ξεχωρίσεις ένα σημάδι από φίδι που έχει δηλητήριο. Για παράδειγμα αν σε δαγκώσει η φίνα που είναι δηλητηριώδες αφήνει μια με δυο τρύπες, ενώ τα αλλά είδη φιδιών όταν σε δαγκώσουν αφήνουν πολλές μικρές τρύπες ενωμένες και δεν τρέχει αίμα».

Όπως εξήγησε, η φίνα πάνω στο κέντρο της κεφάλης έχει δυο κουκίδες και το σώμα της είναι κοντό και χοντρό.

ΦΙΝΑ 4.jpg
Φίνα

Ο δρόπης έχει λεπτό και μακρύ σώμα και έχει τριγωνικό κεφάλι και φτάνει μέχρι και το 1,5 μέτρο.

ΔΡΟΠΗΣ 2.jpg
Δρόπης

Η σαΐτα είναι οπισθόγλυφο φίδι δηλαδή έχει λίγο δηλητήριο στα πίσω δόντια. Δεν θεωρείται επικίνδυνο προς τον άνθρωπο γιατί σπάνια δοκιμάζει να δαγκώσει. Μπορεί να φτάσει 2-2,5 μετρά. Όταν εντοπίσει άνθρωπο φοβάται και τρέχει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι δυσεύρετα φίδια και δεν ζούνε σε όλη την Κύπρο. Μπορεί να τα εντοπίσεις στο Ακρωτήρι, στην Πάφο, σε κάποιες περιοχές της Λάρνακας και σε κάποιες ορεινές περιοχές. Αν τη δεις μπορείς να την ξεχωρίσεις από μακριά γιατί είναι αρκετά γρήγορο φίδι.

562 ΣΑΙΤΑ.jpg
Σαΐτα

Το θερκό, ή αλλιώς το μαυρόφιδο, όταν γεννηθεί έχει γκρίζο χρώμα και υστέρα γίνεται μαύρο. Ποτέ δεν επιτίθεται στον άνθρωπο για να τον δαγκώσει, εκτός αν απειληθεί.

656565 ΜΑΥΡΟΦΙΔΟ.jpg
Θερκό / Μαυρόφιδο

Τα υπόλοιπα φίδια στην Κύπρο είναι τα εξής: το κυπριακό φίδι, το νερόφιδο, ο ξυλόδροπης ή αγιόφιδο, και ο τυφλίνος – ανήλιος.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Πρόσθεσε ότι «τώρα θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα φίδια γιατί ο καιρός μας είναι ακόμα άστατος και βρέχει. Μόλις ανέβει σε μεγάλο βαθμό η θερμοκρασία, θα κάνουν τις εμφανίσεις τους σε αναζήτηση υγρασίας». «Το φίδι ψάχνει τροφή, νερό και κάπου να κρυφτεί».

Ο κ. Αγγελή συμβουλεύει το κοινό σε σπίτια που έχουν γρασίδι και πισινά καλό θα ήταν να αραιώσουν λίγο το πότισμα της βραδινές ώρες γιατί τα φίδια κυκλοφορούν συνήθως το βραδύ, ενώ την ημέρα δεν κυκλοφορούν γιατί υπάρχει αρκετή ζεστή.

Περαιτέρω, όπως τόνισε, «η καθαριότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, αφού η πυκνή βλάστηση κοντά στην οικία μπορεί πολύ εύκολα να συναντήσεις αρουραίους, σαύρες και αυτά προσελκύουν με την σειρά τους το φίδι».

Τέλος, όσον αφορά το τι γίνεται σε περίπτωση που ένα φίδι μας δαγκώσει, πρέπει να «πάμε απευθείας στο νοσοκομείο, καθώς ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι 2-9 ώρες. Πολύ σημαντικό είναι ότι το τραύμα δεν το δένουμε, δεν το σκίζουμε, δεν το ρουφάμε».