Οι γιορτές για τα 70χρονα της βασίλισσας και η σημασία τους

Ολόκληρη η τηλεοπτική Ευρώπη και ο κόσμος είχαν για μια εποχή ως πρώτο θέμα τους τις γιορτές για τα 70χρονα από την άνοδο στον θρόνο της βασίλισσας του Η.Β., Ελισάβετ.

Τέσσερεις μέρες (1-5 Ιουνίου 2022) φανφάρες και jingoism (εθνικισμού). Ήταν κατά βάθος μόνο για τη βασίλισσα ή ένας τρόπος γιγαντιαίας προβολής της χώρας, του Η.Β.;

Με κανέναν άλλον τρόπον η χώρα δεν μπορούσε να προβληθεί καλύτερα. Τα γνωστά, που αρέσουν στο κόσμο, ημεδαπούς και αλλοδαπούς: πρίγκιπες και πριγκίπισσες, πολύχρωμα φορέματα και στολές, σκάνδαλα και ανάξεση πληγών. «Τι θα γίνει με τον Harry και την Megan;», με τον Κάρολο και την Καμίλα, τον Ουίλιαμ και την Κέιτ;

Εν τω μεταξύ, πολλοί ανόητοι προσέρχονταν στο Λονδίνο για ν’ απολαύσουν το θέαμα. Και η βρετανική οικονομία ενισχυόταν και ενισχύεται. Ο κόσμος, μετά το κλείσιμο για το covid-19, το brexit και την απογοήτευση για τις βρετανικές ομάδες στην Ευρώπη και κυρίως στο Champions League, αφού η Λίβερπουλ δεν κατόρθωσε να σώσει την τιμή της Αυτοκρατορίας εναντίον των Ισπανών, που εκδικήθηκαν επιτέλους για τον βράχο (Γιβραλτάρ), το έριξε επιτέλους έξω για άρτον και θεάματα.

Όσον αφορά εμάς, στο μικρό αλλά ιστορικό μας νησάκι δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε ότι μια νεαρή τότε βασίλισσα έστειλε στην αγχόνη αμούστακα παλληκάρια, των οποίων το μόνον έγκλημα ήταν η αγάπη για την πατρίδα τους.

Ελβετία, 3 Ιουνίου 2022