Τουρισμός

Παίρνει μπρος ο τουρισμός

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 709 πτήσεις την εβδομάδα και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου, ενώ τον Ιούλιο οι πτήσεις θα ανέλθουν στις 784 την εβδομάδα και τον Αύγουστο αναμένεται μεγαλύτερη άνοδος με 791 πτήσεις την εβδομάδα

Περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν φέτος και μέχρι στιγμής από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους δύο μήνες, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, αυξάνονται σταδιακά και οι πτήσεις. Στόχος για φέτος το καλοκαίρι είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των απωλειών στον τουρισμό λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αφού οι δύο χώρες αποτελούσαν το 22% της επιβατικής κίνησης στα κυπριακά αεροδρόμια. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ανοιγμάτων που έγιναν επιτυχώς για νέες αγορές. Όπως ανέφερε, εξάλλου, στη «Σημερινή» η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, «αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα από υφιστάμενες και νέες αγορές, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα δρομολογίων, κάτι που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο ως προορισμό».

Ικανοποίησε ο Μάιος

Συνολικά περίπου 885 χιλιάδες επιβάτες ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου τον μήνα Μάιο (+634 χιλ. επιβάτες περισσότεροι από την αντίστοιχη περίοδο του 2021). Η επιβατική κίνηση του Μαΐου βρισκόταν μάλιστα στο 78,3% του αντίστοιχου μήνα του 2019, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Η συνολική κίνηση του Αεροδρομίου Λάρνακας για τον Μάιο ήταν στις 558 χιλιάδες (290 χιλ. αφικνούμενοι και 268 χιλ. αναχωρούντες επιβάτες). Οι αγορές με την καλύτερη απόδοση ήταν: Ηνωμένο Βασίλειο (141 χιλ.), Ελλάδα (104 χιλ.), Γερμανία (47 χιλ.), Ισραήλ (30 χιλ.), Σουηδία (29 χιλ.), Αυστρία (28 χιλ.), Πολωνία (24 χιλ.), Δανία (19 χιλ.), Ρουμανία (13 χιλ.), Ουγγαρία (12 χιλ.). Οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις στο αεροδρόμιο Πάφου τον Μάιο ήταν 379 χιλιάδες, με μιαν αύξηση 316 χιλιάδων θέσεων σε σύγκριση με το 2021. Ο μέσος δείκτης πληρότητας των αεροσκαφών ήταν 85,5% (87,9% αφικνούμενοι και 83,2% αναχωρούντες επιβάτες). Η συνολική κίνηση για το Αεροδρόμιο Πάφου ήταν στις 325 χιλιάδες (167 χιλ. αφικνούμενοι και 157 χιλ. αναχωρούντες επιβάτες). Οι αγορές με την καλύτερη απόδοση ήταν: Ηνωμένο Βασίλειο (160 χιλ.), Πολωνία (24 χιλ.), Ελλάδα (23 χιλ.), Ισραήλ (20 χιλ.), Ιταλία (16 χιλ.), Γερμανία (10 χιλ.), Ουγγαρία (9 χιλ.), Ολλανδία (9 χιλ.), Γαλλία (8 χιλ.), Ιορδανία (7 χιλ.).

Αυξάνεται η επιβατική κίνηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, δηλαδή 2.3 εκατομμύρια περισσότεροι επιβάτες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Για τον Ιούνιο, υπάρχουν ημερησίως, κατά μέσον όρο, 33 χιλιάδες αναχωρούντες και αφικνούμενοι επιβάτες. Όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων, όπως αναφέρει η Hermes Airports, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 709 πτήσεις την εβδομάδα και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου σε σύγκριση με τις 643 πτήσεις που είχαμε τον Μάιο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον Ιούλιο οι πτήσεις θα ανέλθουν στις 784 την εβδομάδα, ενώ τον Αύγουστο θα έχουμε μεγαλύτερη άνοδο με 791 πτήσεις την εβδομάδα.

Στόχος η κάλυψη της ζημιάς από Ρωσία και Ουκρανία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας επηρέασαν την αεροπορική κίνηση, καθώς -σύμφωνα με την Hermes Airports- ο προγραμματισμός των πτήσεων για τις δύο χώρες αντιστοιχούσε περίπου στο 22% της επιβατικής κίνησης. Η διαχειρίστρια εταιρεία θεωρεί πως πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό που δεν είναι εφικτό να αναπληρωθεί απολύτως, παρόλα αυτά θεωρεί ότι σημαντικό μέρος του κενού που προκύπτει μπορεί να καλυφθεί από άλλες αγορές. Προσθέτει πως «εδώ και αρκετό καιρό γίνεται εντατική προώθηση της χώρας μας και σε άλλες αγορές τόσο από την Hermes Airports όσο και από άλλους φορείς του τουρισμού. Επομένως, θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να εστιάσουμε στοχευμένα και μακροπρόθεσμα στις νέες τάσεις και αγορές».

Νέοι προορισμοί και νέες αγορές

Στο πλαίσιο αυτό, νέοι προορισμοί όπως η Πίζα (με Ryanair), το Σάλτσμπουργκ (με Eurowings), η Βέρνη (με Helvetic) και η Νυρεμβέργη (με Correndon) εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πτήσεων προς και από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Εκτός από τα πέντε δρομολόγια που ξεκινούν, άλλα οκτώ επανήλθαν μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την Hermes, οι προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για να διαφοροποιηθεί το πρόγραμμα με την επέκταση σε νέες αγορές, έχουν καρποφορήσει. Υπάρχει η αγορά της Γαλλίας, αλλά και της Ιταλίας οι οποίες αποδίδουν σταδιακά, αλλά σημαντικά και εδραιώνονται όλο και περισσότερο. Αυτό το καλοκαίρι υπάρχουν 12 εβδομαδιαίες πτήσεις για τη Γαλλία και 17 εβδομαδιαίες πτήσεις για την Ιταλία.

Όπως ανέφερε η κ. Κουρούπη, «η συνδεσιμότητα της Κύπρου παραμένει στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, εξ ου και συνεργαζόμαστε με όλες τις αεροπορικές εταιρείες για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου τους. Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα από υφιστάμενες και νέες αγορές, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα δρομολογίων, κάτι που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο ως προορισμό, καθώς τα πτητικά τους προγράμματα έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν ακόμα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και θα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε τη ζήτηση και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες προκειμένου να διατηρήσουμε τη συνδεσιμότητα τις χώρας μας σε μια σταθερή πορεία».