Κόμματα

Υπόγειες προεκλογικές μάχες

Ψήγματα κομματικής αξιοπρέπειας ζητούν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ από Χριστοδουλίδη - Στήνεται το επιτελείο Μαυρογιάννη - Εντατικοποιεί το παιχνίδι της συσπείρωσης ο Αβέρωφ

Σε φουλ ρυθμούς κινούνται τα επιτελεία των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρικής καρέκλας, με τις κομματικές ζυμώσεις, αυτήν την περίοδο, να διεξάγονται κυρίως γύρω από την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και, σε δεύτερο βαθμό, γύρω από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η μεγάλη μάχη μαίνεται στο «στρατόπεδο Χριστοδουλίδη», καθώς, το κάθε κόμμα που συζητά με τον υποψήφιο, επιδιώκει να θέσει τον εαυτό του ρυθμιστή της εκλογικής πορείας, διεκδικώντας «ψήγματα» κομματικής αξιοπρέπειας, σε μια υποψηφιότητα που δομικά περιορίζει την κομματική εμπλοκή.

Δεν λείπουν οι ίντριγκες και τα στρατηγικά κτυπήματα «ισχύος»

Παρά τα χαμόγελα μπροστά από τις κάμερες και παρά το ότι όλα δείχνουν πως τα τρία κόμματα θα στηρίξουν Νίκο Χριστοδουλίδη, εντούτοις, πηγές αναφέρουν πως δεν είναι πολύ ευχαριστημένες από τις θέσεις του κ. Χριστοδουλίδη. «Γενικόλογες αναφορές, υπάρχει ανάγκη να εμπλουτιστούν πολιτικά οι θέσεις», αναφέρουν πηγές από την ΕΔΕΚ, ενώ στο ίδιο πνεύμα τοποθετήθηκαν και στελέχη από το ΔΗΚΟ. Πηγές από τη ΔΗΠΑ, που ήταν παρούσες στη συνάντηση, ανέφεραν πως «ήταν διαβασμένος σε σημείο που μας χάιδευε τ’ αφτιά. Παρουσίαζε τις θέσεις που εκφράζουμε κατά καιρούς. Νόμιζα ότι μας μιλούσε ο κ. Κάρογιαν, σε κάποια φάση».

Το δύσκολο, ωστόσο, στην εξίσωση, δεν είναι τόσο οι θέσεις, αλλά το περιεχόμενο που θα πάρει η συνεργασία των κομμάτων. Η αντιπαλότητα ΔΗΚΟ - ΔΗΠΑ σίγουρα δεν έληξε με μια συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών, κάτι που εντοπίζει κανείς σε συζητήσεις με στελέχη των δύο κομμάτων. Από την άλλη, φαίνεται πως και ο κ. Χριστοδουλίδης επεξεργάζεται τρόπους να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει σε μερίδα του εκλογικού του κοινού, η στήριξη των τριών κομμάτων. Όπως αναφέρουν στη «Σημερινή» κομματικά στελέχη, αφενός, θέλει στήριξη από τα κόμματα και, αφετέρου, τα θέλει σε απόσταση, καθώς γνωρίζει πως η εκλογική του δυναμική απορρέει και από την - έστω επιδερμική -εναντίωση στα κόμματα.

Στη ΔΗΠΑ, όπως αναφέρουν, ξέρουν πως «ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είναι βαρίδια για τον κ. Χριστοδουλίδη. Όταν έρθουν κοντά, αμέσως δημιουργείται το αντιπολιτευτικό αφήγημα για τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Φυσικός του σύμμαχος είμαστε εμείς, κι αυτό το γνωρίζει ο υποψήφιος». Μάλιστα, διευκρίνισαν πως «αν δεις πίσω από τις λέξεις στις δηλώσεις Χριστοδουλίδη μετά τις επαφές με τα τρία κόμματα, το μόνο κόμμα που δεν αναθεμάτισε, είναι τη ΔΗΠΑ». Στην ΕΔΕΚ, πάντως, επιμένουν να ζητούν «εμπλοκή όσων κομμάτων στηρίξουν τον κ. Χριστοδουλίδη. Να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο, μια κοινή συνισταμένη που θα συντονίζει τη διαδικασία». Μια στρατηγική που δεν βρίσκει σύμφωνη τη ΔΗΠΑ, η οποία θέλει μια πιο ευέλικτη συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τελεί εν αναμονή του πρώτου πρακτικού αντικτύπου της θετικής αύρας που είχαν οι συναντήσεις με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, συνεχίζοντας ωστόσο τις επαφές του με ομάδες πολιτών. Πηγές από το επιτελείο του διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ φάνηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από την παρουσία εθελοντών και φίλων στις τελευταίες συγκεντρώσεις.

ΑΚΕΛ: Θέλει πιο διακριτό και διακριτικό ρόλο, απ’ ό,τι στον Μαλά

Στο ΑΚΕΛ θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική, τόσο σημειολογικά όσο και πρακτικά, τη συνάντηση του υποψηφίου που στηρίζει το κόμμα, με την ΠΕΟ. Όπως μας ανέφεραν κομματικές πηγές, δείχνοντας την ικανοποίησή τους, «ο κ. Μαυρογιάννης άρχισε να ξεδιπλώνει και το κοινωνικό του πρόγραμμα, στρεφόμενος προς την κοινωνική βάση του ΑΚΕΛ, όχι απλώς την κομματική». Όπως διευκρίνισαν, επιδιώκουν να προταχθούν τα κοινωνικά και εργασιακά, γιατί αυτά αφορούν τον κόσμο αυτήν την περίοδο, ενώ μέσω μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων (π.χ. για τον Ακάμα) ο υποψήφιος θα δώσει σταδιακά και το στίγμα του «τι σημαίνει προοδευτική αλλαγή».

Το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη, όπως πληροφορούμαστε, είναι υπό διαμόρφωση, ενώ εργασία γίνεται και στις προγραμματικές θέσεις. Προγραμματίζεται πάντως να αρχίσουν συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και να πυκνώσουν οι δημόσιές του παρεμβάσεις, τόσο σε εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ όσο και ευρύτερα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα στεγαστεί και σε συγκεκριμένο χώρο. Πηγές από το ΑΚΕΛ, κληθείσες να σχολιάσουν την εμπλοκή που θα έχει το κόμμα στο επιτελείο, ανέφεραν πως ακόμη δεν καθορίστηκε η ακριβής εμπλοκή, θέλησαν όμως να διευκρινίσουν πως «θα είναι μεγαλύτερη η απόσταση από αυτήν με το επιτελείο Μαλά». Όπως φαίνεται, ο κ. Μαυρογιάννης επιδιώκει και θα επιδιώξει συναντήσεις με κόμματα που δεν έχουν ακόμη λάβει τις αποφάσεις τους, παρά το ότι η πλειοψηφία τους στρέφεται προς τον κ. Χριστοδουλίδη. Αντικειμενικά, ωστόσο, μόνοι οι Οικολόγοι θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουν. Κάτι που φαίνεται να γνωρίζει το ΑΚΕΛ.

Δεν αποκλείουν κατά βούληση οι Οικολόγοι

Δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πάντως οι Οικολόγοι. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως προγραμματίζεται Κεντρική Επιτροπή στις 3 Ιουλίου, για ενημέρωση των μελών. «Εξ αντικειμένου δεν θα βρισκόμαστε σε σημείο πλήρους ωρίμανσης της κατάστασης», πρόσθεσαν, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τους υποψηφίους. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το 60% που χρειάζεται η όποια απόφαση στήριξης, φαίνεται πως και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχει μια δυσκολία, μη αποκλείοντας, μάλιστα, το σενάριο για ψήφο κατά βούληση.

Εντατικοποιεί το παιχνίδι της συσπείρωσης ο Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την ομιλία του στο Ιδεολογικό και Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, επιχείρησε, αφενός, να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του ως την μόνη επιλογή πατριωτικού ρεαλισμού που εξασφαλίζει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα. Με σκοπό τη συσπείρωση, αξιοποιώντας και την ιδιαίτερα συμβολική παρουσία, πέραν του Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και του Προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Και αφετέρου, να σχηματοποιήσει την υποψηφιότητά του, στη βάση του ετεροπροσδιορισμού, θέτοντας, δηλαδή, τον εαυτό του και τον ΔΗΣΥ, απέναντι σε τρία βασικά μέτωπα. Όπως ανέφερε, «στέκεται απέναντι στον λαϊκισμό που καταστρέφει τις χώρες οικονομικά. Στον ψευδοπατριωτισμό που οδηγεί σε εθνικές περιπέτειες και στη δημαγωγία του απολιτίκ και του lifestyle». Εννοώντας, προφανώς, το ΑΚΕΛ, το λεγόμενο «απορριπτικό μέτωπο» που μπορεί να εκφραστεί από τις υποψηφιότητες Χρήστου, Κολοκασίδη ή και Χριστοδουλίδη και, τέλος, η κατηγορία για «απολιτίκ», είναι σαφείς αιχμές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Εξάλλου, βασικό αίτημα του υποψηφίου του ΔΗΣΥ είναι ν’ αρχίσουν τα προεκλογικά debates. Κάτι που δεν βρήκε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος υποστηρίζει πως «προέχει ο διάλογος με την κοινωνία των πολιτών». Στην Πινδάρου, θεωρούν πως ήρθε η ώρα να «κατέβει» η προεκλογική αντιπαράθεση σε επίπεδο θέσεων και να απομακρυνθεί από το πρώτο στάδιο, που είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της πρώτης εικόνας. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως στο πρώτο στάδιο δεν μπορούν να δώσουν πολλές μάχες, καθώς η κυπριακή κοινωνία φαίνεται να λειτουργεί πλέον αντανακλαστικά, σ΄ ένα ήδη συγκροτημένο πλαίσιο, ιδιαίτερα άκαμπτο.

Ηχηρά ονόματα του αντικατοχικού χώρου προς Κολοκασίδη

Ευχαριστημένοι από την παρουσία του κόσμο στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο υποψήφιος, είναι το επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη. Προτάσσουν την παρουσία του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου και του πατέρα του, του Νίκου Κουτσού, του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Ανδρέα Αγγελίδη, του πρώην ΥΠΑΜ και πρώην υπαρχηγού ΓΕΕΦ, Φοίβου Κλόκκαρη, της Αδούλωτης Κερύνειας, αλλά και της Χαρίτας Μάντολες και της Ελένης Φωκά. Στην εκδήλωση παρέστησαν και αρκετά στελέχη των Οικολόγων, όπως και άλλων κομμάτων.