Διεθνή

Ιαπωνία: Δικαστήριο έκρινε ως μη αντισυνταγματική την απαγόρευση γάμων ομοφύλων

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει τον γάμο ως βασισμένο στην «από κοινού συγκατάθεση των δύο φύλων», δημιουργώντας νομικό κενό για τους γάμους ομοφύλων

Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε σήμερα, Δευτέρα (20 Ιουνίου 2022), ως μη αντισυνταγματική την απαγόρευση γάμων ομοφύλων, με μια απόφαση που συνιστά πλήγμα για τα δικαιώματα των ακτιβιστών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Τρία ομόφυλα ζευγάρια (δύο ζευγάρια ανδρών και ένα γυναικών) κινήθηκαν νομικά εξαιτίας του καθεστώτος που επικρατεί σήμερα στη χώρα σχετικά με το εν λόγω θέμα. Η υπόθεσή τους εκδικάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο στην Οσάκα, το οποίο απέρριψε το αίτημά τους για να κριθεί η απαγόρευση γάμων ομοφύλων ως αντισυνταγματική, αλλά και για να επιδοθεί αποζημίωση 1 εκ. γιεν (περίπου 7.000 ευρώ) σε κάθε ζευγάρι.

Το Σύνταγμα της Ιαπωνίας ορίζει τον γάμο ως βασισμένο στην «από κοινού συγκατάθεση των δύο φύλων», δημιουργώντας νομικό κενό για τους γάμους ομοφύλων. Υπό την ισχύουσα νομοθεσία, λοιπόν, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν και δεν μπορούν να κληρονομήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου τους, ούτε έχουν γονικά δικαιώματα στα παιδιά του.

Μπορεί ορισμένες δημοτικές Αρχές εκδίδουν πιστοποιητικά, βάσει των οποίων βεβαιώνεται η σχέση ομοφύλων ζευγαριών και δικαιούνται ορισμένες διευκολύνσεις (για παράδειγμα, σε σχέση με το ενοίκιο ή με επισκέψεις σε νοσοκομεία). Ωστόσο τα ζευγάρια ίδιου φύλου δεν απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα, όπως τα αντίστοιχα ετερόφυλα.

Σημειώνεται ότι, ενώ ο Πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε πως το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα δεν εξήγγειλε σχετικά σχέδια για νομοθετική ρύθμισή του.

Οι ακτιβιστές υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομοφύλων υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει έντονες επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο Masa Yanagisawa, στέλεχος της Goldman Sachsκαι μέλος συμβουλίου ακτιβιστικής ομάδας στην Ιαπωνία, δήλωσε σχετικά: «Αν η Ιαπωνία επιθυμεί να καθιερωθεί ξανά σε ηγετική θέση στην Ασία, τώρα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία. Οι διεθνείς εμπορικοί οίκοι εξετάζουν τη στρατηγική τους στην Ασία και η ενσωμάτωση των ΛΟΑΤΚΙ έχει καταστεί αντικείμενο συζήτησης. Οι διεθνείς εταιρείες δεν επιθυμούν να επενδύσουν σε περιοχές που δεν είναι φιλικές προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ»

Reuters, 20 Ιουνίου 2022.