Παραπολιτικά

Και η Αννούλα ανησυχεί για τον Ακάμα

Αφήνεις μια παρθένα στο έλεος κάποιου έκφυλου; Και αφήνεις μια παρθένα περιοχή στα χέρια μεγάλων συμφερόντων; Το ερώτημα απευθύνεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς σε σχέση με το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, που βρίσκεται στα πρόθυρα ανακοίνωσής του από την Κυβέρνηση. Το Σχέδιο προκάλεσε νέες έντονες αντιδράσεις και φόβους ότι θα «τσιμεντωθεί» και ο Ακάμας, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Βασικά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι το κράτος θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον του Ακάμα όταν ξεκινήσει η «ήπια ανάπτυξη» για την οποία μιλά η Κυβέρνηση. Επειδή σ’ αυτόν τον τόπο οι λέξεις έχουν χάσει την πραγματική τους σημασία, ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται την «ήπια ανάπτυξη» όπως του γουστάρει. Ο ένας μπορεί να βλέπει την «ήπια ανάπτυξη» στην ανέγερση ενός μικρού τουριστικού περιπτέρου και ο άλλος στην ανέγερση ενός ξενοδοχείου χιλίων κλινών, το οποίο να ονομαστεί... «Το Ήπιο Hotel».

Την κοινή τους αγωνία για το μέλλον της Χερσονήσου του Ακάμα μετέφεραν, μέσω κοινής τους δήλωσης, και περισσότεροι από 400 άνθρωποι του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Εξέφρασαν, ειδικότερα, φόβους ότι το Σχέδιο ανοίγει κερκόπορτες για αναπτύξεις εντός της Χερσονήσου και θα ανοίξει την όρεξη σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν να μετατρέψουν τον Ακάμα σε ένα ακόμα θέρετρο με ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες και άλλες συναφείς αναπτύξεις. Ανάμεσα στους ανησυχούντες η Άννα Βίσση, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Αλέξια και άλλοι δημοφιλείς τραγουδιστές, όπως ο ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών Μιχάλης Τερλικκάς. Θα εισηγούμουν, μάλιστα, να οργανώσουν και μια μεγάλη συναυλία για τον Ακάμα και να τραγουδήσει και ο Τερλικκάς την περίφημη «Γαουρίτσα» του, με αναπροσαρμοσμένους στίχους, για έναν Ακάμα χωρίς αυτοκίνητα:

Αντί για αυτοκίνητα

στους ρότσους του Ακάμα

εγιώ τζι η γαουρίτσα μου

να πααίννουμεν αντάμα!

Εν μέσω όλων αυτών των διαφωνιών και εν όψει και των προεδρικών εκλογών, δεν προβλέπεται η τελική έγκριση του Σχεδίου από τη Βουλή. Μάλλον θα μείνει «αγγονίν» για τον επόμενο Πρόεδρο. Μη σας πω για τους... επόμενους Προέδρους.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ