Παραπολιτικά

Φωτιά στα ελαστικά και... ελαστικός έλεγχος

Δεν μυρίζει καθόλου βασιλικό η περιοχή... Βασιλικού. Μυρίζει καμένα λάστιχα, μυρίζει πετρέλαια, μυρίζει καπνίλα, μυρίζει υγραέριο, μυρίζει σκουπίδια...

Έχουν απόλυτο δίκαιο να ανησυχούν και να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ξαναβγήκαν στους δρόμους μετά και το νέο περιστατικό περιβαλλοντικής καταστροφής, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε σωρούς από ελαστικά, κοντά στο Τσιμεντοποιείο, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να σκεπάσει την περιοχή και να φθάσει μέχρι τη Λάρνακα, που ετοιμαζόταν για το παναΰριν του Κατακλυσμού, και να την κατακλύσει με ευωδίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλικού πνίγηκαν από τον καπνό κι ενώ σε άλλες περιοχές ο κόσμος λέει «ανοίξτε τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας», αυτοί φώναζαν έντρομοι «κλείστε τα παράθυρα, να μπορέσουμε ν’ αναπνεύσουμε»!

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, θα αναγκαστούν και οι ψαροταβέρνες της περιοχής να αλλάξουν το μενού. Θα βάλουν μια πινακίδα έξω από κάθε μαγαζί: «Φρέσκο ψάρι τέλος! Σερβίρουμε μόνο καπνιστή τσιπούρα, καπνιστό λαβράκι και καπνιστό χταποδάκι»!

«Ό,τι είναι ανεπιθύμητο έρχεται στην περιοχή μας» και «Γίναμε ο σκουπιδότοπος της Κύπρου», διαμαρτύρονται οι απελπισμένοι κάτοικοι των εννιά συνολικά κοινοτήτων της περιοχής, όπου έχει συγκεντρωθεί όλη η βαριά βιομηχανία της μισής Κύπρου. Εκεί συμβιώνουν το Τσιμεντοποιείο, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, εγκαταστάσεις υγραερίου, αποθήκες καυσίμων και πολλά άλλα, ενώ προγραμματίζεται και η εγκατάσταση εργοστασίων ασφάλτου.
Η πυρκαγιά στα ελαστικά, που προκάλεσε τη νέα περιβαλλοντική καταστροφή, ξεκίνησε τυχαία από ένα μηχάνημα τεμαχισμού των ελαστικών και η Πυροσβεστική χρειάστηκε μέρες και εντατικές προσπάθειες για να σβήσει τελείως τη φωτιά. Το πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι η αιτία έκρηξης της πυρκαγιάς. Το πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη συσσώρευση εύφλεκτων και εκρηκτικών υλικών. Ειδικά για τα ελαστικά η Ελεγκτική Υπηρεσία προειδοποιούσε από το 2017, αλλά φαίνεται ότι ο έλεγχος από τους αρμοδίους ήταν πολύ... ελαστικός.

Είναι αρκετό ένα νέο ατύχημα στην περιοχή για να προκαλέσει ένα νέο Μαρί ή μίνι-Μαρί. Η νυν Κυβέρνηση, που ξέρει πλέον πολύ καλά... πού πέφτει το Μαρί, οφείλει να διασφαλίσει την αποτροπή μιας νέας τραγωδίας, αλλιώς θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ