Παραπολιτικά

Τρεις δικαστικές αποφάσεις

Η Δικαιοσύνη απεικονίζεται με δεμένα μάτια, ως ένδειξη της αμεροληψίας της. Ενίοτε, ωστόσο, θα πρέπει να βγάζει τον επίδεσμο από τα μάτια της, να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να διερωτάται: «Είμαι πάντα ακριβοδίκαιη; Δεν αφήνω κανέναν παράγοντα να με επηρεάσει στις αποφάσεις μου; Εξαντλώ όλη την αυστηρότητά μου εκεί που πρέπει, ή την ασκώ επιλεκτικά; Συνειδητοποιώ τις συνέπειες μιας λανθασμένης απόφασής μου;». Και αφού υποβάλει όλες αυτές τις ερωτήσεις (και πολλές άλλες) στον εαυτό της, να τις απαντήσει με ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής. Και τότε να ξαναδέσει τα μάτια της και να επιστρέψει στην έδρα, με ανανεωμένη αποφασιστικότητα να απονέμει ορθή δικαιοσύνη.

Έκανα τις σκέψεις αυτές όταν διάβασα τρεις ειδήσεις από τον χώρο της Δικαιοσύνης και ειδικότερα για λανθασμένες ή ανεξήγητες δικαστικές αποφάσεις.

Στη μιαν από τις τρεις περιπτώσεις εμπλέκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία οδηγείται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη γνωστή υπόθεση της νεαρής Αγγλίδας, η οποία είχε καταγγείλει βιασμό της από νεαρούς Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα, αλλά το πρωτόδικο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου την είχε καταδικάσει για ψευδή καταγγελία και δημόσια βλάβη. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση αυτή, υποδεικνύοντας λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις από πλευράς του δικαστή, της Αστυνομίας και της κατηγορούσας Αρχής. Οι νομικοί της Αγγλίδας ζήτησαν να ξανανοίξει η υπόθεση, για να απονεμηθεί δικαιοσύνη, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα και τότε αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε να επιβάλει ποινή τριετούς φυλάκισης με αναστολή σε ιατρό τον οποίο βρήκε ένοχο για τον θάνατο, εξ αμελείας, 10χρονου μαθητή. Προσέξτε! Με αναστολή...

Στην τρίτη (τραγελαφική) περίπτωση, δύο Τουρκοκύπριοι που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση στην Αγία Νάπα, αφέθησαν ελεύθεροι με απόφαση του Δικαστηρίου, διέφυγαν στα κατεχόμενα και τους ψάχνουν. Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά μετά το μπαϊράμι.

Δεν θέλω να κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο, εκτός από το ότι θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την ποιότητα κάποιων δικαστικών αποφάσεων.

ΜΠΟΞΕΡ