Διεθνή

Επιχείρηση παρακολούθησης Ισραηλινών στρατιωτικών μέσω Strava

Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε από την ομάδα του «FakeReporter», μέσω της οποίας καταγγέλλονται και δημοσιοποιούνται κακόβουλες εκστρατείες

Η γνωστή εφαρμογή καταγραφής δραστηριότητας αξιοποιήθηκε για την παρακολούθηση των κινήσεων Ισραηλινών στρατιωτικών, τόσο σε μυστικές βάσεις της χώρας όσο και σε αποστολές τους στο εξωτερικό.

Οι οργανωτές της επιχείρησης κατασκοπείας (για την οποία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές λεπτομέρειες) κατάφερναν να παρακολουθούν ακόμα και άτομα που είχαν επιλέξει ρυθμίσεις αυστηρής ιδιωτικότητας στον λογαριασμό τους.

Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε από την ομάδα του «FakeReporter», μέσω της οποίας καταγγέλλονται και δημοσιοποιούνται κακόβουλες εκστρατείες. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ομάδας, Achiya Schatz, εξήγησε: «Επικοινωνήσαμε με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ μόλις μάθαμε για το συγκεκριμένο πρόβλημα ασφαλείας. Όταν λάβαμε άδεια από τις δυνάμεις ασφαλείας, το FakeReporter επικοινώνησε με τη Strava, η οποία σχημάτισε ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Στο άρθρο της Guardian (21 Ιουνίου 2022) σημειώνεται ότι κάποιος χρήστης, με τοποθεσία τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, σχεδίασε τεχνητά τμήματα διαδρομών στην εφαρμογή Strava, από όπου μπορούσαν να αντληθούν πληροφορίες για τους χρήστες που βρίσκονταν στην περιοχή και τα οποία αφορούσαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ. Σε αυτές περιλαμβάνονταν χώροι των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, καθώς και βάσεις υψηλής ασφάλειας που θεωρείται ότι σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εταιρεία τοποθετήθηκε για το περιστατικό μέσω ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει ότι ενημερώθηκε για το ζήτημα από το FakeReporter και προέβη στις κατάλληλες κινήσεις για επίλυση του θέματος.



Πηγή: Alex Hern, «Shadowy Strava users spy on Israeli military with fake routes in bases», The Guardian, 21 Ιουνίου 222.