Κυπριακό

Ερτουγρούλογλου: Ο πραγματικός στόχος των Ε/κ είναι η συνέχιση του status quo

Ο Ερτουγρούλογλου σχολίασε ότι παρακολούθησε με «έκπληξη» τα θετικά σχόλια που εκφράστηκαν από ορισμένους κύκλους στην «ΤΔΒΚ» σχετικά με τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι μοναδικός στόχος των συγκεκριμένων μέτρων ήταν η ενίσχυση του καθεστώτος των Ελληνοκυπρίων ως κρατούντων και η καθιέρωση των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητας

Σε δηλώσεις (20 Ιουνίου 2022) σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προέβη ο «Υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ο Ερτουγρούλογλου σχολίασε ότι παρακολούθησε με «έκπληξη» τα θετικά σχόλια που εκφράστηκαν από ορισμένους κύκλους στην «ΤΔΒΚ» σχετικά με τα ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι μοναδικός στόχος των συγκεκριμένων μέτρων ήταν η ενίσχυση του καθεστώτος των Ελληνοκυπρίων ως κρατούντων και η καθιέρωση των Τουρκοκυπρίων ως κοινότητας.

«Παρ’ ότι είναι λυπηρό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η νέα πολιτική της ΤΔΒΚ για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, δηλαδή η λύση δύο χωριστών, κυρίαρχων και ισότιμων κρατών, δεν υιοθετήθηκε από ορισμένα τμήματα [της τουρκοκυπριακής κοινωνίας]», επεσήμανε ο Ερτουγρούλογλου.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως το ομοσπονδιακό μοντέλο, «το οποίο η ε/κ πλευρά απέρριπτε για χρόνια και εμφανίζεται σήμερα να το αποδέχεται προκειμένου να εξαπατήσει τον κόσμο, ερμηνεύεται από την ε/κ ηγεσία ως μοντέλο που θα αποτελεί μετεξέλιξη της λεγόμενης “Κυπριακής Δημοκρατίας”. Πρέπει να απαντήσουν γιατί οι συνομιλίες που στηρίζονταν στη βάση της “ομοσπονδίας” δεν έχουν καταλήξει κάπου ακόμα».

Περαιτέρω ισχυρίστηκε ότι «ο πραγματικός στόχος της ε/κ πλευράς είναι η συνέχιση του status quo», ενώ επέμενε στην τουρκική θέση ότι στο νησί υπάρχουν δύο «χωριστά, κυρίαρχα και ισότιμα κράτη, με χωριστά δικαιώματα επί των εδαφών τους». Η αναγνώριση αυτής της θέσης, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό. «Η νέα κρατική πολιτική της ΤΔΒΚ βασίζεται στο γεγονός αυτό και η Τουρκία την υποστηρίζει πλήρως», κατέληξε.