Κόστος Ζωής

«Καίνε» οι τιμές των καυσίμων – Αντιδράσεις στην πρόταση για πλαφόν

Η συνεχής αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που ζητούν κρατική παρέμβαση για να περιοριστεί το κόστος

Στα ύψη σήμερα οι τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η υψηλότερη τιμή για αμόλυβδη βενζίνη 95 καταγράφεται στην επαρχία Πάφου (€1,867) με ελάχιστη διαφορά από την επαρχία Λεμεσού (€1,866). Για την αμόλυβδη βενζίνη 98, η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στην επαρχία Λεμεσού (€1,930), ενώ το πετρέλαιο κίνησης στην ίδια επαρχία άγγιξε τα 2€ (€1,999).

times kafsimwn 202206.JPG

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για πλαφόν

Η συνεχής αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία, ενώ αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που ζητούν κρατική παρέμβαση για να περιοριστεί το κόστος.

Στόχος του ΑΚΕΛ είναι η υποβολή πρότασης νόμου του Γ.Γ. του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, για δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Ο Στ. Στεφάνου υποστήριξε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ότι ο Υπουργός Οικονομικών συμφωνεί με την πρόταση νόμου που προτίθεται να καταθέσει, εξηγώντας ότι μέσω της θέσπισης του συγκεκριμένου μέτρου θα παρέχεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Ενέργειας να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές καυσίμων σε περιπτώσεις που στην αγορά επικρατούν δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για προστασία των καταναλωτών. Με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, στον αρμόδιο Υπουργό παρέχεται η δυνατότητα επιβολής πλαφόν μόνο για 45 μέρες και μόνο σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής τον προσεχή Ιούλιο.

Προβληματισμοί και αντεπιχειρήματα

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου τοποθετήθηκε και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανότητα τακτής παρέμβασης στην αγορά. Συγκρίνοντας τις τιμές των καυσίμων με αυτές του περασμένου Ιουνίου, έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 188% για τη βενζίνη 95, 180% για το πετρέλαιο κίνησης και 159% για το πετρέλαιο θέρμανσης. Υποστήριξε, επίσης, ότι με την επιβολή πλαφόν στις τιμές θα δημιουργείτο πρόβλημα στη διάθεση των καυσίμων.

Ανησυχία για την επιβολή πλαφόν εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιβολή θα πρέπει να υπολογιστεί επί του ποσοστού του κέρδους και όχι επί της τιμής. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΟΕΒ, χαρακτηρίζοντας ως επικίνδυνο τον καθορισμό πλαφόν επί των τιμών. Προβληματισμοί εκφράστηκαν και από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού , θεωρώντας ότι ίσως παρατηρηθούν προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς (ελλείψεις, μαύρη αγορά και μη κάλυψη του κόστους των επιχειρήσεων) Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων εξέφρασε την άποψη ότι το πλαφόν πρέπει να επιβληθεί στις τιμές χονδρικής πώλησης.