Διεθνή

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν φωτογράφο στην Ουκρανία

Τα ίχνη του χάθηκαν στις 13 Μαρτίου 2022, ημέρα κατά την οποία οι ΔΧΣ ισχυρίζονται ότι εκτελέστηκε

Οι ρωσικές δυνάμεις βόρεια του Κιέβου στις 13 Μαρτίου «εκτέλεσαν εν ψυχρώ» τον Ουκρανό φωτογράφο Maksim Levin μαζί με τον φίλο του Oleksiy Chernyshov, σύμφωνα με την 16σέλιδη έκθεση που εξέδωσε χθες (22 Ιουνίου 2022) η διεθνής ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» [«Reporters Without Borders»]

«Οι αποδείξεις κατά των ρωσικών δυνάμεων είναι πάρα πολλές», σημειώνεται στην έκθεση της οργάνωσης. Πάντως το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό επί της εν λόγω έκθεσης.

Ο Maksim Levin γεννήθηκε το 1981. Εργάστηκε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και από το 2013, κατά διαστήματα, συνεργαζόταν με το Reuters για ουκρανικά ζητήματα. Τα ίχνη του χάθηκαν στις 13 Μαρτίου 2022, ημέρα κατά την οποία οι ΔΧΣ ισχυρίζονται ότι εκτελέστηκε.

Σύμφωνα με τους ΔΧΣ, συνελέγησαν στοιχεία από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου. Γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στο καμένο του αυτοκίνητο του Levin, καθώς και σε σφαίρες. Επιπλέον, προκειμένου να καταλήξουν στο πόρισμά τους, μελετήθηκαν οι φωτογραφίες από τα πτώματα των Levin και Chernyshov, οι οποίες λήφθηκαν την 1η Απριλίου, όταν εντοπίστηκαν.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται ότι ο Chernyshov κάηκε ζωντανός, ενώ ο Levin εκτελέστηκε διά πυροβολισμών από μικρή απόσταση.

Reuters, 22 Ιουνίου 2022.

*Κεντρική φωτογραφία: Ο Maksim Levin τον Ιανουάριο του 2022. REUTERS/Stanislav Kozliuk