Η εξοπλιστική συμφωνία Κύπρου – Γαλλίας προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» της «ΤΔΒΚ» σχετικά με την εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας αγορά ελικοπτέρων από τη Γαλλία

Για προκλητικές ενέργειες της «νότιας Κύπρου», κατά την έκφρασή του, που έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το «Υπουργείο Εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ» και κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την υπογραφή συμφωνίας για αγορά επιθετικού ελικοπτέρου από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι στην ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» προστίθεται πως «είναι φανερό, ότι αυτές οι στρατιωτικές δραστηριότητες γίνονται εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού» και του ψευδοκράτους, και αποδεικνύουν – όπως υποστηρίζεται – για μια ακόμη φορά τη σημασία της συνέχισης των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της μητέρας πατρίδας, εννοώντας την Τουρκία.

Είναι υψίστης σημασίας, αναφέρεται, η προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων τους μαζί με τη υποστήριξη της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας την καταβολή προκαταβολής εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων από τη Γαλλία για την Εθνική Φρουρά, το «ΥΠΕΞ», υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει αδιάκοπα το πρόγραμμά της για ενίσχυση του στρατιωτικού της εξοπλισμού, γεγονός που αποτελεί απειλή, όπως υποστηρίζει, για τη σταθερότητα και τη γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και το νησί.

«Έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις οι προκλητικές ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία έχει εγκαταστήσει βαρύ οπλισμό στα σύνορα, εκπαιδεύει τους ιερωμένους να κάνουν βολές, στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση PKK, ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για όπλα και πυρομαχικά, πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις με πολλές χώρες και συνάπτει διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες. Είναι φανερό ότι αυτές οι στρατιωτικές δραστηριότητες γίνονται εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού».

Γίνεται επίσης αναφορά σε λεγόμενες προτάσεις ΜΟΕ της ε/κ πλευράς, η οποία «συνεχίζοντας αδιάκοπα την πολιτική της για ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού», χρησιμοποιεί τα Μέτρα και επιδιώξει «να ξεγελάσει τη διεθνή κοινή γνώμη». «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί αυτό το παιχνίδι της ελληνοκυπριακής πλευράς», προσθέτει η ανακοίνωση, κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ότι δεν είναι ένας αμερόληπτο οργανισμός, αλλά και τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων.

Η στάση των χωρών που συνάπτουν συμφωνίες με την ε/κ πλευρά και στηρίζουν την απειλητική της πολιτικής, συνέχισε το «ΥΠΕΞ», παρέχοντας στρατιωτική στήριξη, εξουδετερώνει κάθε πιθανότητα για επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας ανάμεσα στους «δύο λαούς».

Πηγή: ΚΥΠΕ – ΓΤΠ/ΡΠΑ/ΑΓΚ.