Διεθνή

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Η Δύση να μην υποτιμήσει τη Ρωσία – Να διωχθούν όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

Σε συνέντευξή της στο Associated Press, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας αναφέρθηκε στην ενότητα της Ευρώπης, στα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν από τα προηγούμενα λάθη ως προς τον χειρισμό του Πούτιν, στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι των όσων εξελίσσονται στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες

Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Associated Press, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας [Kaja Kallas], προειδοποίησε ότι η Δύση δεν πρέπει να υποτιμήσει τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας, η οποία είναι έτοιμη να διεξαγάγει μακρόχρονο πόλεμο.

Σε συνέντευξή της, στις 22 Ιουνίου 2022, η Κάγια Κάλας υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει πως όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και επιχειρούν γενοκτονία, θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Σχολίασε, επίσης, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν υπέστη κάποια τιμωρία όταν το 2014 προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε εξέγερση στην περιοχή του Ντονμπάς που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέραν των 14.000 ατόμων.

Υπογράμμισε ακόμα: «Έχω ακούσει να λένε ότι δεν υφίσταται πλέον απειλή, διότι [οι Ρώσοι] εξαντλήθηκαν. Όχι, δεν έχουν εξαντληθεί. Διαθέτουν ακόμα πολλά στρατεύματα που μπορούν να έρθουν [να πολεμήσουν]. Δεν υπολογίζουν τις ζωές που χάνουν. Δεν υπολογίζουν τα πυροβόλα που χάνουν εκεί [στην Ουκρανία]. Δεν νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να υποτιμούμε την δυνατότητά τους να συνεχίσουν μακροχρόνια», δήλωσε η Εσθονή πολιτικός, παρά το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν ζητήματα ηθικού και διαφθοράς.

Αρνητική έκπληξη για τον Πούτιν η ενότητα της Ευρώπης

Στην ίδια συνέντευξη, η Κάγια Κάλας εκφράστηκε θετικά για την ενότητα που επέδειξε η Ευρώπη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξ αρχής ήταν καθαρό πως σταδιακά θα παρουσιάζονταν δυσκολίες να διατηρηθεί αυτή η ενότητα.

«Πρώτα υιοθετήσαμε τις κυρώσεις που ήταν σχετικά εύκολες. Τώρα προχωρούμε σε πολύ πιο δύσκολες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καταφέραμε να επιτύχουμε την ενότητα, ακόμα και αν έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι φυσιολογικό στη δημοκρατία. Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση, συζητούμε και φτάνουμε σε μια λύση. Μέχρι στιγμής αποτελεί αρνητική έκπληξη για τον Πούτιν ότι παραμείναμε ενωμένοι».

Περαιτέρω, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας υποστήριξε ότι ήταν αισιόδοξη σχετικά με την πιθανότητα να αποκτήσει η Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διάρκεια της επερχόμενης συνόδου στις Βρυξέλλες. Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας. «Ορισμένες χώρες εξέφραζαν ενδοιασμούς δύο μήνες προηγουμένως», σχολίασε η Κάγια Κάλας, ωστόσο πλέον φαίνεται ότι διαφοροποιήθηκε η στάση τους.

Να διωχθούν όσοι προβαίνουν σε εγκλήματα πολέμου και διαπράττουν ή επιχειρούν γενοκτονία

Σημειώνεται ότι η Πρωθυπουργός της Εσθονίας, το προηγούμενο διάστημα είχε προβεί σε επικρίσεις έναντι άλλων Ευρωπαίων ηγετών που συνομιλούσαν με τον Πούτιν. Η ίδια προέτρεπε σε πλήρη απομόνωση της Μόσχας. Τάχθηκε, επίσης, εναντίον της ιδέας διαπραγμάτευσης ειρηνικής συμφωνίας με τη Ρωσία, στη βάση της οποίας μάλιστα υπήρχε η πιθανότητα να ζητηθεί από την Ουκρανία η παράδοση εδάφους της. «Για ‘μας είναι σημαντικό να μην γίνουν τα ίδια λάθη που διαπράχθηκαν στην περίπτωση της Κριμαίας, του Ντονμπάς, της Γεωργίας. Διαπράξαμε τα ίδια λάθη ήδη τρεις φορές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, η διαπραγμάτευση της ειρήνης είναι ο στόχος. […] Το μόνο που αντιλαμβάνεται ο Πούτιν από αυτή τη στάση είναι πως “μπορώ να το κάνω διότι δεν θα ακολουθήσει καμιά τιμωρία”».

Παρουσιάστηκε δε απόλυτη: Στην Ουκρανία, όσοι προβαίνουν σε εγκλήματα πολέμου και «διαπράττουν ή επιχειρούν να πράξουν γενοκτονία» πρέπει να διωχθούν. Εξήγησε, επίσης, ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αποδώσουν με τον καιρό. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται «στρατηγική υπομονή». Σε σχέση δε με τις κατηγορίες ότι οι κυρώσεις πλήττουν τους απλούς Ρώσους, χωρίς να επιφέρουν κάποιο κόστος στον Πούτιν, εξήγησε: «Ακόμα πιστεύω ότι ο ρωσικός πληθυσμός πρέπει να αισθανθεί τις συνέπειες διότι, αν προσέξετε, η υποστήριξη προς τον Πούτιν είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα». Προσέθεσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες καυχώνται «στις συζύγους και στις μητέρες τους» για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν. «Και αν οι σύζυγοι και οι μητέρες τους, τους λένε “αυτά που κάνετε εκεί [στην Ουκρανία] είναι εντάξει” […] Εννοώ ότι η Ρωσία και ο ρωσικός πληθυσμός συντηρούν αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

*Κεντρική φωτογραφία: estonianworld.com, Stenbock House.