Περιβάλλον

Βραβεία ΟΕΒ σε επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις «Louis Hotels Plc», «Amathus Beach Hotel» και η «Giannos Μotis Catering Services Ltd» βραβεύτηκαν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν προς τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενισχύοντας το πρόγραμμα «LIFE-FOODPRINT»

Τις επιχειρήσεις που προωθούν τη μείωση σπατάλης τροφίμων και οικιακών αποβλήτων βράβευσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), αναδεικνύοντας γι’ ακόμα μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο, τιμώντας όλους όσοι χρησιμοποιούν καλές πρακτικές προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε μια όμορφη τελετή σε γιορτινή ατμόσφαιρα, σε κέντρο της Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου η τελετή βράβευσης των επιχειρήσεων που προωθούν καλές πρακτικές μείωσης σπατάλης τροφίμων, ενισχύοντας το πρόγραμμα «LIFE FOOD PRINT».

Το όλο πρόγραμμα που στηρίζει το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει άτομα που χρειάζονται φαγητό, συντονίζει ο Εκδοτικός Οίκος Δίας Ltd, με εταίρους του προγράμματος «Life Foodprint», το Τμήμα Περιβάλλοντος, τους «Φίλους της Γης», την «Parpounas Sustainability Consultants» και την «Opinion and Action Services Ltd», καθώς και την ΟΕΒ.

Οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης μέσα από τον διαγωνισμό που έγινε ήταν οι επιχειρήσεις «Louis Hotels Plc», «Amathus Beach Hotel» και η «Giannos Μotis Catering Services Ltd», οι οποίες επέδειξαν την ευαισθητοποίησή τους αναφορικά με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και των αποβλήτων τροφίμων, οι οποίες έλαβαν τα βραβεία που απένειμε η Προϊσταμένη Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος της ΟΕΒ, Άντρη Δημητριάδου.

Σύμφωνα με την κυρία Δημητριάδου, «η ΟΕΒ μέσα από το πρόγραμμα καλείται να παρουσιάσει την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας στην Κύπρο στο θέμα της σπατάλης των τροφίμων, την ευαισθησία που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις και να προβεί σε ενέργειες ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων».

Προηγήθηκε έρευνα

Όπως είπε, «η ΟΕΒ προχώρησε σε σχετική έρευνα, κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021, μέσω δομημένου ερωτηματολογίου, ώστε να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση σε θέματα μείωσης της σπατάλης, διαχείρισης και επεξεργασίας των οργανικών βιοαποδομήσιμων αποβλήτων τροφίμων, στις επιχειρήσεις της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων. Μετά την επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με τους επαγγελματίες στους τομείς της φιλοξενίας, εστίασης, τροφοδοσίας τροφίμων, με σκοπό, να εντοπιστούν και να καταγραφούν προκλήσεις, εισηγήσεις, προτάσεις και καλές πρακτικές, σε θέματα διαχείρισης των πρώτων υλών, των τροφίμων, της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων και αποβλήτων τροφίμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας και των διαβουλεύσεων αναλύθηκαν, καταγράφηκαν και παρουσιάζονται στην Τελική Έκθεση. Επίσης, απαίτηση του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός Οδηγού Καλών Πρακτικών για τις επιχειρήσεις της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας τροφίμων. Η ΟΕΒ, μέσα από την εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία της, προχώρησε στη δημιουργία συγκεκριμένου Οδηγού Καλών Πρακτικών, μέσω του οποίου προτείνονται διάφορα μέτρα για μείωση της σπατάλης τροφίμων και βελτίωσης της χρήσης των πρώτων υλών, περιλαμβάνοντας ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής ενός τροφίμου».

Λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό

Όλοι οι συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου, θέλοντας ν’ αναδείξουν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και των αποβλήτων τροφίμων, αλλά και να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες αυτές, πραγματοποίησαν κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2021 διαγωνισμό για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις του τομέα της φιλοξενίας, εστίασης και τροφοδοσίας.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, εξετάστηκαν ως προς την περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζουν, τις πρωτοβουλίες και εθελοντικές δράσεις/ενέργειες που πραγματοποιούν, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού και των πελατών τους, όπως επίσης και τις διάφορες πιστοποιήσεις ή/και μηχανολογικές λύσεις/ εσωτερικούς κανονισμούς που εφαρμόζουν και συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στην καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών τροφίμων. Οι τρεις επιχειρήσεις που έχουν ξεχωρίσει, έλαβαν στις 7 Ιουνίου 2022 τα βραβεία τους.

Η ΟΕΒ θα εκπαιδεύσει τα μέλη της

Όπως ανακοινώθηκε, η ΟΕΒ, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, θα προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις επαγγελματιών αναφορικά με τους τρόπους εξοικονόμησης πρώτων υλών, μείωσης της σπατάλης τροφίμων αλλά και σε θέματα κυκλικής οικονομίας που αφορούν τη διαχείριση τροφίμων και πρώτων υλών.

Σε δηλώσεις τους στο ΣΙΓΜΑ, οι βραβευθέντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την πλήρη στήριξή τους στο έργο, με στόχο να μειώσουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και να βοηθήσουν μέσω της πλατφόρμας τροφίμων τις οικογένειες που χρειάζονται φαγητό.

FOOD PRINT WEB BANNER 728X90-Simerini.jpg