Κόστος Ζωής

Eπί ξυρού ακμής… τα νοικοκυριά

Ανακούφιση στους πολίτες από τις υψηλές τιμές των καυσίμων επιχειρεί να δώσει μέσα από προτάσεις το ΑΚΕΛ, με αιχμή του δόρατος το πλαφόν στα καύσιμα, που βρίσκει σύμφωνα τα πλείστα κόμματα

Υπό πίεση βρίσκονται τα νοικοκυριά, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, με τους καταναλωτές να σκέφτονται και το τελευταίο σεντ που θα ξοδέψουν. Οι καταναλωτές αντικρίζουν καθημερινά τιμές που ζαλίζουν. Οι νέες αυξήσεις έρχονται να προσθέσουν κι άλλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις προβλέψεις να είναι απαισιόδοξες. Τα καύσιμα ήδη στα περισσότερα πρατήρια έχουν σπάσει το φράγμα των €2 και οι εκτιμήσεις για το εγγύς μέλλον δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Όλα αυτά η Κυβέρνηση τα παρακολουθεί, ψάχνοντας δημοσιονομικό χώρο για να εξαγγείλει αντισταθμιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κυρίως για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, και δη το ΑΚΕΛ, ετοίμασε 3 προτάσεις νόμου για την ανακούφιση των πολιτών, που βρίσκονται ήδη στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές.

«Μένουν»… από καύσιμα

Τα νοικοκυριά ασφυκτιούν από τις εξωφρενικές ανατιμήσεις τόσο στα βασικά αγαθά, όσο και στα καύσιμα, τα οποία, για τα δεδομένα της Κύπρου, που δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θεωρούνται από τα βασικά αγαθά. Μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητα από την πανδημία του κορωνοϊού -που κράτησε σε ιστορικά χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου- άρχισε η ανοδική πορεία των τιμών. Παρά ταύτα, η κατάσταση εκτροχιάστηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας και οι τιμές κατέγραψαν ιστορικά -αυτήν τη φορά- υψηλές τιμές, με τους πολίτες ν’ ανησυχούν για την επόμενη μέρα εάν θα καταφέρουν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Υπηρεσία Καταναλωτών, στη Βουλή, μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2022, οι τιμές της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκαν κατά 118%, του πετρελαίου κίνησης κατά 180%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 159% και του αργού πετρελαίου κατά 73%. Πάντως, οι πρατηριούχοι ζητούν μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση, καθώς οι τρομακτικά υψηλές τιμές ρίχνουν την κατανάλωση και κατ' επέκτασιν τον τζίρο των επιχειρήσεών τους.

Συμφωνεί και διαφωνεί η Κυβέρνηση

Ανακούφιση στους πολίτες από τις υψηλές τιμές των καυσίμων επιχειρεί να δώσει μέσα από προτάσεις το ΑΚΕΛ, με αιχμή του δόρατος το πλαφόν στα καύσιμα, που βρίσκει σύμφωνα τα πλείστα κόμματα. Ήδη η συζήτηση για την συγκεκριμένη πρόταση άρχισε την προηγούμενη Τρίτη στη Βουλή, με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου να είναι παρών, ο οποίος ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είναι σύμφωνος, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση οι λειτουργοί του Υπουργείου Ενέργειας είχαν άλλη άποψη, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σωρεία προβλημάτων, όπως και το 2011, που όταν επιβλήθηκε, δημιουργήθηκε μία χαώδης κατάσταση με τα πρατήρια.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Η απάντηση του Υπουργείου Εμπορίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη κάλυψε τα κενά στις νομοθεσίες -που υπήρχαν τότε- για να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα και πως αυτά που λέει το Υπουργείο είναι υπερβολές. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι, «με την πρόταση νόμου ουσιαστικά προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και να κλείσουμε κενά στον νόμο περί Πετρελαιοειδών. Προσπαθούμε ουσιαστικά να δώσουμε στην Κυβέρνηση και στον εκάστοτε Υπουργό Ενέργειας ακόμα ένα εργαλείο, ώστε κανένας να μην κρύβεται πίσω από λέξεις ή πίσω από κενά της σχετικής νομοθεσίας». Η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να οδηγήσει στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου για το πλαφόν στα καύσιμα, σε δύο εβδομάδες, με τη μορφή του κατεπείγοντος, αφού, όπως είπαν οι βουλευτές, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε χρονικά, ούτε οικονομικά. Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ προτείνει κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και έκτακτη φορολόγηση των «απροσδόκητων κερδών» των εταιρειών ενέργειας, όπως έχουν προχωρήσει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ζητείται δημοσιονομικός χώρος

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως ό,τι αποφασιστεί θα είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα οικονομικά του ή η μελλοντική πορεία του. Όποιες αποφάσεις και να ληφθούν, τονίζει πως θα είναι στοχευμένες, με ιδιαίτερη έμφαση στο να αμβλυνθεί το πρόβλημα κυρίως για τους πιο ευάλωτους πολίτες. Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει ευρεία σύσκεψη με τους Αρχηγούς των κομμάτων και τα οικονομικά τους επιτελεία για να συζητήσουν και ν’ αξιολογήσουν προτάσεις για την ακρίβεια και κατά πόσον αντέχουν τα ταμεία του κράτους για τα συγκεκριμένα μέτρα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένα να προχωρήσουν σε ψήφιση προτάσεων για να στηρίξουν τους πολίτες και, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «πάμε στην Ολομέλεια να ψηφίσει ο καθένας τι θέλει και ο κόσμος θα κρίνει».