Κόμματα

Τα τελευταία τερτίπια και το κτίσιμο προφίλ των υποψηφίων

Θολώνει το πεδίο για στήριξη Χριστοδουλίδη η ΔΗΠΑ - Ετοιμάζει κινήσεις «Ματ» ο Μαυρογιάννης

Λίγο πριν από τις τελικές αποφάσεις, κόμματα και υποψήφιοι «κάνουν το τελευταίο τους παιχνίδι». Άλλοι, είτε στρατηγικά είτε λόγω πραγματικών διλημμάτων, παίζουν το χαρτί του «σκληρού καρυδιού», ενώ άλλοι κινήθηκαν στη βάση προειλημμένων αποφάσεων με διαδικαστικές συνέχειες. Η προεκλογική, πάντως, μπήκε σε νέα φάση, καθώς τα επιτελεία επιδιώκουν να σχηματοποιήσουν τις υποψηφιότητες και να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους, άλλοι ως ανεξάρτητοι αλλά με στήριξη κομμάτων, και άλλοι αμιγώς κομματικοί με όρους «αυθεντίας».

Κάνει παιχνίδι η ΔΗΠΑ και θολώνει το πεδίο

Έπιασε δουλειά το ρεύμα Αβέρωφ εντός της ΔΗΠΑ και επιδιώκει να αλλάξει το ισοζύγιο, που, για την ώρα, γέρνει υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Συγκλίνουσες πληροφορίες από διάφορες κομματικές πηγές εκφράζουν προβληματισμούς και εκτιμούν πως «το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει». Αφενός, αυτό δίνει στη ΔΗΠΑ διαπραγματευτικό βάθος και λειτουργεί με όρους «εκβιασμού», ούτως ώστε να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω «ανταλλάγματα». Ενδεικτικά, στηλιτεύτηκε η διακήρυξη Χριστοδουλίδη, περί κυβέρνησης μη κομματικών, η οποία -τουλάχιστον διακηρυκτικά- θέτει τους κομματικούς σε δεύτερη μοίρα.

Αφετέρου, η συζήτηση για μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα, με εμπλοκή και του ΔΗΚΟ, θέτει τα στελέχη ενώπιον πρακτικών διλημμάτων. Κομματικές πηγές αναφέρουν: «Δεν θα βιαστούμε. Η απόφασή μας τοποθετείται τον Σεπτέμβριο. Θα κάνουμε κι άλλες συναντήσεις, τόσο με τον κ. Νεοφύτου, όσο και με τον κ. Χριστοδουλίδη. Ακόμη και με τον κ. Μαυρογιάννη, αν και είναι ακόμη πιο απομακρυσμένο αυτό το σενάριο». Μάλιστα, θέτοντας τη διαφωνία Χριστοδουλίδη - ΔΗΚΟ για το πλαίσιο Γκουτέρες και εντάσσοντας και στην εξίσωση την αντιδιζωνική ΕΔΕΚ, εκφράζουν προβληματισμούς για το «αύριο». «Μας προβληματίζει το συνονθύλευμα. Θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι πολιτικά και να έχουμε κυβερνητικό αφήγημα και την επόμενη μέρα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, άλλες κομματικές πηγές, παραθέτοντας τουλάχιστον 10 ονόματα πρώτης γραμμής που θα προτιμούσαν Αβέρωφ, εκτιμούν πως «θα μπορούσε ν’ αποτελέσει πραγματικά επιλογή, νοουμένου ότι θα συναινέσει ν’ αλλάξουν κάποια πράγματα». Ενώ, στήνοντας και το νομιμοποιητικό αφήγημα μιας τέτοιας στήριξης, άλλα στελέχη αναφέρουν ότι «η ΔΗΠΑ έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία να στηρίξει και Αβέρωφ, καθώς δεν ήμασταν στείρα αντιπολίτευση. Κατηγορούσαμε όπου εντοπίζαμε πρόβλημα, αλλά επικροτούσαμε εκεί που συμφωνούσαμε». Μάλιστα, εκτίμηση στελεχών της ΔΗΠΑ είναι ότι το τοπίο δεν θα παραμείνει ως έχει και θα αρχίσει να «ξεφουσκώνει» η δημοφιλία Χριστοδουλίδη. Από την άλλη, βλέπουν «ανατροπές», επαναφέροντας το σενάριο για απόσυρση Αβέρωφ, έναντι μιας άλλης συνενωτικής υποψηφιότητας, υπενθυμίζοντας και την προσπάθεια για στήριξη της εκλιπούσας Ζέτας Αιμιλιανίδου. Χωρίς, ωστόσο, να προτάσσουν υποψηφιότητα Μάριου Κάρογιαν.

Ελπίζει ο ΔΗΣΥ – Βλέπει τις δυσκολίες το επιτελείο Χριστοδουλίδη

Πηγές από τον ΔΗΣΥ, κληθείσες να σχολιάσουν τις εν λόγω αναφορές, δήλωσαν: «Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση πήγε ανέλπιστα καλά, ανοικτή, στηριγμένη σε γερά πολιτικά θεμέλια». Προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε να γίνει και δεύτερη συνάντηση, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη. Την ίδια ώρα, πηγές από το επιτελείο Χριστοδουλίδη, σχολιάζοντας τη συνάντηση με τη ΔΗΠΑ, την χαρακτήρισαν ως τη πιο δύσκολη, με πολλές και εξειδικευμένες ερωτήσεις.

Σχεδόν έτοιμες οι θέσεις Χριστοδουλίδη

Ενδεικτικό της δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης να συγκεράσει τη θέση του για υπερκομματική υποψηφιότητα και τη στήριξη από τα κόμματα, είναι το πώς θα περιλάβει τις θέσεις των κομμάτων, όταν το πρόγραμμα είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Όπως αναφέρουν πηγές από τον κύκλο του τέως Υπουργού, οι θέσεις «είναι κάπως καταγεγραμμένες, είμαστε στη φάση του στρατηγικού σχεδιασμού υλοποίησης των θέσεων». Εντούτοις, πρόσθεσαν πως οι ομάδες πολιτικής έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις όποιες νέες εισηγήσεις προκύψουν και να τις εντάξουν. Κάτι που σχολίασαν επίμονα τόσο στελέχη της ΔΗΠΑ, όσο και της ΕΔΕΚ, τα οποία στηλίτευσαν την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για στήριξη Χριστοδουλίδη, πριν ενταχθούν επίσημα οι θέσεις του κόμματος στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Τη «ρετσινιά» του κομματικού υποψηφίου θέλει ν’ αποβάλλει ο Μαυρογιάννης

Επιχειρεί να σπάσει την αντίληψη που τον θέλει καθαρά κομματικό υποψήφιο, χωρίς περιθώρια αυτόνομων ελιγμών και κινήσεων, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», έχει ήδη υπάρξει συνεννόηση πως το ΑΚΕΛ θα έχει μια πιο διακριτική παρουσία στο επιτελείο, κάτι που επιθυμεί και το κόμμα. Στο επιτελείο ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για τη διοργάνωση μεγάλων συγκεντρώσεων σε όλες τις πόλεις, «όχι από το ΑΚΕΛ, αλλά από τις κινήσεις στήριξης Μαυρογιάννη», όπως μας αναφέρθηκε, με σκοπό «να φανεί σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο η υπερκομματική στήριξη». Σε δεύτερο επίπεδο, επιδιώκεται να υπάρξει δημόσια στήριξη της υποψηφιότητας, από ανεξάρτητες προσωπικότητες. Την αρχή έκανε η τέως βουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Αλλαγής Γενιάς», Άννα Θεολόγου, ωστόσο, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ οργανική σχέση με το ΑΚΕΛ. Με κάποιους εξ αυτών, να έχουν ενεργό ρόλο στο επιτελείο και στη συγγραφή των προγραμματικών θέσεων. Μεταξύ άλλων ονομάτων, η «Σημερινή» γνωρίζει πως και ο Στέλιος Πλατής, του οποίου το όνομα συζητήθηκε και ως πιθανού υποψηφίου, εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης Μαυρογιάννη, ωστόσο, φαίνεται να προέκυψαν κάποιες διαφωνίες (π.χ. στη θέση Μαυρογιάννη για το 1ο κούρεμα καταθέσεων), οι οποίες θέτουν την όποια στήριξη, πόσω μάλλον ενεργή, εν αμφιβόλω.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμάται, θα δοθεί το πνεύμα μιας πραγματικά ανεξάρτητης υποψηφιότητας, η οποία λειτουργεί πέραν και εκτός από το κόμμα της Αριστεράς. Κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω και μιας παγιωμένης κοινωνικής αντίληψης, που θέλει το ΑΚΕΛ να κινείται πάντα στη βάση μιας ενισχυμένης κομματικής συνοχής. Από τη μια, όντως, το ΑΚΕΛ λειτουργεί στη βάση μιας ιδιαίτερα «πειθαρχημένης» κομματικής οργάνωσης, ορμώμενης από τον λενινιστικού τύπου «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό». Από την άλλη, αναγνωρίζεται πως τόσο η φύση των Προεδρικών Εκλογών όσο και οι νεότερες κοινωνικές αντιλήψεις επιβάλλουν ευρύτερες συναινέσεις και διαλλακτικές οργανωτικές δομές. Το κατά πόσον ο συγκερασμός των δύο θα μεταφραστεί σε ένα ποιοτικό οργανωτικό αποτέλεσμα χωρίς τριγμούς, θα το δείξει η συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ άρχισε ήδη δουλειά με τη βάση του, ενώ εξέδωσε και ένα φυλλάδιο που καταγράφει τους λόγους στήριξης προς τον κ. Μαυρογιάννη.

Διαλύθηκε η «Αλλαγή Γενιάς»

Προσωπική ήταν η δήλωση στήριξης της Άννας Θεολόγου, καθώς, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», το Κίνημα «Αλλαγή Γενιάς» δεν υφίσταται πλέον. Εξάλλου, δεν υπήρξαν ποτέ σαφείς κομματικές/οργανωτικές δομές και εδράσθηκε περισσότερο σε μια «κοινωνική συμφωνία» με φόντο τις Βουλευτικές. Ήδη, στελέχη του κινήματος έχουν ταχθεί υπέρ διαφορετικών υποψηφιοτήτων, π.χ. Δημητριάδη, Χριστοφίδη. Η Άννα Θεολόγου φέρεται να έχει ήδη ενεργό εμπλοκή, τουλάχιστον στο κομμάτι της επεξεργασίας των προγραμματικών θέσεων του κ. Μαυρογιάννη, καθώς, όπως πληροφορείται η «Σημερινή», συνέβαλε και συμβάλλει στη διαμόρφωση των θέσεων για την οικονομία.