Παιδεία

Εξετάσεις τετραμήνων: Η μάχη συνεχίζεται μέχρι τον πόλεμο

Φωνάζουν οι καθηγητές για τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας – Υπό μελέτη το νομοσχέδιο από τους βουλευτές – Τα πάντα εξαρτώνται από την Επιτροπή Παιδείας που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη

Για αποτυχημένο θεσμό κάνουν λόγο οι οργανωμένοι καθηγητές, οι οποίοι επιμένουν στην έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ώστε να εξευρεθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα στις εξετάσεις τετραμήνων, οι οποίες ετοιμάζονται να εισέλθουν δυναμικά στον γυμνασιακό κύκλο. Από την άλλη, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην τροποποίηση του Νομοσχεδίου, το οποίο συνέταξε χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλο εμπλεκόμενο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σωρεία αντιδράσεων από τους καθηγητές, οι οποίοι επαναλαμβάνουν τη θέση τους για κατάργηση των εξετάσεων και για κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση που προχωρήσει η ψήφιση του υφιστάμενου νομοσχεδίου χωρίς να προηγηθεί ένας διάλογος.

Πάει για συζήτηση

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας θα τεθεί το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τις εξετάσεις τετραμήνων, αύριο Τετάρτη, για συζήτηση. Οι βουλευτές θα το εξετάσουν και θα αποφανθούν, αν και ήδη υπάρχουν απόψεις και εισηγήσεις γύρω από τον θεσμό γενικότερα. Στην πλειοψηφία τους τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας στηρίζουν τον θεσμό, όπως επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να γίνουν αρκετές διορθώσεις, ώστε να είναι προς όφελος της παιδείας και των παιδιών, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, κ Χρίστος Χριστοφίδης, επαναλαμβάνει τη θέση ότι ο θεσμός έχει αποτύχει και «δεν μπορεί να διορθωθεί με φτιασιδώματα», όπως ο ίδιος δήλωσε, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Την αντίδραση των καθηγητών προκάλεσαν οι αλλαγές που προστέθηκαν στο σχετικό νομοσχέδιο, αφού, πρώτα από όλα, δεν υπήρξε ο διάλογος που ζητούσαν από την προηγούμενη χρονιά και, δευτερευόντως, οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν φαίνεται να επιλύουν προβλήματα, όπως οι ίδιοι λένε. Ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, μίλησε στη «Σημερινή» για το σχετικό ζήτημα αλλά και για τα επόμενα βήματά τους.

«Κόβουν- ράβουν» μόνοι τους

Από την εφαρμογή του, ο θεσμός των τετράμηνων εξετάσεων δεν αγκαλιάστηκε απ’ όλους, ωστόσο η πλειοψηφία τον δέχθηκε με την προϋπόθεση αυτός ν’ ακολουθεί τους πρωταρχικούς του στόχους, που δεν ήταν άλλοι από την απαλλαγή από το άγχος και τη μείωση του όγκου που έπρεπε να εμπεδωθεί για κάθε εξέταση. «Μετά από καιρό που παρουσιαζόταν ως καθ’όλα επιτυχημένος θεσμός, το Υπουργείο Παιδείας, προφανώς βλέποντας τα προβλήματα που υπάρχουν, προχώρησε στην προετοιμασία ενός νομοσχεδίου που μας παρουσιάστηκε στις 17 Ιουνίου και από το οποίο προκύπτουν δύο ζητήματα», όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος. «Το ένα είναι ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με τους άμεσα εμπλεκομένους, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Το δεύτερο είναι η προσπάθεια διάσωσης αυτού του θεσμού».

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης επισήμανε το γεγονός ότι για πολύ καιρό ζητούσαν επιτακτικά την έναρξη ενός διαλόγου, ώστε να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που εντοπίζονταν σε όλη τη διαδικασία. «Η τροποποίηση αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια διόρθωσης του θεσμού, αλλά δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα. Αντιθέτως, δημιουργούνται άλλα».

Όχι στις εξετάσεις στο γυμνάσιο

Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ξεκάθαρη και επαναλαμβανόμενη: «Ζητούμε τον περιορισμό των εξεταστικών περιόδων και γενικά των εξετάσεων. Εκεί ακριβώς που δημιουργείται πρόβλημα. Εμείς λέμε όχι στις εξετάσεις τετραμήνων στα γυμνάσια. Η ενδιάμεση εξέταση είναι αυτή που δημιουργεί πρόβλημα».

Όσον αφορά τη Γ’ Λυκείου, οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν οι εξετάσεις. «Εκεί υπάρχει πραγματική ανάγκη τροποποίησης του νομοσχεδίου. Θα πρέπει να καταργηθεί η ενδιάμεση εξέταση για να μην περνάνε οι τελειόφοιτοι αυτήν την πίεση που βίωσαν φέτος».

Μακριά από Φυσικές Επιστήμες

Η απόφαση του ΥΠΑΝ για εξέταση μόνο στα Ελληνικά και Μαθηματικά στο Γυμνάσιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στους καθηγητές Φυσικής. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο και η μετατροπή του μαθήματος της Φυσικής και των υπόλοιπων Φυσικών Επιστημών σε μη εξεταζόμενο μάθημα στα Γυμνάσια και σε όλους τους κλάδους της Τεχνικής Εκπαίδευσης οδηγεί σε υποβάθμιση του αντικειμένου και είναι αντίθετες με τις σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαίδευσης, με τα αποτελέσματα διεθνών μελετών και τους άξονες προτεραιότητας στην εκπαίδευση όπως καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερε ότι «για το εν λόγω ζήτημα δεχόμαστε παρατηρήσεις από την ΕΕ, με βάση και την τελευταία έκθεση παρακολούθησης διαπιστώνεται ότι δεν παράγουμε αρκετούς τελειόφοιτους που να επιλέγουν τα μαθήματα αυτά (STEM). Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα από τη γυμνασιακή βαθμίδα, να υποβαθμίσουμε αυτά τα μαθήματα και αυτό να συνεχίζεται στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου».

Ζητείται τεκμηρίωση για όσα προτείνονται

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού πέρα από κάθε λογική και επιστημονική τεκμηρίωση με τελικούς αποδέκτες τους γονείς και τους μαθητές, ως μια απέλπιδα προσπάθεια να καθιερωθεί ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής ΟΕΛΜΕΚ.

Αυτό που ζητούν είναι τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτεινόμενων αλλαγών. «Επιπρόσθετα, ζητούμε όπως ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους, βασισμένος σε στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα για το μέλλον του θεσμού αλλά και των ωρολογίων και αναλυτικών προγραμμάτων της Μέσης Εκπαίδευσης, των οποίων η αξιολόγηση εκκρεμεί από το 2018.

«Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως ο Σύνδεσμος Καθηγητών Φυσικής είναι έτοιμος να αντιδράσει, και μάλιστα με άμεσο και δυναμικό τρόπο, σε κάθε αυθαίρετη απόφαση, που επηρεάζει τόσο μαθητές όσο και τους καθηγητές του κλάδου των Φυσικών Επιστημών».