ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και ο εκβιαστής Ερντογάν

ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ της Μαδρίτης θα συνδειπνήσουν απόψε, Τρίτη 28η Ιουνίου 2022, από τις 21:30, ο νεοσουλτάνος της Τουρκίας Ερντογάν και ο αποκληθείς από τον ίδιο «Μητσοτάκης γιόκ» πρωθυπουργός της Ελλάδος, μαζί με τους άλλους ηγέτες των κρατών - μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, γνωστής με το όνομα ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιεί στην ισπανική πρωτεύουσα σημαντικότατη διήμερη σύνοδο, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται για 126η μέρα ο ρωσικός ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Το δείπνο παραθέτει ο 54χρονος βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος 6ος. Γιος του παραιτηθέντος το 2014 από τον θρόνο βασιλιά Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, 84χρονης σήμερα βασιλομήτορος, κόρης του αποβιώσαντος το 1964 βασιλιά της Ελλάδος Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης η οποία πέθανε το 1981.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ΄ ομιλεί και την ελληνική γλώσσα. Η μητέρα του η Σοφία, όταν ήταν βασίλισσα, πριν δώδεκα χρόνια το 2010, υπήρξε η μόνη βασίλισσα στον κόσμο που δείπνησε στην ταβέρνα «ΑΙΓΑΙΟΝ» του Βάσου Φτωχόπουλου από την τουρκοκρατούμενη Γιαλούσα της σκλαβωμένης Καρπασίας, στην οδό Έκτωρος της παλιάς Λευκωσίας στην Κύπρο και χόρεψε εκεί καλαματιανούς με την ζωγράφο Ελένη Νικοδήμου από την Άλωνα της Πιτσιλιάς.

Δεν είναι προβλέψιμο αν η ελληνική καταγωγή του οικοδεσπότη βασιλιά της Ισπανίας θα ενοχλήσει απόψε στο παλάτι της Μαδρίτης τον επαιρόμενο ότι θέλει να δοξάζεται ως νεοοθωμανός σουλτάνος, ισάξιος του Μωάμεθ του Πορθητή και του Αβδούλ Χαμίτ του Ερυθρού (ερυθρού εκ των σφαγών των Αρμενίων τις οποίες διέταξε)...

Ενδιαφέρον όμως στιγμιότυπο θα είναι πώς θα συντύχει εκεί ο Ερντογάν με τον... καταργημένο ήδη από τον ίδιο, με το διακηρυγμένο urbi et orbi «γιόκ» του, Κυριάκο Μητσοτάκη της... «σύμμαχης» Ελλάδας, μαχόμενος αγκομαχώντας με τις πολεμικές απειλές του να εισβάλει ο νεοσουλτάνος και στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Βεβαίως το πιο κρίσιμο υπό τις περιστάσεις άγχος των υπολοίπων Νατοϊκών συμμάχων οι οποίοι θα συναχτούν για τη διήμερη σύνοδο τους στη Μαδρίτη, εστιάζεται στο βέτο που εξέπεμψε ο ισλαμιστής Τούρκος επί 20ετία μονοκράτωρ, ενάντια στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας αμφότερες να υποταχθούν στην αιμοσταγή πολιτική του για εξόντωση του κουρδικού έθνους και εξολόθρευση των εξαναγκασθέντων να γίνουν πολιτικοί φυγάδες στην Σκανδιναβία, προγραφέντων από το καθεστώς του, Τούρκων αντικαθεστωτικών.

- Και τι ανταλλάγματα θα ζητήσει, από τις ΗΠΑ και τους λοιπούς Νατοϊκούς, πρώτα σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου ο περηφανευόμενος ότι πέτυχε να καταστεί «παγκόσμιος σκακιστής», στυγνός εκβιαστής πάντων και πασών, νεοσουλτάνος της Τουρτζιάς που την μετονόμασε κιόλας σε... Ττούρκιγιε.

Όμως, το κρισιμότερο ερώτημα δεν είναι τι θα απαιτήσει και πώς θα εκβιάσει ο προβλεπτότατος Ερντογάν. Αλλά πώς θα τον αντιμετωπίσουν και με τι τρόπο θα τον χειριστούν τους εκβιασμούς του οι άλλοι Νατοϊκοί. Με πρώτη την έχουσα την πρωτοκαθεδρία, ηγέτιδα της συμμαχίας υπερδύναμη των ΗΠΑ. Ιδίως επειδή γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν αποτελεί πλέον το πιο «σπουδαίο χαρτί» του Ρώσου εισβολέα Πούτιν, εντός της αναστηθείσας τώρα εναντίον της Ρωσίας δυτικής συμμαχίας, για την υπονόμευσή της.

Απόψε, αύριο και μεθαύριο, θα δούμε στη Μαδρίτη τις πρώτες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.